Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Momenteel is het bij een aantal automerken mogelijk om de auto via de smartphone te ontgrendelen. Om de beveiliging nog meer te verbeteren, heeft Apple zich aangesloten bij het Car Connectivity Consortium. Dit is een bedrijf dat technologie voor smartphone gecentreerde oplossingen biedt.

Apple wil dat straks iedereen zijn auto met de iPhone kan ontgrendelen. Dit betreft niet alleen het openen van autodeuren maar ook het starten van de motor. Apple is overigens niet de enige die zich bij de CCC heeft aangesloten. Concurrenten Samsung en LG horen sinds kort ook bij de groep.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Digitale autosleutel

De nieuwe techniek maakt gebruik van NFC oftewel Near Field Communication. Ook wifi of bluetooth worden ingezet. De digitale sleutel zal niet alleen op iPhones maar ook op Android toestellen beschikbaar zijn. Dit is ook de reden waarom verschillende smartphonefabrikanten zich bij het Car Connectivity Consortium hebben aangesloten.

Hoe werkt een digitale sleutel nu eigenlijk? De smartphone zendt via NFC een radiosignaal naar de auto. Slimme software in de auto herkent dit signaal en ontgrendelt de deuren. In andere gevallen kan zelfs de motor worden gestart.

Tip: Android smartphone abonnementen vergelijken

Waarschuwing voor gebruik van digitale sleutel

De Duitse verzekeraar Allianz waarschuwt voor de digitale autosleutel. Het radiosignaal kan gemakkelijk door criminelen worden opgevangen. Dit kan tot op honderden meters afstand van de auto. Hierop kunnen ze de opgevangen code gebruiken voor het openen en wegrijden van de auto. Het technologiecentrum van Allianz heeft een aantal aanbevelingen met betrekking tot de ontwikkeling van de digitale sleutel opgesteld. Het is onduidelijk of het Car Connectiviteit Consortium contact heeft met verzekeraar Allianz.

Voor gebruikers is het belangrijk om voorzichtig met de smartphone om te gaan. Bij verlies of diefstal van het toestel zouden dieven er zomaar met de auto vandoor kunnen gaan. Een goede toestelvergrendeling en vergrendeling van de digitale sleutel app is daarom onmisbaar. Gelukkig worden de meest moderne iPhones steeds beter uitgerust met optimale beveiliging.

Ondertussen zit CCC niet stil. De digitale sleutel moet vanaf 2018 voor verschillende voertuigen beschikbaar zijn. Dat Apple zich heeft aangesloten bij CCC, laat zien dat het de eigen Apple Car even aan de kant schuift. De Apple Car of iCare is de nieuwste elektrische auto van het gelijknamige merk. Volgens plannen moet deze auto over enkele jaren op de markt komen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.