Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Normaal gesproken deel je Facebook berichten met vrienden of openbaar. Heb je al eens van de optie vrienden van vrienden gehoord? Dit is niet alleen van toepassing op jouw posts maar ook op vriendschapsverzoeken. Ontdek hoe je vrienden van vrienden zichtbaar maakt of afschermt en waarom je dit zou moeten doen.

Functie vrienden van vrienden

Je komt het op Facebook niet zoveel tegen: de functie vrienden van vrienden. Dit betekent dat niet alleen jouw vrienden maar ook de vrienden van jouw vrienden je posts zien. Standaard kun je hier niet voor kiezen wanneer je een bericht plaatst, maar wel wanneer je iemand tagt. Op dat moment kies je voor vrienden plus alle getagde personen en hun vrienden. Uiteindelijk bepaalt de getagde persoon zelf of zijn of haar vrienden het bericht zien.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vrienden van vrienden: vriendschapsverzoeken

Dan zijn er ook nog de vrienden van vrienden vriendschapsverzoeken. Dit is een privacy instelling binnen Facebook. Hiermee bepaal je wie jou een vriendschapsverzoek mag sturen. Wil je veel vrienden, dan is het handig om iedereen de mogelijkheid te geven jou een verzoek te sturen. Ook praktisch wanneer je op zoek bent naar verloren vrienden of kennissen.

Met de optie vrienden van vrienden beperk je de uitnodigingen. Je geeft namelijk alleen vrienden van jouw Facebook vrienden de mogelijkheid je een uitnodiging te versturen.

Privacy instelling aanpassen

Benieuwd hoe je deze privacy instelling aan vast? Zo werkt het op een smartphone:

 • Open de Facebook app
 • Tik op het menu (drie streepjes)
 • Open instellingen en privacy
 • Tik op instellingen
 • Tik onder privacy op privacy instellingen
 • Kies voor wie kan jou vriendschapsverzoeken sturen
 • Selecteer iedereen of vrienden van vrienden

Via desktop pc/ laptop pas je deze instelling als volgt aan:

 • Log in op je Facebook account
 • Klik rechtsboven op het pijltje (menu)
 • Klik op instellingen
 • Klik in de linkerkolom op privacy
 • Naast wie kan je vriendschapsverzoeken sturen klik je op bewerken
 • Bepaal wie jou een vriendschapsverzoek kan sturen

Facebook vrienden van vrienden zichtbaar of afschermen?

Houd er rekening mee dat je bij het plaatsen van berichten alleen kunt kiezen uit vrienden, openbaar of aangepast. Met aangepast sluit je bepaalde personen uit of toon je het bericht aan een kleine selectie. Je kunt niet kiezen voor vrienden van vrienden. Bij het taggen van een persoon staat vrienden van vrienden wel automatisch aan. Dit kun je niet afschermen.

Met betrekking tot vriendschapsverzoeken moet je voor jezelf uitmaken wie jou een verzoek kan sturen. Houd er rekening mee dat wanneer jouw verzoeken openbaar zijn, je mogelijk ook veel verzoeken van vreemden krijgt. Dit is niet altijd even prettig. Scherm je het echter af naar vrienden van vrienden, dan mis je misschien die uit het oog verloren vriend van vroeger.

Facebook berichten afschermen voor bepaalde vrienden

Wil je een bericht plaatsen maar laat je dit liever niet aan bepaalde personen zien? Je kunt Facebook berichten afschermen voor bepaalde vrienden. Dit doe je door één of meerdere personen toe te voegen aan een andere lijst. Vervolgens bepaal je of deze lijst je post wel of niet ziet. Wil je per post bepalen wie dat ziet, klik dan naast je bericht op wie mag dit zien/ privacy. Ga naar alles weergeven > aangepast en voer de namen in bij de optie delen met of niet delen met. Zo eenvoudig is het.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer