Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Misschien dat je het je niet meer kunt herinneren, maar op de eerste iPhones stond de YouTube-app standaard geïnstalleerd. In 2012 werd echter deze digitale zekerheid verbroken. Waarom? We kregen nooit een duidelijke verklaring, maar een YouTube-medewerker legt het nu eindelijk uit.

 

YouTube-app standaard op iPhone

Met de rivaliteit tussen Google en Apple leek het in eerste instantie al ondenkbaar dat de YouTube-app standaard op de iPhone kon staan, toch was dit tot 2012 het geval. Met de komst van iOS 6 kwam daar echter verandering in en verdween het oude vertrouwde YouTube-icoontje van het startscherm. De reden was tot voor kort onduidelijk, maar werd tot nu toe altijd in verband gelegd met de concurrentie tussen de twee techgiganten Apple en Google.

Lees ook: Zo zet je de YouTube pop-up in Safari uit op je iPhone of iPad

Ex-YouTube medewerker komt met een verklaring

Een ex-YouTube-medewerker, Hunter Walk, komt na alle jaren stilte eindelijk met een verklaring. Hunter maakte in zijn tijd bij YouTube het hele proces rondom de iOS-app van dichtbij mee en kan ons eindelijk een verklaring geven.

Via een serie tweets komt Hunter Walk met een verklaring. Zo stelt hij eerst dat het  Apple was die  Google benaderde voor een YouTube-app. Apple wilde deze app standaard op de iPhone plaatsen, mits Google akkoord ging met een aantal strenge eisen. Twee opvallende eisen zijn bijvoorbeeld dat Apple volledige zeggenschap wilde in de manier waarop de app gemaakt zou worden en ook mocht de naam YouTube niet in het app-icoon te vinden zijn. Apple benaderde Google, omdat een YouTube-app de mogelijkheid tot video’s streamen extra zou benadrukken. Rond de periode van de eerste iPhone video’s streamen nog een erg nieuw begrip.

Lees ook: Vernieuwde YouTube App met Video Editing Tools!

Een goede deal voor beide partijen

In 2012 verliep de deal en konden beide bedrijven weer hun eigen gang gaan. Vooral voor YouTube was dit echt een uitkomst en kon het bedrijf met de behulp van de opgebouwde naamsbekendheid doorgroeien als een losse app in de App Store. Veel gebruikers miste de YouTube-app nadat deze niet meer standaard op de iPhone stond. Hierdoor kon de app op veel downloads in de App Store rekenen. Inmiddels is YouTube een breed begrip en kunnen we al jaren niet meer om deze videodienst heen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.