Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met de komst van de iPhone X met face ID kwam er ook een nieuwe manier van toestelontgrendeling. Met gezichtsherkenning bedraagt de kans dat een ander het toestel kan ontgrendelen, slechts 1 op 1 miljoenen. Om gegevens nog veiliger te stellen, maakt Apple het ontgrendelen van iPhones voor opsporingsdiensten wat moeilijker.

Deze betere bescherming wordt ingevoerd in het nieuwste besturingssysteem iOS 12. Bezitters van iPhones en iPads zijn hiermee beter beschermd tegen politie en opsporingsdiensten. Dat is nog niet alles, want ook criminelen kunnen er zo niet met privacygevoelige gegevens vandoor.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gegevens uitlezen via USB-kabel

Voor politie en opsporingsdiensten is het mogelijk om de iPhone van een crimineel via USB-kabel uit te lezen. Politie moet hiervoor terugvallen op bedrijven als Cellebrite. Dit is een wereldwijd bedrijf dat software en hardware ontwikkelt voor het uitlezen van mobiele apparaten en computers.

Binnen besturingssysteem iOS 12 wordt het voor opsporingsdiensten moeilijker om deze gegevens uit te lezen. De bedoeling is dat het apparaat om een pincode vraagt zodra deze via een USB-kabel met een computer verbonden wordt. De pincode blijft een uur lang werkzaam, daarna zal het toestel opnieuw om een pincode vragen.

Reactie van Apple

Het is natuurlijk mooi dat belangrijke en privacygevoelige gegevens goed beschermd worden. Een crimineel zal er maar met je telefoon van doorgaan en misbruik maken van belangrijke gegevens die op de telefoon staan. En dat opzicht laat Apple zien dat het rekening houdt met de gebruikers. De nieuwe update heeft echter ook een keerzijde. Mogelijk kan de politie belangrijke zaken niet snel genoeg oplossen, simpelweg omdat de politie niet bij eventueel bewijsmateriaal kan. Apple zelf verklaart dat de update niet bedoeld is om politiediensten dwars te zetten.

Aanrader: iPhone 8 toestellen - vergelijk alle prijzen

De start up GraceShift beweert dat het de USB beveiliging al heeft weten te omzeilen. Het is onduidelijk of het hier om een marketingtruc gaat, of dat echt is gelukt. GrayShift is vergelijkbaar met het eerdergenoemde Cellebrite en heeft ex Applemedewerkers en oud beveiligingsmedewerkers in dienst. Het bedrijf kwam eerder in de picture nadat het verklaarde dat het iedere iPhone X kan kraken. Voor $15000 koop je de zogenaamde GrayKey, waarmee tot 300 keer een iPhone X kan worden ontgrendeld. Dat is natuurlijk ook een manier om in een iPhone te komen, hoewel het voor het diepere speurwerk niet toereikend genoeg is. Ondertussen zijn we toch maar mooi blij met de extra beveiligingsupdate in iOS 12.

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer