Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple kondigde in december 2017 aan dat het de muziekherkenningsapp Shazam wil overnemen. De deal zou een waarde van 400 miljoen dollar hebben. Shazam was zeer verheugd om deel uit te gaan maken van Apple. De EU denkt hier echter anders over en is een groot onderzoek gestart.

Er zijn zorgen over de machtspositie van Apple. Met de overname van Shazam zou Apple een te grote macht over de muziekindustrie krijgen. Hierdoor is de overname van Shazam nog niet goedgekeurd.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Keuze tussen streamingdiensten mogelijk beperkt

Shazam is een favoriete applicatie dat muziek moeiteloos herkent. Deze dienst werd in 1999 opgericht en behoorde in 2013 tot de top 10 populairste apps wereldwijd. In 2014 had het meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers en in 2016 was de mobiele app meer dan één miljard keer gedownload.

Shazam herkent niet alleen media die wordt afgespeeld en toont hier de juiste artiest bij, ook biedt de app songteksten en de nieuwste video’s en playlist. Het is zelfs mogelijk om voorproefjes van nieuwe songs te beluisteren.

Apple ziet de overname van Shazam als aanvulling op Apple music. Dit is een streaming muziekdienst met meer dan duizenden verschillende muzieknummers. Shazam is marktleider, terwijl Apple Music de tweede grootste muziek streamingdienst van Europa is. Wanneer Apple en Shazam samen gaan, krijgen ze een monopoliepositie op de muziekmarkt. Dit kan ervoor zorgen dat de prijzen flink verhoogd worden, en dat is nu net waar de EU zich zorgen over maakt.

Vier maanden durend onderzoek

De EU onderzoekt of muziekliefhebbers gewoon kunnen blijven profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen. Dit was tot nu toe het geval, dit mag in de toekomst echter niet verdwijnen. Het onderzoek gaat ruim vier maanden in beslag nemen. Wanneer blijkt dat de machtspositie te groot is, zal de overname zeer waarschijnlijk worden afgekeurd. Apple moet aan kunnen tonen dat het geen misbruik maakt van zijn eigen groei.

Het onderzoek komt niet zomaar uit de lucht vallen. In februari gaven 7 EU landen aan dat de concurrentie op de muziekmarkt onderzocht moet worden. Brussel heeft hier eindelijk gehoor aan gegeven. Het worden spannende tijden voor zowel Apple als Shazam.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.