Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Om te kunnen bellen, sms’en en internetten met je iPhone, heb je een simkaart nodig. Deze zijn er in verschillende formaten en passen niet zomaar in elk toestel. Heb jij een nieuwe smartphone en twijfel je of je simkaart er nog wel in past? In dit artikel lees je welke variant je nodig hebt.

Verschillende formaten

Je kan het je waarschijnlijk nauwelijks voorstellen, maar de allereerste simkaart was met 85 x 54 mm even groot als een pinpas! Net als de telefoons zijn simkaarten steeds kleiner en daarmee praktischer geworden. Na de eerste ‘originele’ variant kwam de standaard-versie uit. Deze is met 25 x 15 mm al een stuk kleiner dan zijn voorganger. Dit kaartje past in telefoons van na 1991 tot 2003. De kans is echter niet zo groot dat je nog een iPhone uit die tijd hebt en deze kaart nodig hebt.

De modernste kaarten zijn de micro en nano. De micro-variant is 15 x 12 mm groot en past in smartphones die na 2003 zijn uitgebracht. De nano is het jongste en kleinste model (12.3 x 8.8 mm). Hij wordt sinds de introductie van de iPhone 5 in 2012 in nieuwe iPhones gebruikt. Grote kans dus dat je deze nodig hebt als je een nieuwe smartphone koopt, zoals de iPhone 14.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het juiste formaat dankzij de simkaart adapter

Soms is je simkaart te klein voor je iPhone, bijvoorbeeld als je van een nieuw model bent overgestapt op een ouder (refurbished) model. Je hoeft dan gelukkig geen nieuwe te kopen maar kan gewoon dezelfde blijven gebruiken. Met een zogenoemde simkaart adapter maak je namelijk eenvoudig het formaat van het kaartje groter, zodat hij in je telefoon past.

Ga je juist van een ouder model smartphone naar een nieuwere versie? Dan kan het juist zijn dat je kaartje te groot is. In dat geval kan je een nieuwe kopen of hem zelf op maat knippen. Wees hier wel voorzichtig mee. Als het fout gaat kan de kaart namelijk beschadigen of zelfs kapot gaan en onbruikbaar worden. Het veiligst is om een nieuwe in het juiste formaat te kopen.

eSim: een ingebouwde digitale kaart

Vind je het wel eens lastig, die verschillende simkaarten? Dan is eSim wat voor jou. Dit is een ingebouwde, digitale simkaart. Handig hieraan is dat je de plastic versie niet meer nodig hebt en hem dus nooit meer hoeft te verwisselen als je een ander formaat nodig hebt voor in je (nieuwe) iPhone. Als je niet voor eSim kiest, hangt het type simkaart dat je nodig hebt dus af van welke iPhone je hebt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer