Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Veel producten worden in China geproduceerd. Dit heeft te maken met de veel lagere productiekosten. Zo is ruim de helft van alle iPhones afkomstig uit een van de armste Chinese provincies. Met ruim 500.000 smartphones per dag weet Apple vanuit China heel wat winst binnen te halen.

Het draait allemaal om het Chinese stadje Zhengzhou, gelegen in de provincie Henan. Hier heerst grote armoede, toch vinden veel inwoners werk in een van de grootste iPhone fabrieken. De fabriek draait onder leiding van Foxconn, de bekende Taiwanese elektronicafabrikant.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Ruim 350.000 werknemers

De Chinese fabriek ligt 32 kilometer buiten het centrum van het Chinese stadje. Omdat dit nogal een afstand is, leven veel van de ruim 350.000 werknemers net buiten de fabriekspoorten. Ze zijn gehuisvest in appartementencomplexen en halen hun levensmiddelen uit winkeltjes die in de directe omgeving zijn geopend. Vanwege de grote bedrijvigheid in en rondom de fabriek heeft deze de bijnaam iPhone City. Zonder deze fabriek zouden veel inwoners van deze provincie zonder werk en dus ook inkomen zitten.

Fabriek produceert 50.0000 iPhones per dag

Op topdagen worden er ruim 50.0000 iPhones per dag geproduceerd. Lokale overheden zijn nauw betrokken bij de Foxconn fabriek. De provincie moet regelmatig nieuw personeel leveren. Zo zijn er scholen die studenten aan de fabriek afstaan onder de noemer ‘werkervaring opdoen’. Ook personeel uit steenkoolmijnen wordt naar de Foxconn fabriek geschoven.

Werkdagen beginnen hier om 8 uur en eindigen om 17 uur. Met wat pech wordt er tot 20 uur doorgewerkt. Bij de productie van de iPhone X werkt en heel wat studenten flink over, iets dat volgens de Chinese wetgeving niet is toegestaan.

De fabriek draait 24 uur per dag door, nachtdiensten worden afgewisseld met dagdiensten. Taken van medewerkers bestaan uit het aanbrengen van schermen, vastzetten van het moederbord of andere onderdelen.

Feiten en cijfers over de iPhone

De iPhone is de meest populaire smartphone wereldwijd. Oude iPhones worden in de meeste gevallen vervangen voor een nieuw Apple model. Deze smartphone is zo geliefd, dat een Japanse man ooit 7 maanden lang voor een winkel op de nieuwste iPhone 6 heeft gewacht. 2012 was een topjaar, waarbij er dagelijks ruim 340.000 iPhones werden verkocht.

Het duurste iPhone model is de iPhone X met een verkoopprijs vanaf €1000. Het kleinste model is de iPhone SE, die in 2018 wordt opgevolgd door de iPhone SE 2. De allereerste iPhone was de iPhone 2G uit 2007. Wat het allerlaatste model is weten we nog niet, maar het is te hopen dat Apple ons nog vele jaren blijft verrassen met bijzondere smartphones.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.