Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Waar zijn al mijn MB’s naartoe? Hoe komt mijn accu zo snel leeg? Het antwoord is te vinden in de Bermudadriehoek van iedere iPhone: ons allen geliefde (en soms wat gehate) Facebook-app.

Van kleine spruit, naar ware reus. Het afgelopen half jaar is de Facebook-app immens gegroeid. Niet zozeer in het aantal gebruikers, maar vooral in het aantal MB’s. Versie 87.0 verbruikt inmiddels rond de 253 MB, dit is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De enorme ruimte slurperij heeft daarnaast ook als nadeligheid extra energie op te eisen. Facebook groeit hierdoor uit tot de Bermudadriehoek van MB’s en accuprocenten.

Lees ook: Zo zet je Facebook vrienden in de Contacten app op een iPhone

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Facebook ziet dubbel

De afgelopen maanden is de Facebook-app weer stukje bij beetje gegroeid. Met extra talen zoals, Roemeens, Slowaaks en Hongaars is de app weer met 4,2 MB gegroeid. Allemaal leuk en aardig, maar wanneer je deze talen nooit gebruikt is het zonde van de ruimte. Daarbij zijn er nog meer punten waar Facebook zeker wat ruimte op kan besparen. Zo zijn er ook collecties met dezelfde afbeeldingen die drie keer voorkomen. Iedere collectie bevat rond de 10 MB aan bestanden. Met twee identieke afbeeldingsgroepen minder kan er al dus snel 20 MB bespaard worden. Dit is niet het enige. Er zijn namelijk ook mappen die dubbel zien. Hoewel het om kleine hoeveelheden gaat: iedere MB is er één en al snel groeit het uit tot tientallen dubbele mappen.

Facebook vraagt veel van je accu

Naast het tot grote ergernis opslurpen van MB’s, snoept de Facebook-app ongemerkt ook veel van je accu. Na een onderzoek van The Guardian bleek dat het verwijderen van de Facebook-app zo’n 15 procent extra batterijduur kan opleveren. Door allerlei sluwe trucs lukt het de Facebook-app om op de achtergrond actief te blijven. Dit roept bij mij de vraag op of het niet veel beter is om voor de webversie van de Facebook-app te kiezen. Na een paar dagen de proef op de som te hebben genomen, kan ik een tevreden mens genoemd worden. Met een snelkoppeling inn Safari ben ik razendsnel op Facebook, maar ondervind ik niet de nadelige effecten van de app. Oké oké, effectief werken blijft lastig, maar dat is een strijd tussen mij en Facebook, waar de app buiten staat.

Lees ook: Clips van Apple is nu te downloaden

App Thinning: Facebook moet nodig aan de lijn

Apple maakt, sinds de introductie van App Thinning, het voor de fanatieke app-gebruiker mogelijk om apps kleiner te maken. Bij het downloaden wordt alleen de relevantie data voor jouw toestel gedownload. Grafics voor bijvoorbeeld een iPad Pro blijven dan achterwege als je een iPhone 7 Plus gebruikt. Daarbij is het dankzij Apple ook mogelijk om niet direct hele apps te downloaden met behulp van on demand resources. 

 

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.