Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Niet iedereen doet het, maar iedereen weet eigenlijk wel dat het belangrijk is om energie te besparen. Besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook nog eens voor een fors lagere energierekening zorgen. Om te kunnen weten hoe je energie kunt besparen zal je eerst moeten ontdekken wanneer je veel energie gebruikt. Dit inzicht in je energieverbruik kun je krijgen door het gebruik van een energieverbruik-app of een slimme thermostaat. De apps zijn vaak gratis en laten precies zien wanneer je veel of weinig energie verbruikt. Handig, ook om te zien of je over je voorschotbedrag heen gaat of niet.

De slimme meter – heb jij hem al?

De energieverbruik-apps hebben hun bestaan te danken aan een zogenaamde slimme meter. Deze slimme meter meet net als een traditionele meter je gas- en stroomverbruik. Het nieuwe aan deze meter is dat deze de meterstanden digitaal kan doorsturen. Juridisch is vastgelegd dat de energieleverancier deze meterstanden zes keer per jaar op afstand mag uitlezen. Zelf kun je echter deze gegevens zo vaak bekijken en uitlezen als je zelf zou wensen. En hierbij kan zo’n energie-app enorm helpen! Deze app kan met de gegevens van je slimme meter zo je verbruik per dag en per week uitrekenen. Het is soms zelfs mogelijk om je stroom- en gasverbruik per uur of per seconde te zien…

Vanaf 2015 is men in Nederland begonnen om de traditionele energiemeters te vervangen voor een slim exemplaar. De bedoeling is dat in 2020 iedereen (die dat wil) een slimme meter in huis heeft. Dit is een streven dat waarschijnlijk niet gehaald zal worden. Slechts een kleine gedeelte van de mensen wenst om voor hen moverende redenen (nog) geen slimme meter te hebben.

Besparen op je energieverbruik

Doordat je met een app altijd je stroomverbruik kunt zien, kun je precies zien hoeveel energie het kost als je de wasmachine of wasdroger aanzet. Doordat je inzichtelijk hebt hoeveel energie deze apparaten gebruiken, kun je de uitdaging aangaan om ze wat minder te gebruiken of ze te vervangen door energiezuinigere exemplaren. Ook kun je direct zien hoeveel gas je kunt besparen door de thermostaat ’s winters een graadje lager te zetten. Als je energie wilt besparen zijn deze apps dus handig om te kijken welke besparingen echt ‘zoden aan de dijk zetten’ en welke eigenlijk weinig tot geen reductie in het verbruik tot gevolg hebben (hoewel ook die beetjes helpen natuurlijk).

Ook krijg je met een slimme energiemeter meer inzicht in je minimale energieverbruik. Dit is het energieverbruik dat 24 uur per dag doorgaat. Denk bijvoorbeeld aan de stroom die een koelkast en vrieskist nodig hebben, of sluipverbruik door computers en opladers van smartphones en andere apparaten die je in het stopcontact laat zitten. Als je op dit energieverbruik kunt besparen, zorgt dit gelijk voor een fors lagere energierekening. 

App voor het uitlezen van de energiemeter en de meest gunstige deal

Veel van de grote energieleveranciers hebben hun eigen app ontwikkeld om je slimme energiemeter uit te lezen. Daarnaast bestaat er met zo’n app soms de mogelijkheid om in te loggen op de computer om je energieverbruik in te zien.  Dit kan door in te loggen op de website van de energieleverancier. Veel van deze apps geven regelmatig tips om energie te besparen. Je kunt jezelf ook doelen stellen om per week of per maand onder een bepaald energieverbruik te blijven. Hierdoor wordt energiebesparing echt uitdagend. En je krijgt er als beloning een lagere energierekening voor terug.

Als je echt een lagere energierekening wilt, kun je ook een energievergelijker invullen. Met zo’n energievergelijker krijg je gegarandeerd de beste energiedeal gebaseerd op jouw verbruik, adres en het aantal personen in jouw huishouden. Combineer je de app met de beste energiedeal? Dan kun je hierdoor echt honderden euro’s op jaarbasis besparen. Iets wat best de moeite waard is, zo lijkt het ons.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer