Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Gister is de officiële datum voor het nieuwe Apple Event aangekondigd. Is het verstandig voor Apple om in te gaan op de FBI veiligheidszaak op dit event of kan Apple zich er op dit moment er beter buiten houden?

 

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

San Bernardino case: even opfrissen

De Amerikaanse rechtbank heeft Apple onlangs opgedragen om een iPhone 5c te kraken. De enige manier voor Apple om dit te doen is door het bouwen van een zogenaamde 'backdoor'. De bedoeling is dat Apple een aangepaste besturingssoftware bouwt speciaal voor het gebruik van de FBI. De FBI kan vervolgens met deze software de beveiliging en zelfvernietiging van gegevens op deze iPhone 5c omzeilen. Wij gaven eerder onze mening in dit artikel waarin wij aangeven dat het bouwen van een dergelijke backdoor extreem onveilig is. Deze backdoor kan namelijk snel verspreiden en wanneer dit gebeurt (door hackers of de Amerikaanse overheid) is geen iPhone meer veilig.

Samenwerking met China

Wij hebben er hier op kantoor uitgebreid over gesproken. Het maken van een speciale FBI firmware is simpelweg idioot en dit kan niet van Apple geëist worden. Opmerkelijk is wel dat in China, een groeiende markt voor Apple, informatie met de overheid gedeeld wordt. Om hoeveel informatie het hier daadwerkelijk gaat is echter de vraag. Het feit dat Apple openbaar tegenover de FBI staat, maar wel met China 'samenwerkt' laat zien dat het bedrijf voor verschillende markten een andere strategie gebruikt. 

Is veiligheid een kenmerk van de iPhone?

Dat brengt ons eigenlijk op de volgende vraag: is veiligheid een kenmerk van de iPhone? Al deze aandacht op de iPhone, die Apple absoluut niet (openbaar) wil kraken, is enorm goede publiciteit voor het bedrijf. In gesprek met verschillende software en hardware engineers is ons verteld dat een iPhone zeker wel te kraken moet zijn en het systeem ook zonder aparte firmware omzeil moet kunnen worden. Zelfs de bekende klokkenluider Edward Snowden gaf onlangs nog aan dat dit een feit is.

Het voornaamste doel van de FBI is deze iPhone te kraken, toch? Of is het wellicht om openbaar toegang te krijgen tot alle iPhone toestellen? Apple zet in op het feit dat veiligheid een kenmerk van de iPhone is, terwijl er waarschijnlijk wel degelijk een manier bestaat om dit toestel te kraken.

Wat vinden de Amerikanen? 

De onderstaande grafiek is afkomstig van Statista. Hieruit blijkt dat 51% van alle respondenten vindt dat Apple de iPhone moet kraken. Heeft de FBI dan zijn doel bereikt? Zelfs de meerderheid van de iPhone gebruikers zegt dat Apple mee moet werken. Opvallend is wel dat dit percentage hoger ligt onder gebruikers van een ander type smartphone.

 

Een onderwerp voor het Apple Event?

Over iets meer dan twee weken vindt weer een nieuw Apple Event plaats. Zal Tim Cook op dit evenement ingaan op de veiligheid van de iPhone, om dit als 'feature' aan te halen? Of probeert Apple een gesprek juist te vermijden?

Waar sta jij in deze discussie? Volgens experts is het mogelijk om een iPhone toestel te kraken. Zou dit echt waar zijn? En wordt veiligheid door Apple vooral ingezet als feature?

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer