Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

We zijn aanbeland in het tijdperk van virtuele assistenten. Je kunt recepten opvragen door te praten tegen een luidspreker die in de keuken staat, vervolgens kun je ook direct de juiste ingrediënten bestellen. De grootste tech bedrijven ter wereld willen jouw persoonlijke assistent worden, en daarvoor gebruiken ze Smart Home apparaten. In de strijd om dominantie binnen Home Automation spelen Google en Amazon de hoofdrollen, het lijkt erop dat de consument voor Google gaat kiezen. Wat maakt Home en Alexa zo bijzonder, en welk systeem sluit het beste aan op jouw wensen?

Hoe werkt Home Automation?

Bij huisautomatisering koppel je “slimme” apparaten aan elkaar die bepaalde functies zelfstandig kunnen uitvoeren. Denk aan een thermostaat die ervoor zorgt dat de woning op de juiste temperatuur blijft, of lampen die van kleur veranderen wanneer je een film kijkt op de televisie. Hoe meer van dit soorten apparaten je aan elkaar koppelt hoe “slimmer” jouw woning wordt of beter gezegd; hoe meer functies uitgevoerd kunnen worden zonder hulp van de bewoners. Waarom zou je nog opstaan om de gordijnen zelf te sluiten als deze automatisch sluiten wanneer het donker wordt? Om optimaal te communiceren met een Smart Home kun je een app gebruiken op je smartphone, met een spraakassistent kun je ook jouw stem gebruiken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Google Home wint de strijd van Amazon Echo

Hoewel beide systemen ondertussen in miljoenen woningen te vinden zijn, heeft Google Home een aanzienlijk groter marktaandeel op dit moment. Enerzijds is de koppeling tussen slimme speaker en de enorme webshop bij Amazon interessant, anderzijds is Google zo nauw met ons digitale leven vervlochten dat je haast niet meer zonder kunt. We waren al gewend om Android telefoons om advies te vragen, de Google Home serie slimme luidsprekers is dan een logische vervolgstap. Maar deze markt is nog lang niet verzadigd, er liggen ook andere kapers op de kust...

Google Home

Google heeft een lijn aan slimme producten op de markt zoals de Home, Home Mini en Home Max. Ze werken allemaal met dezelfde assistent. Informatie opzoeken is de kerntaak van bijna alle Google producten, daarmee is het logisch dat zij veel aandacht besteden aan Home Automation technologie.

Wat kun je met Google Home?

Hier zijn tien leuke Smart Home mogelijkheden met Home:

 1. Speel “White Noise” af om je te helpen inslapen.
 2. Gebruik Home als intercom binnen de woning.
 3. Bedien meer dan duizend apparaten van andere fabrikanten.
 4. Stel herinneringen in zodat je niets meer zult vergeten.
 5. Je kunt handsfree bellen.
 6. Vind jouw telefoon wanneer je die misplaatst hebt.
 7. Zet Home in avondstand zodat je niemand stoort.
 8. Schakel de televisie in of uit.
 9. Laat Home een verhaal vertellen of speel samen een spelletje.
 10. Gebruik Home om bedrijven op te zoeken.

Amazon Alexa

Alexa is de spraakassistent die verwerkt zit in producten als de Echo dot, Echo Spot, Echo Show en Amazon Tap. Je kunt er muziek mee afspelen, boodschappen mee bestellen en jouw huis mee bedienen. Amazon levert helaas nog veel diensten exclusief in de Verenigde Staten waardoor de functionaliteit bij ons nog beperkt is.

Wat kun je met Amazon Alexa?

Hier zijn tien leuke Smart Home mogelijkheden met Alexa:

 1. Stel kindveilige opties in zodat jouw kinderen niet de verkeerde spraakopdrachten geven.
 2. Ook met Alexa kun je handsfree bellen.
 3. Stuur jouw favoriete muziek naar alle slimme speakers in huis.
 4. Laat Alexa audioboeken voorlezen terwijl je in huis bezig bent.
 5. Stel timers en alarmen in zodat je nooit meer een afspraak mist.
 6. Bedien slimme apparaten van veel merken waaronder Philips Hue en Nest thermostaten.
 7. Bedien de thuisbioscoop en jouw Amazon account met je stem.
 8. Luister naar de laatste nieuwtjes en verkeersinformatie.
 9. Vraag Alexa om de weersvoorspelling bij jou in de buurt.
 10. En uiteraard kun je producten bestellen op Amazon en de levering van jouw bestelling bijhouden.

Houd er rekening mee dat functies kunnen verschillen per land, bij Amerikaanse bedrijven zijn Engelstalige landen vaak als eerste aan de beurt. In Nederland en België worden functies pas later uitgerold omdat er een andere taal moet worden toegevoegd aan het systeem.

Alternatieve huisautomatisering producten

Amazon en Google zijn niet de enige bedrijven met virtuele assistenten. Zo heeft Apple Siri en Microsoft laat je een gesprek aanknopen met Cortana. Inge, de spraakassistent in de ING app is ondertussen met pensioen, die luistert niet meer. Zowel Amazon als Google richten zich met name op de Verenigde Staten, buiten dit gebied liggen de kansen voor het oprapen. Zo loopt de Chinese Tmall Genie van Alibaba als een trein, in Nederland zijn er alternatieven als Homey. Wanneer je zelf een dergelijke assistent in huis wilt halen is het verstandig om eerst te controleren met welke apparaten, diensten en protocollen de assistent werkt. Anders kun je “lampen aan” roepen en toch in het duister tasten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer