Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Uit een winst alarm van chipfabrikant Qualcomm blijkt dat Apple is gestopt met het betalen van licentiekosten.

De reden dat Apple niet meer betaald komt voort uit een conflict tussen de twee giganten. In januari klaagde Apple Qualcomm aan wegens machtsmisbruik, Apple verklaart dat Qualcomm te veel geld vraagt voor zijn chips. Daarbij claimt Apple recht te hebben op een miljard dollar aan ingehouden kortingen van Qualcomm.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Lees ook: Apple gaat zelf grafische chips produceren

Qualcomm is niet bepaald het braafste jongetje uit de klas. Eind 2016 kreeg Qualcomm al een boete wegens misbruik. De chipfabrikant dwong  telefoonfabrikanten om diensten en technologieën af te nemen die ze niet wilden of nodig hadden.

Ook Qualcomm heeft het een en ander te klagen over Apple. Enkele weken geleden diende Qualcomm namelijk een serieuze aanklacht in tegen Apple. Volgens de chipfabrikant zou Apple niet zonder de technologieen van Qualcomm kunnen bestaan en zou Apple niet alle afspraken netjes op tijd nakomen.

Lees ook: Massaproductie van iPhone 8 chips start in april

Door de tegenslagen en aanklachten verwacht Qualcomm een tegenvallende winst. In afwachting van een uitspraak van de rechter in een lopende zaak tegen Qualcomm is Apple tijdelijk gestopt met licentie-betalingen. Deze licentie-betalingen betaalt Apple normaal gesproken aan toeleveranciers van de chipgigant, zij innen namens Qualcomm de kosten.

Voor dit kwartaal verwacht Qualcomm rond de 5,6 miljard omzet. Normaal gesproken had de omzet rond een bedrag van 6,1 miljard gezeten. Door deze financiële tegenslag valt de winst per aandeel lager uit dan verwacht.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.