Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De beveiliging van de iPhone X en iPhone 8 lijkt tot nu toe optimaal te zijn. Toch is het een ‘hack’bedrijf gelukt om deze beveiliging te kraken. Hiermee staan de nieuwste iPhones op een wankel voetstuk.

Het gaat om het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat zich richt op digitale intelligentie voor een veiligere wereld. Dit bedrijf levert de beste beveiliging aan onder andere de Amerikaanse overheid. De afgelopen maanden is Cellebrite druk bezig geweest om iPhones met de softwareversie iOS 11 te kraken. Dit is uiteindelijk gelukt, waarop cellebrite met de gekraakte beveiliging reclame heeft gemaakt.

Toegang tot iPhone toestellen

Cellebrite verkreeg met de hackpoging toegang tot iPhone toestellen zonder dat het de beschikking had over gezichtsherkenning, een pincode of vingerafdruk. Deze 3 dingen zouden voldoende moeten zijn om de iPhone optimaal te beveiligen, maar dat blijkt dus niet het geval. Apple wil vooralsnog niet reageren op de gekraakte beveiliging van iOS 11.

FBI heeft binnenkort geen hulp van Apple meer nodig

De beveiliging van iPhones ligt al langer onder vuur. In 2016 werd Apple door de FBI gesommeerd om de iPhone van een terrorist te kraken. Apple bleef weigeren, waardoor de zaak voor de rechtbank werd uitgevochten. Uiteindelijk lukte het de FBI om toch toegang tot de iPhone te krijgen, en wel zonder ontgrendeling door Apple.

Met het kraken van de beveiliging door Cellebrite hoeft de FBI nu niet langer terug te vallen op ontgrendeling door Apple. Niet iedereen kan zomaar gebruik maken van de Cellebrite service. Hiervoor moeten politie officieren of de FBI het apparaat naar Cellebrite rite zelf sturen. In het geheim wordt het toestel gekraakt en teruggegeven aan onderzoekers die belangrijke gegevens van het toestel halen. Het ontgrendelen van een iPhone kost gemiddeld $1500. Het is dus niet weggelegd voor de gewone burger, maar biedt goede mogelijkheden bij het bestrijden van terrorisme.

iPhone op afstand overnemen

Is het voor kwaadwillenden mogelijk om een iPhone op afstand over te nemen? Dit kan alleen wanneer je hier zelf toestemming voor geeft, bijvoorbeeld via Teamviewer of een speciale app. Is het toestel kwijtgeraakt of gestolen dan kan het apparaat gewist worden door middel van icloud.com, maar alleen als de functie ‘zoek mijn iPhone’ is ingesteld. Wie dit vooraf niet heeft gedaan kan alleen maar hopen dat de iPhone ooit nog eens opduikt en dat alle gegevens er nog opstaan.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer