Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met de campagne van Greenpeace vestigt de organisatie de aandacht op grondstof verspilling door elektronica producenten. In samenwerking met iFixit nam de organisatie verschillende smartphones, tablets en laptops onder de loep.

Deze producten werden vervolgens beoordeeld op repareerbaarheid en levensduur. Met de campagne roept Greenpeace bedrijven, zoals Apple, op om elektronische producten met een langere levensduur te produceren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Lees ook: Apple in de strijdt voor duurzaamheid

Binnen het onderzoek werden vier punten opgesteld:

  1. De vervangbaarheid van de accu. Wanneer een accu eenvoudig te vervangen is, kan een product met een verse accu vaak weer langer mee. Hierdoor wordt de levensduur sterk verbeterd.

  2. De vervangbaarheid van het scherm. Met een vers nieuw scherm krijgt bijvoorbeeld een telefoon niet alleen een betere uitstraling, ook de levensduur wordt er positief door beïnvloed.

  3. De eenvoud van de reparaties. Wanneer een reparatie snel uitgevoerd kan worden draagt dit bij aan de duurzaamheid.

  4. Is er veel gereedschap nodig? Wanneer er hele speciale apparaten gebruikt dienen te worden, heeft dit een negatieve invloed op de duurzaamheid.

Met een score van 7 op 10 komen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus verreweg als beste uit de bus. Verder onderzochten Greenpeace en iFixit ook de iPad en MacBook Pro. Alle onderzochte toestellen verdiende een dikke plus bij het kopje scherm reparatie. Verder verschilden de punten sterk van elkaar. De onderzochte iPad Pro en iPad Air scoorde met slechts 2 punten mager, maar wel net wat beter dan de MacBook Pro. De laatstgenoemde moest het met een teleurstellende 1 doen.

Lees ook: Apple gaat voor 100 procent duurzaamheid

Greenpeace hoopt met de actie aandacht te vragen voor de marketingtechnieken van producenten die meer consumptie uitlokken. Door bijvoorbeeld geplande veroudering of door het repareren ingewikkeld of onnodig duur te maken, worden consumenten verleid om steeds weer nieuwe toestellen aan te schaffen. Door producten te produceren met een langere levensduur en makkelijkere reparaties kunnen bedrijven veel grondstoffen besparen, waardoor er minder verspilling zal plaatsvinden. Door eerdere berichten en acties van Apple weten we inmiddels dat het bedrijf een groot hard voor de wereld heeft. De actie van de milieuorganisatie zal het bedrijf dus enigszins moeten aanspreken, ondanks de tegenvallende rapportcijfers voor de iPad en MacBook. Helaas is Apple natuurlijk ook een commercieel op winst gedreven bedrijf, waardoor de tweestrijd voor Apple compleet is. Met recycle robot Liam zet Apple zich in ieder geval in voor een meer circulaire economie, een project met zowel een positieve invloed op het milieu als op de omzet.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.