Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In dit artikel geven we je aanvullende informatie over onder andere het afsluiten van een telefoonabonnement, het 4G netwerk, belminuten, roaming en telecomproviders.

Verschillende telecomaanbieders en type abonnementen mobiele telefoon

Voor het afsluiten van een mobiele telefoon abonnement kun je kiezen uit een reeks van verschillende telecomaanbieders. Maar voordat je een keuze kan maken is het van belang dat je voor jezelf bepaalt welk type abonnement het beste bij jou past. Een contract voor 1 of 2 jaar met daarbij een telefoon, of een sim only. En als je geen abonnement wilt dan is er de optie om prepaid simkaart te nemen. Op iPhone.nl bieden wij enige informatie over providers, maar wij willen je in dit verband ook eens wijzen op de informatie over telecomaanbieders die op Telecomproviders.nl is te vinden. De telecomproviders hebben ieder op hun beurt een palet aan mogelijkheden, waarbij je een bundel kan samenstellen die het beste aansluit bij jou bel- en internet gedrag.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

4 grote providers en enkele kleinere MVNO's

Van alle telecomaanbieders zijn er 4 die een eigen netwerk hebben. Dat zijn KPN, Vodafone, Tele 2 en T-Mobile. Daarnaast zijn er een aantal zogeheten ‘Mobile Virtual Network Operators’ (MVNO) actief zoals Simyo, Telfort, Ben en Robin. Deze MVNO's zijn ofwel onafhankelijk ofwel een onderdeel van een groot netwerk maar gebruiken het mobiele netwerk van één van de 4 grote telecomaanbieders. Bij het afsluiten van een overeenkomst bij een MVNO is het zaak dat je checkt welk netwerk zij gebruiken, zodat je kan controleren hoe het bereik van dat specifieke netwerk in jouw omgeving is. Het bereik verschilt namelijk per provider.

4G netwerk in het gehele land uitgerold

KPN is veruit de grootste telecomaanbieder van Nederland en heeft als eerste een volledige dekking gerealiseerd met het 4G netwerk. Kenmerk van dit 4G netwerk is dat het een stuk sneller is dan het eerdere 3G netwerk. Dit is met name van belang als je veel online bent, en dan vooral als je veel online video’s kijkt. Sinds 2016 hebben ook de andere telecomaanbieders een 4G netwerk en kan je er in de meeste situaties wel op rekenen dat je een goed bereik hebt. Al kan het zo zijn dat in de grensgebieden het bereik even iets minder kan zijn.

Buitenshuis beter bereik dan binnen

Het bereik van 4G in het land wordt voornamelijk gemeten buitenshuis. Het zou dus kunnen dat je binnen minder of zelfs helemaal geen bereik hebt. Dat heeft te maken met de sterkte van het signaal. Alle telecomproviders hebben de ambitie om overal in het land het signaal zo optimaal mogelijk te maken zodat je uiteindelijk ook binnenshuis een goed bereik hebt. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat je bij elke aanbieder van telefoonabonnementen een redelijk goed tot goed bereik hebt. Met deze kennis kan je vervolgens gaan kijken welk type abonnement het beste bij je zou passen.

Smartphone afbetalen tijdens tweejarige overeenkomst

Het meest bekende abonnement is die met een telefoon. De telecomproviders bieden deze vorm zo aantrekkelijk mogelijk aan waardoor het soms lijkt alsof de telefoon gratis is. Maar dat is zeker niet het geval. Met een dergelijk contract betaal je per maand af op je mobiel. In de meeste gevallen betreft het een overeenkomst die je aangaat voor twee jaar. Dat is dan ook de reden dat de telecomproviders deze abonnementsvorm het liefst verkopen. Je bent dan immers voor twee jaar klant en weggaan doe je niet zo snel, omdat dit op zich weer een dure grap zou zijn.

Nieuwste smartphone of doorgaan met huidige telefoon?

De MVNO's richten zich de laatste tijd in groeiende mate op het aanbieden van sim only abonnementen. Dat is een logische ontwikkeling want veel mensen lopen intussen rond met een mobiel die nog in een zeer goede staat verkeert. Je hoeft dan in principe geen abonnement af te sluiten waarbij je wederom voor een of twee jaar betaalt voor een nieuwe smartphone. Tenzij je natuurlijk graag de nieuwste iPhone of Samsung in bezit hebt (dit is nu net wel een reden waarom mensen vaak kiezen voor een nieuw abonnement met toestel, in plaats van dat zij kiezen voor een Sim Only). En daar spelen telecomproviders uiteraard graag op in, want er komen ieder jaar weer nieuwe modellen en upgrades van bestaande smartphones.

Sim only abonnement het meest voordelig

Een sim only abonnement is van alle soorten mobiele telefoon abonnementen de meest voordelige. Als je eenjarige of tweejarige overeenkomst met je provider is afgelopen kan je eenvoudig overstappen naar een sim only abonnement. Je ontvangt dan van de telecomaanbieder naar keuze een nieuwe simkaart, die je zonder al te veel moeite in je huidige smartphone kunt stoppen. Op iPhone.nl kun je via de Sim Only pagina zien welk Sim only abonnement bij je past. Wij zouden je echter ook eens willen wijzen op de Sim Only abonnementen die Telecomproviders.nl aanbiedt. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 7 en 15 euro per maand, afhankelijk van het aantal belminuten en de databundel waarvoor je kiest. Deze sim only abonnementen zijn af te sluiten voor 1 maand, 1 jaar, of 2 jaar, afhankelijk van de provider.

Niet gebruikte belminuten en data meenemen naar de volgende maand

De telecomaanbieders hebben de afgelopen jaren financieel kunnen profiteren van een constructie waarbij je niet gebruikte belminuten en data aan het eind van de maand vervielen. Elke nieuwe maand gaat de bundel opnieuw in en kan je gebruik maken van het maximaal aantal minuten dat je met de telecomaanbieder hebt afgesproken. Verbruik je meer dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Maar dat is aan het veranderen. Je kan bij sommige providers je niet gebruikte belminuten en data meenemen naar de volgende maand. Meestal tot een maximum van 3 maanden. Wij vinden dit een goede ontwikkeling, die moet worden toegejuicht.

Vanaf juni 2017 geen roaming kosten meer in het buitenland

Een ander punt waar de telecomaanbieders jarenlang veel geld aan hebben verdiend is het bellen en internetten in het buitenland. Zodra je de grens over gaat worden de kosten voor het online zijn ineens fors hoger. Dit is iets wat veel mensen bepaald niet konden/kunnen waarderen. Maar ook hier komt een eind aan. Vanaf juni 2017 mogen de telecomaanbieders geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van mobiele data in het buitenland. Je kan dan op vakantie vanuit je bundel internetten. Voor veel mensen is dat een verademing omdat de roaming kosten ongemerkt hoog kunnen oplopen. Vooruitlopend op deze EU regel biedt KPN nu al een abonnement aan waarbij je geen roaming kosten betaalt. Ook dit is een ontwikkeling waarbij de consument uiteindelijk de winnaar is.

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer