Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met nieuwe plannen streeft Apple naar iPhones die volledig zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Op naar een duurzame toekomst!

Een wereld vol smartphones en technologie brengt ook nadelen met zich mee. Zo neemt de vraag naar metalen meer en meer toe. Om aan die grote vraag te kunnen voldoen worden natuurlijke bronnen verschrikkelijk uitgeput. Om dit een halt toe te roepen is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar alternatieven. Volgens Apple ligt de toekomst in recycling. Zij streven nu dan ook naar iPhones van gerecyclede metalen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Lees ook: Apple in de strijdt voor duurzaamheid

Een smartphone bestaat uit zo'n 62 verschillende metalen. 40 procent daarvan bestaat uit bekende metaalsoorten die ook veelvuldig in andere elektronica worden gebruikt. De metalen zitten door heel de smartphone verwerkt en vervullen een rol binnen verschillende functies. Zo zorgen de metalen dysprosium, neodymium en terbium dat de trilfunctie van je iPhone naar behoren werkt. Daarnaast zitten er in het scherm ook veel metalen verwerkt, het zijn metalen die er mede voor zorgen dat de kleuren van het scherm afspatten.

Er zijn 17 zeldzame soorten metalen op aarde. 16 daarvan zijn terug te vinden in je smartphone. Het is schokkend om te weten dat deze kostbare metalen verloren gaan wanneer er geen actief gebruik wordt gemaakt van recycling.

Lees ook: Nieuw hoofdkantoor Apple veroorzaakt tekort in bomen

Het is lastig voor elektronica giganten, zoals Apple, om volledige grip op de situatie te krijgen. Ruim 90 procent van de grondstofdelving vindt in China plaats. Door deze (bijna) monopoliepositie is een groot deel van de wereldmarkt in Chinese handen. Dit zorgt voor onzekerheid bij afnemers, zoals Apple.

Naast dat recycling duurzamer is, is het ook beter voor de stabiliteit bij Apple. Wanneer Apple meer grip kan krijgen op de in te kopen grondstoffen, zijn ze minder afhankelijk van de onzekerheid van de wereldmarkt en Chinese fratsen.

Lees ook: Retina versus OLED

In het duurzaamheidsrapport van 2016 doet Apple grootse uitspraken. Ze willen niet alleen recyclen, maar ook volledig stoppen met het delven naar grondstoffen. Om dat doel te bereiken heeft Apple zich de afgelopen jaren flink ingezet voor de ontwikkeling van een recycle robot genaamd Liam. Deze robot demonteert iPhones binnen een handomdraai. Er zijn inmiddels meerdere "Liams" operationeel. Jaarlijks schroeft deze super recycle robot 2,4 miljoen iPhones uit elkaar. Per 100.000 iPhones levert dat 24 gram aan zeldzame metalen op. Dit lijkt niet erg veel te zijn, maar het is al een flinke stap binnen het circulaire proces. Verder bestaat de opbrengst uit:

  • 1900 kilo aluminium

  • 1,3 kilo goud

  • 7 kilo zilver

  • 800 kilo koper

  • 550 kilo kobalt

  • 55 kilo tin

  • 0.4 kilo platina

Apple meldt dat een toekomst zonder delven nog ver weg is en zegt: "Het is een ambitieus doel dat vele jaren van samenwerking tussen vele teams van apple, toeleveranciers en recycle specialisten zal vergen. Maar we zijn er al een tijd mee bezig."

Kortom de eerste stappen zijn gezet naar een duurzamere wereld. Ongeacht of Apple dit puur en alleen voor de duurzaamheid doet of niet, de wereld wordt er wel weer eens stukje beter door.

 

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.