Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ervaar je problemen met de batterij van je iPhone? Je iPhone batterij kalibreren kan dit verhelpen, want soms loopt deze namelijk veel te snel leeg. Dit komt niet alleen bij oudere maar ook regelmatig bij nieuwere iPhones voor. In dit artikel tips & tricks over het kalibreren van de iPhone batterij.

Waardes van de batterij

Een iPhone werkt altijd met de waardes van de batterij. Wanneer de energiemeter minder dan 5% aangeeft, gaat het toestel in de energiestand. Het kan echter gebeuren dat de waardes niet meer kloppen. De energiemeter rechtsboven op je scherm geeft dan een verkeerde waarde aan. Misschien is de batterij voor 10% vol maar geeft de energiemeter 4% aan. Je toestel gaat in de bespaarstand, terwijl dit niet nodig is.

Afwijkende batterijwaardes ontstaan door slijtage van de batterij. Ook veelvuldig gebruik van het toestel of verkeerd opladen kan dit veroorzaken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

IPhone batterij kalibreren: handleiding

Kalibreer regelmatig de batterij van je iPhone. Hiermee voorkom je dat accuwaardes niet meer kloppen. Na het kalibreren laat de iPhone de daadwerkelijke batterijstatus zien. Zo werkt het kalibreren van de iPhone batterij:

  • Gebruik een originele iPhone oplader en kabel (Apple)
  • Sluit de iPhone op de oplader aan

Afhankelijk van je model voer je één van de volgende stappen uit:

  • Druk de homeknop tegelijkertijd met de aan/ uit knop in
  • Druk gelijktijdig op de homeknop en sluimerknop
  • Druk de homeknop en volume-omlaag knop tegelijkertijd in

Houd de zijknop en één van de volumeknoppen voor 3 seconden ingedrukt en zet de schakelaar op zet uit.

Na het opnieuw opstarten is de iPhone gekalibreerd. Wel is het belangrijk om het toestel aan de oplader te laten liggen. Wacht totdat de batterijstatus 100% aangeeft. Laat vervolgens de iPhone nog een uurtje aan de oplader liggen.

IPhone batterij in de vriezer

Het kalibreren van een oude GSM batterij werkte vroeger anders: vaak werden deze in de vriezer gelegd. IPhones zijn voorzien van een moderne batterij. Deze accu is gevoelig voor hoge of lage temperaturen. Het is hierdoor niet verstandig om de iPhone batterij in de vriezer te leggen. Daarnaast werkt dit ook niet bij nieuwe toestellen: hierbij kun je de batterij niet zelf verwijderen. Leg een smartphone nooit in de vriezer: dit brengt onverwachte resultaten met zich mee.

Kalibreren iPhone lukt niet

Het kalibreren van een iPhone batterij is zeer eenvoudig. Toch kan het voorkomen dat het kalibreren niet lukt. Dit merk je doordat de waardes van de batterij niet verbeteren.  De accu loopt net zo snel leeg als voorheen, en dat is zonde. Ergens is het tijdens het kalibreren misgegaan. Hieronder wat tips en tricks om het kalibreren succesvol te laten verlopen.

  • Zorg dat je een originele lader en laadkabel gebruikt. Misschien heb je een merkloze oplader in huis. Deze is van een slechte kwaliteit en laadt ook niet altijd volledig op.
  • Voer een soft reset uit. Hiermee start je het toestel opnieuw op. Het is belangrijk dat je het Apple logo ziet verschijnen. Dit betekent dat je de iPhone opnieuw opstart.
  • Laad de batterij voor 100% op. Doe je dit niet, dan verloopt het kalibreren niet zoals gewenst.

De iPhone blijft hangen

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je toestel blijft hangen. Hij reageert niet meer op fysieke knoppen of het opladen lukt niet. Herstart het toestel: wordt het probleem verholpen, blijft de iPhone hangen of reageert hij echt nergens meer op? Kies dan voor een reset naar fabrieksinstellingen. Maak vooraf wel een back-up. Dit kan eventueel ook tijdens de reset. Let op: kies je voor het terugzetten naar fabrieksinstellingen, dan gaan alle persoonlijke gegevens en instellingen verloren. Na de hard reset zul je dit dus terug moeten zetten.

Uitzetten naar fabrieksinstellingen geeft soms ook betere batterijwaardes. Dit is echter geen garantie dat je accu weer gekalibreerd is. Soms moet je dit alsnog handmatig doen, zie bovenstaande handleiding.

Accu iPhone vervangen

De batterij van een iPhone beschikt over 500 tot 1000 laadcycli. Eén laadcycli is wanneer de energiestatus voor 100% verbruikt is. Wie zijn iPhone intensief gebruikt, moet deze ook vaker opladen. Hierdoor kun je snel door je maximale aantal laadcycli zijn. Natuurlijk is de batterij nog bruikbaar, maar zal steeds sneller leeglopen. Het kalibreren van de accu biedt dan geen oplossing.

Is de batterij aan vervanging toe, ga dan naar officiële iPhone reparateur of Apple Store. Laat de batterij vervangen: dit kost enkele tientjes. Hoe nieuwer het toestel, hoe duurder de nieuwe accu. In sommige gevallen valt het vervangen van de accu onder de garantie of je AppleCare+ pakket.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer