Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De privacy wordt steeds belangrijker. Apple heeft weer een aantal richtlijnen aangescherpt. Nu is het tijd om jouw adresboekgegevens op je iPhone te beschermen. Apple verbiedt ontwikkelaars om deze gegevens te gebruiken voor doeleinden zoals verkoop.

Eerder meldden we al de richtlijnen voor het mijnen van cryptomunten. Apple heeft nog meer richtlijnen voor ontwikkelaars aangescherpt. Vanaf heden mogen ontwikkelaars geen adresboekgegevens uit jouw iPhone halen voor eigen doeleinden zoals verkoop. Persbureau Bloomberg heeft dit ontdekt.

Dat contactgegevens privé zijn dat is logisch. Ze zeggen namelijk veel over jou als persoon. Wie ken jij allemaal? En van wie heb je een telefoonnummer en/of emailadres. Deze informatie kon een ontwikkelaar verzamelen om een beeld over jou te vormen en op die manier een beeld over je te vormen. Dat beeld konden zij dan weer gebruik  voor de verkoop van hun eigen product. 

Een anonieme iOS-ontwikkelaar heeft gesproken met het persbureau Bloomberg. Hij vertelde het volgende: "Het adresboek is het Wilde Westen van dat. Ik kan, zodra de gebruiker toegang geeft tot contactinformatie, deze kopiëren naar een willekeurige server of Dropbox. Apple houdt dit niet in de gaten en ze weten niet waar deze informatie naartoe gaat."

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat mag voortaan niet?

Apple heeft de verandering niet aangekondigd bij het grote publiek. Het is in stilte doorgevoerd. Maar dit mag voortaan niet meer:

  • Een database opbouwen op basis van de contactgegevens voor eigen gebruik
  • De contactgegevens verkopen en/of delen met derde partijen
  • Wanneer de app toegang krijgt tot een contactenlijst met een bepaalde reden, moet er opnieuw toestemming gevraagd worden wanneer de reden van de toegang veranderd

Apple is streng. Als een ontwikkelaar de regels overtreedt, dan zal Apple de ontwikkelaar verbannen. Of er sinds de maatregel al incidenten hebben plaatsgevonden, is onbekend. De wijze van toezicht houden en handhaven van Apple is ook onbekend. Maar we weten wel dat Apple er van alles aan doet om onze gegevens veiliger te bewaren. 

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer