Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Facebook is het meest bekende online social media platform. Facebook oprichter Mark Zuckerberg is algemeen directeur en staat regelmatig in de spotlights. Hij krijgt soms te maken met rechtszaken, die vanuit de hele wereld tegen hem worden aangespannen. Maar er is meer. Zo gaat ook het bericht rond en dat deze man miljoenen weggeeft. Wie is Zuckerberg?

Ontstaan en groei van Facebook

Er wordt vaak gedacht dat Mark Zuckerberg de enige bedenker en oprichter van Facebook is. dit klopt niet helemaal. Er zijn namelijk 5 oprichters van Facebook, toen nog bekend onder de naam the Facebook (2004). Binnen 24 uur hadden meer dan 1000 studenten zich geregistreerd. Het netwerk werd al snel uitgebreid naar andere Amerikaanse universiteiten. In 2005 werd de domeinnaam facebook.com opgekocht.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Mark Zuckerberg is medeoprichter en algemeen directeur

Facebook oprichter Mark Zuckerberg treedt naar buiten als het gezicht van deze social media website. Hij is algemeen directeur van het bedrijf Facebook Inc. De tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss beschuldigde Zuckerberg ervan dat hij hun idee voor de oprichting van Facebook had gestolen. Volgens de media heeft Zuckerberg de rechtszaak gewonnen en moeten de Winklevoss broers een schikking van 65 miljoen dollar aan aandelen accepteren. Het is echter de vraag of hier wel sprake is van een gewonnen rechtszaak: het gaat hier om een erg hoge schikking. Ergens zullen de Winklevoss broers wel een punt hebben gemaakt.

Nog meer rechtszaken tegen Mark Zuckerberg

Oprichter of directeur van Facebook zijn heeft ook een aantal nadelen. Je staat continu onder de aandacht. In 2016 opende het Duitse München een strafrechtelijk onderzoek tegen zZuckerberg en een aantal hoofdmanagers van Facebook. Dit naar aanleiding van het niet willen verwijderen van Facebook haatberichten.

In 2018 kwam naar buiten dat Facebook privé gegevens van miljoenen Facebookgebruikers onvoldoende had afgeschermd. Hierbij ging data bedrijf Analytica er met de data vandoor, waarna de data gebruikt werd voor het aanmaken van nepprofielen ter beïnvloeding van Amerikaanse kiezers. Dit kwam Facebook duur te staan en leverde een boete van ongeveer €565000 op.

Mark Zuckerberg geeft miljoenen weg

Vanaf 2016 circuleert het bericht dat Mark Zuckerberg miljoenen weggeeft. Je hoeft alleen maar een bericht te liken en te delen. Daarna is het wachten op het geld dat binnenstroomt. Dan kun je lang wachten, want Mark geeft geen geld weg (helaas). Er is hier sprake van een nepbericht oftewel een hoax. Dit is een vorm van misleiding waarbij gevraagd wordt om het bericht zoveel mogelijk te delen. Hebzucht maakt blind, daarom blijven velen dit bericht delen en circuleert het jaren later nog steeds op het internet rond.

De Mark Zuckerberg robot

De media is ervan overtuigd: Mark Zuckerberg is een robot, en daar hebben ze ook nog bewijs van. Hoe de media op dit idee komt? Een hoge machtspositie bereiken kan niet met menselijke gevoeligheid. Hierbij wordt Zuckerberg vergeleken met de emotieloosheid van Trump of met Bill Gates, die een hologram zou zijn. De robot theorie is ook gebaseerd op de mechanische en onmenselijke gezichtsuitdrukkingen van Mark Zuckerberg. Dit naar aanleiding van de live te volgen ondervraging naar aanleiding van het Cambridge Analytica schandaal. Na het zien van de beelden kwamen er heel wat complottheorieën los.

Je kunt het als een van de meest bekende personen wereldwijd toch nooit goed doen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer