Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple wordt door Europa beschuldigt voor belastingontduiking. Apple vindt de beschuldiging echter enkel politiek geneuzel en schuift zo de schuld in Brussels schoenen. Alsof dit nog niet genoeg kinderachtig gewelles-nietes is, bemoeit de Amerikaanse politiek zich er nu ook mee.

Een anonieme bron meldt bij Reuters dan de VS zich ieder moment met de Europese belastingzaak met Apple wil gaan mengen. Het exacte doel is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft Amerika een duidelijk motief. Toen Obama zich nog president van de Verenigde Staten kon noemen uitte hij al kritiek op de zaak tussen Apple en de EU. De Europese Unie wil namelijk via deze zaak geld van Apple ontvangen dat, volgens de VS, eigenlijk in Amerika terecht had moeten komen.

Lees ook: Waarom je geen foto’s moet verwijderen in iCloud

Apple werd vorig jaar augustus door de EU gedwongen om 13 miljard euro aan achterstallig belastingen te betalen aan Ierland. Het Amerikaanse techbedrijf en Ierland speelde volgens Brussel oneerlijke concurrentie in de hand door het maken van belastingdeals en illegale staatssteun. De deal zou er volgens onderzoek voor hebben gezorgd dat Apple in 2014 slechts 0,005 procent omzetbelasting hoefde te betalen. Met een simpele rekensom komen we erachter dat het bedrijf uit Cupertino, als de geruchten kloppen, slechts 50 euro belasting per 1 miljoen euro winst hoefde te betalen. Apple meldt dat er nooit sprake is geweest van een dergelijke deal en dat het bedrijf dus altijd belasting heeft betaald, zoals het wettelijk hoort.

Lees ook: Met je iPhone ticketfraude en lange wachttijden tegengaan: de toekomst is Presence

Apple ging direct in beroep tegen de uitspraak, nadat de EU de aanval opende. Hierdoor komt de zaak eind 2018 weer voor de rechter. Met deze zaak wil de EU een voorbeeld stellen en andere bedrijven waarschuwen dat belastingfraude niet onbestraft blijft. Naast Apple lijken nu ook Amazon en McDonalds aan de beurt te zijn. Nu Amerika zich er waarschijnlijk ook in wil gaan mengen, lijkt de strijd om meer dan alleen belastinggeld te gaan. De politieke grootmachten Amerika en Europa staan in deze zaak recht tegenover elkaar, het is dus maar net de vraag wie dit politieke spelletje het beste speelt.

Tip: iPhone abonnementen vergelijken

Bekijk ook: iPhone toestellen op prijs vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.