Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Veel applicaties gebruiken zonder toestemming contactgegevens. Het gaat hier om de complete telefoonnummerlijst, e-mailadressen en eventuele adresgegevens. Deze informatie wordt door ontwikkelaars gebruikt voor verschillende doeleinden. In het ergste geval verkoopt de ontwikkelaar deze gegevens door.

Volgens Apple moet er een einde komen aan het ongeoorloofd gebruik van contactgegevens. Apple legt een verbod aan iOS app ontwikkelaars op.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Alleen nog met toestemming informatie verzamelen

IOS-ontwikkelaars vragen tot nu toe niet altijd toestemming om contactgegevens te verzamelen. Voor veel applicaties is het niet eens nodig om toegang te hebben tot contactgegevens. De app ontwikkelaar kan alle contactinformatie kopiëren naar de eigen server. Apple zelf wordt hier niet van op de hoogte gebracht.

De contactgegevens worden vaak voor eigen gebruik ingezet. In andere gevallen verkoopt de ontwikkelaar deze aan derde partijen. Om hier een einde aan te maken heeft Apple een aantal nieuwe richtlijnen opgesteld. Ten eerste moeten ontwikkelaars expliciet toestemming aan gebruikers vragen. Dit houdt in dat de applicatie alleen tot de contactlijst mag treden wanneer de gebruiker hier akkoord mee gaat. Voor een nog betere privacybescherming heeft Apple nog een aantal regels opgesteld.

Geen misbruik van contactgegevens

Apple legt iOS ontwikkelaars op dat deze de contactgegevens niet voor eigen gebruik mogen inzetten. Dit betekent dat er geen database mag worden opgebouwd. Ook moet vooraf de reden van toegang tot de contactenlijst duidelijk zijn. Verandert de reden mettertijd, dan is de ontwikkelaar verplicht opnieuw toestemming te vragen.

Het verkopen van contactgegevens aan derde partijen is een lucratieve zaak. Er gaat veel geld in om. Apple roept dit een halt toe en verbiedt om deze gegevens te delen of verkopen.

Interessant: Refurbished iPhone toestellen vergelijken

Toezicht en consequenties

Voor het iOS besturingssysteem zijn ruim 2 miljoenen apps verkrijgbaar. Het is onbekend hoe Apple al deze applicaties gaat controleren. Mogelijk worden alleen de grootste en meest bekende apps als eerste in de gaten gehouden.

Bij overtreding van de regels heeft dit consequenties voor de app ontwikkelaar. Deze wordt door Apple verbannen. Hierdoor is de app niet langer beschikbaar voor iOS. We kunnen ons voorstellen dat populaire applicaties zich dan ook aan deze nieuwe regelgeving houden.

Ga bewust met je eigen datagegevens om en kies bij voorkeur voor een betrouwbare applicatie. Deze zijn vaak herkenbaar aan de vele downloads en positieve rating. Bij vermoeden van misbruik door de applicatie is het verstandig om dit direct aan Apple te melden.

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer