Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Facebook ziet het aantal gebruikers afnemen terwijl WhatsApp de meeste gebruikers heeft. Er is zoveel keuze, maar wat past bij jou? Om je een idee te geven: in dit artikel de beste social media sites 2019/ 2020. Ben jij al op een van deze platformen actief?

Ontwikkeling social media

De allereerste sociale netwerksite was Six Degrees (1997). In Nederland was Hyves lange tijd populair (2004 - 2013). Toen Hyves stopte, is vrijwel iedereen naar Facebook overgestapt. Natuurlijk zijn er nog veel meer sociaalnetwerksite. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: zelf de inhoud van je account verzorgen en beheren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Behoort WhatsApp ook tot social media?

Velen zien WhatsApp ook als een social media platform, terwijl dat eigenlijk niet klopt. WhatsApp is namelijk een berichten app, net als Google Talk of Telegram. Toch hebben deze berichtendiensten enkele overeenkomsten met social media kanalen zoals een profielfoto, status en story. Over het algemeen wordt de Story functie weinig op WhatsApp gebruikt.

De beste social media sites 2019

Ondanks dat WhatsApp niet echt tot de social media behoort, is dit wel de populairste chat applicatie. Ruim 11,9 miljoen Nederlanders maken hier gebruik van. Voor wie het nog niet weet: WhatsApp is onderdeel van Facebook, hoewel deze twee los van elkaar werken.

Facebook staat op nummer 2 van meest populaire social media. Toch heeft het in 2019 een daling qua aantal gebruikers doorgemaakt. Het zijn 10,1 miljoen Nederlanders die een Facebook account hebben. Dit is ten opzichte van 2018 een daling van 6%.

Instagram staat op plek 3 en heeft 4,9 miljoen Nederlandse gebruikers (2019). In slechts één jaar tijd groeide Instagram 20%. Ook Instagram is van Facebook Inc., waardoor het bedrijf de afname in Facebookgebruikers kan opvangen.

Social media trends 2020

Het aantal Facebook gebruikers zal ook in 2020 afnemen. Dit komt omdat dit social media platform steeds vaker onder vuur ligt. Dit heeft alles te maken met privacy schandalen, waardoor het vertrouwen in Facebook afneemt.

Instagram blijft groeien. Niet alleen Henk en Ingrid maar ook bedrijven stappen over naar deze sociaalnetwerksite. Het platform is dankzij de Instagram app ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk.

Pinterest is nog niet zo groot als Facebook of Instagram maar groeit wel hard. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer veel van je vrienden naar Pinterest overstappen. Ook YouTube groeit gestaag, wat vooral met de jeugd te maken heeft. Vloggen blijft ook in 2020 de hype.

Hoe zit het met Snapchat?

Je hebt Snapchat nog niet voorbij zien komen. Je weet wel, die app waar je leuke selfies mee maakt. Wanneer je iemand een Snapchat stuurt verdwijnt het ontvangen bericht na één tot tien seconden. Wat veel gebruikers toen niet wisten is dat je van de afbeelding heel gemakkelijk een screenshot maakt. Hierdoor blijkt Snapchat minder veilig dan gedacht. Deze app wordt dan ook vooral gebruikt voor het ongewenst verspreiden van seksueel getinte foto’s en video’s. Hierdoor neemt de populariteit van Snapchat sterk af. Het is nog maar de vraag of Snapchat na 2020 nog kans maakt.

Veilig gebruik van social media

Social media is de afgelopen jaren zo gegroeid, dat we het heel normaal vinden om ons leven openbaar te zetten. Foto’s, video’s, vriendenlijsten en reacties: iedereen volgt jou. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je iets op social media plaatst. Wat er eenmaal opstaat, gaat er moeilijk vanaf. Zelfs wanneer je het verwijdert kan een ander het al gekopieerd of opgeslagen hebben. Neem dus geen impulsieve acties en realiseer je wat de gevolgen van je post of bericht zijn.

Wees ook kritisch met het plaatsen of verstrekken van persoonlijke informatie. Wist je dat inbrekers op social media bijhouden wie er met vakantie is? Of dat de werkgever zijn sollicitanten via social media natrekt? Wees je hier bewust van. Leer ook jongeren met social media om te gaan: jong geleerd is oud gedaan.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer