Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple HomeKit, ofwel de “Woning”-app op je iPhone, is de handige app van Apple waarmee je al je slimme apparaten aan elkaar kan koppelen en vanuit één overzichtelijke app kan bedienen. Daarnaast zijn apparaten die je toevoegt aan je HomeKit vervolgens ook te besturen via Siri, zo zeg je eenvoudig “Hé Siri, zet de lampen uit” als je naar bed gaat. Dit is natuurlijk een vrij simpel voorbeeld van wat HomeKit allemaal kan, maar je kan ook erg creatief zijn met HomeKit, om jouw huis nóg slimmer te maken. Hier lees je 7 voorbeelden.

1. Nooit meer post missen

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Motion sensors zijn misschien wel de leukste gadget voor je smart home, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Heb je er echter wel eens over nagedacht om een HomeKit motion sensor te plaatsen in je brievenbus? Zo ontvang je een melding op je iPhone wanneer je brievenbus open is geweest en weet je dus dat je post hebt. Eventueel kan je er daarnaast nog voor kiezen om bijvoorbeeld een lamp te laten knipperen via HomeKit.

2. Lampen aan als het donker wordt

Ook met een lichtsensor kan je leuke dingen doen. Zet er eentje voor je raam en laat vervolgens je buitenlampen automatisch aangaan wanneer er buiten een bepaalde lichtsterkte is. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je lampen enkel aanstaan wanneer de lichtsensor een lichtsterkte lager dan 100 lux detecteert en het dus donker wordt.

3. Lichtkunst met LIFX

Ben je al bekend met LIFX, in het bijzonder met de LIFX Tiles? Dit zijn ledpanelen van ongeveer 18x18 centimeter met 64 in zestien miljoen kleuren afzonderlijk in te stellen zones. Ze lijken daarmee een beetje op de bekende Nanoleaf panelen, maar zijn nog beter geschikt voor de creatieve breinen onder ons. Wanneer je er meerdere met elkaar verbindt kan je hierdoor heuse kunstwerken creëren voor aan de muur. Creëer er meerdere en laat de panelen zichzelf via Siri aanpassen naar het kunstwerk die past bij je stemming.

4. Op de hoogte van actieve kinderen

Een veel voorkomende issue voor jonge ouders zijn kinderen die ’s avonds uit hun bed klimmen en vervolgens rond gaan spoken. Je moet er niet aan denken dat ze bijvoorbeeld van de trap vallen. Plaats daarom een motion sensor in de slaapkamer van je kind, maar richt deze dan niet op het bed. Stel vervolgens in dat er beneden een lampje gaat branden wanneer er beweging gedetecteerd wordt, je weet zo precies wanneer je kinderen uit bed zijn.

5. Raampje open na een warme dag

Na een warme zomerdag is het natuurlijk ideaal als je een raampje open kan doen op je slaapkamer, zodat deze een beetje afkoelt voor je gaat slapen. Het is wel zo slim dit pas te doen wanneer het binnen warmer is dan buiten, zodat je geen tegengesteld effect bereikt. Dit is opgelost met een slimme thermometer of weerstation voor buiten en een slimme radiatorknop, zoals die van Tado, op je slaapkamer. Zorg ervoor dat je een notificatie krijgt of laat een lamp een signaal geven wanneer de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt. Je weet zo precies wanneer het tijd is om je raam open te zetten.

6. Tuinieren voor dummies

Een grote tuin is natuurlijk fijn als het mooi weer is, tot je hem moet gaan onderhouden. Gardena heeft dit voor je opgelost, liefst 20 slimme producten van Gardena zijn nu namelijk te koppelen aan HomeKit. “Hé Siri, maai het gras” of “Hé Siri, zet de sproeiers aan”, jij kan ondertussen lekker in je ligstoel blijven met je voetjes van de grond.

7. Lighthouse AI

Vorige week was in het nieuws dat Apple de technieken van Lighthouse AI overneemt, een failliete producent van beveiligingscamera’s. Het lijkt erop dat Apple niet per se zelf camera’s zal gaan maken, maar vooral de technieken wil gebruiken. Door middel van 3D-beelden zou er namelijk door een camera onderscheid gemaakt kunnen worden tussen volwassen en kinderen. Daarnaast zou je zeer specifieke waarschuwingen kunnen ontvangen, door middel van beelden van de camera, zodat je precies weet wat zich op je oprit, in je tuin of in huis bevindt. Via HomeKit zou je vervolgens andere apparatuur hierop kunnen laten reageren, afhankelijk van het type waarschuwing.

Heb jij nog andere slimme toepassingen bedacht voor jouw HomeKit-systeem?

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer