Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In Groningen zijn aardbevingen schering en inslag, maar ook in de rest van Nederland kan dit voorkomen. Met de aardbeving app op je iPhone blijf je op de hoogste van de laatste aardbevingen en vulkaanuitbarstingen wereldwijd. Handig wanneer je een Nederlandse aardbeving gemist hebt of wanneer je binnenkort op vakantie gaat.

Aardbevingen melden in Nederland

RTV Noord heeft een gratis applicatie voor iPhone en Android toestellen gemaakt. Via deze app kun je direct een Nederlandse aardbeving doorgeven. Alle aardbevingen zijn duidelijk zichtbaar op een online kaart.

Het gaat hier wel om de aardbevingskaart van Groningen. Woon je in deze provincie, maak dan zeker gebruik van deze aardbeving app. Download de aardbeving app voor iPhone. Het is zeker aan te raden om voelbare aardbevingen direct door te geven. Hiermee help je met het in kaart brengen van aardbevingen in Groningen, iets dat vaak ontstaat door gaswinning.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Earthquake – Aardbeving app

Een zeer populaire aardbeving app voor je iPhone is Earthquake van ontwikkelaar Nico Tranquilli. Deze app is al meer dan 2 miljoen keer gedownload en is hiermee de nummer één op het gebied van aardbeving applicaties. De app werkt niet alleen op iPhone, er is ook een versie voor Apple Watch beschikbaar.

Je kunt zelf waarschuwingen instellen op basis van je locatie. Ook praktisch: alleen meldingen van aardbevingen met een minimale kracht ontvangen. Zodra er een aardbeving in de door jou ingevoerde locatie plaatsvindt ontvang je hier direct een pushmelding van. Erg praktisch wanneer je net naar dit gebied wilde reizen: misschien toch maar even uitstellen.

De gebeurtenissenkaart kun je ook direct op Facebook, Twitter en via e-mail met anderen delen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om data naar Google Earth de exporteren. Download de Earthquake applicatie in de Apple Store. Let op: het is met deze app niet mogelijk om zelf aardbevingen door te geven. De informatie komt vanuit diverse bronnen.

Is een iPhone bestand tegen aardbevingen?

De nieuwste iPhones zijn stof- en waterbestendig en soms zelfs helemaal waterdicht. Dit betekent dat je tot wel 2 m diepte de iPhone onder water kunt laten liggen. Ermee zwemmen is geen probleem, maar let wel op met chloorwater. Een waterdichte iPhone is namelijk minder goed bestand tegen chemische middelen.

Hoe zit het met aardbevingen, kan een iPhone hier een beetje tegen? Bij een aardbeving voel je trillingen, alle iPhones kunnen hier prima tegen. Mocht de iPhone tijdens een aardbeving op de grond vallen dan gaat het voornamelijk om de stevigheid van het scherm en de behuizing. De duurste iPhone-modellen zijn in ieder geval voorzien van een krasbestendig scherm dat ook niet snel zal barsten. Een val van 1 m overleeft het toestel in veel gevallen uitstekend.

Aardbeving en verzekering van de iPhone

Tijdens een grote aardbeving kan er heel wat schade ontstaan. Niet alleen schade aan de woning of de auto maar ook aan persoonlijke spullen. Misschien is je iPhone kapot gevallen of is er een zwaar voorwerp bovenop terechtgekomen. Is een iPhone verzekerd tegen schade ontstaan door een aantal beleving?

Nee, verzekeraars vergoeden geen schade bij natuurrampen. Een aardbeving is een natuurramp en valt dus buiten de vergoeding. Soms is het mogelijk om een aparte verzekering tegen schade door aardbevingen af te sluiten. Dit is echter alleen aan te raden wanneer je ook in een risicogebied woont. In Groningen bijvoorbeeld. Houd er wel rekening mee dat je, wanneer je in een risicogebied woont, vaak geen aardbeving verzekering voor je iPhone (of een ander toestel) kunt afsluiten. Verzekeraars kijken wel uit!

Kun je tijdens een aardbeving bellen?

Dat is een hele goede vraag: of je tijdens een aardbeving kunt bellen. In veel gevallen wel, tenzij telefoonmasten beschadigd raken. In Nederland is dit vooralsnog niet gebeurd. Bel alleen de hulpdiensten wanneer dit echt nodig is. Tijdens en na een aardbeving raken de telefoonlijnen namelijk snel overbelast.

Weet je niet wat je tijdens een aardbeving moet doen? Ben je binnen, schuil dan onder een stevige tafel of bureau. Je kunt ook onder een stevige deurpost gaan staan. Buiten zoek je een open plek, weg van gebouwen. Maak jezelf zo klein mogelijk (liggen of zitten). En.. houd je iPhone bij je!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer