Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Siri is er altijd voor je, hij helpt wanneer je hem nodig hebt. Deze opdrachten kan je in het Engels geven maar ook in het Nederlands, Spaans, Frans, Duits en talloze andere talen. Hoe doet Siri dit toch? Dat lees je in dit artikel.

Siri is uniek in zijn soort

Er zijn ontzettend veel slimme assistenten maar Siri is toch wel één van de weinige die in zoveel verschillende talen beschikbaar is. Siri is namelijk beschikbaar in maar liefst 20 talen met daarbij nog allemaal aparte versies voor de verschillende dialecten die er wereldwijd worden gesproken. Dus jij dacht dat Siri Engels maar op 1 manier verstaat? Dan zit je fout! Siri kent maar liefst negen verschillende soorten Engels, van Amerikaans tot Indiaas. Ongelofelijk! Maar hoe doet Siri dit toch?

Lees ook: Handige manieren om Siri in te zetten 

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het begint voor Siri allemaal bij dicteren

Bij Apple is er één man eindverantwoordelijk voor alles wat met spraak te maken heeft, Alex Acero. Alex is niet alleen bezig met Siri maar ook met de dicteerfuncties en voice-over functie. Met die laatste functie kan je geselecteerde stukken tekst op je smartphone hardop laten uitspreken. Wanneer Siri een nieuwe taal gaat leren is het net alsof je voor het eerst naar school gaat. Je moet beginnen bij de basis en gedoceerd worden door de beste sprekers. Daarom nodigt Apple – wanneer zij een nieuwe taal willen programmeren – een tiental mensen uit om verschillende passages in allerlei dialecten en accenten in te spreken. Dit zetten zij dan handmatig om zodat de computer een goede indruk krijgt van de gesproken teksten. Daarnaast nemen de mensen van Apple nog geluiden op van allemaal verschillende stemmen. Hieruit maken ze dan een taalmodel die vervolgens woordreeksen kan voorspellen. Hierdoor kan Siri de taal begrijpen!

siri

Is dit genoeg? Nee! Siri begrijpt nu al veel van de nieuwe taal maar nog lang niet alles. Daarom gaat Apple de tot nu toe verzamelde data gebruiken in de dicteer-modus, dit zorgt er namelijk voor dat gesproken tekst wordt omgezet in getypte tekst. De dicteer-modus luistert nu alleen naar de gesproken tekst en leert hier weer van. Als iPhone gebruikers de dicteer-modus gebruiken verzamelt Apple ook anoniem deze gegevens, op deze manier wordt de foutmarge gehalveerd. Grote voordeel hiervan? Zo leert Siri talloze accenten en dialecten die je niet kan programmeren maar echt uit de ‘praktijk’ moet halen!

Lees ook: 15 grappige momenten met de Nederlandse Siri 

Next level met een stemacteur

Wanneer Apple denkt genoeg gegevens verzameld te hebben is het tijd voor een stemacteur. Deze acteur gaat de Sire-antwoorden opnemen waarna de nieuwe taal al snel beschikbaar wordt gesteld in de volgende iOs update. Siri begint altijd simpel met antwoorden op de meest gestelde vragen maar naarmate er meer gebruik wordt gemaakt zal Siri ook leren  van de vragen en antwoorden. Hierdoor wordt Siri stapje voor stapje steeds slimmer en kan je op den duur gesprekken voeren. 

Momenteel worden de antwoorden nog geschreven door heuse scriptschrijvers maar het is in de toekomst de bedoeling dat dit wordt vervangen door kunstmatige intelligentie. Het leren van een nieuwe taal is dus niet zo 1,2,3 gebeurt. Logisch ook want hoe lang heb jij erover gedaan om een nieuwe taal te leren?

Welke taal zit er nu aan te komen? Een vrij bijzondere; Shangainese. Dit is een dialect van Wu Chinese dat vooral bij Shanghai wordt gesproken. Gaaf!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer