Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

TikTok is een social media platform dat steeds populairder wordt. In 2020 heeft het al 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers. De kans is groot dat jij binnenkort ook overstapt op TikTok. Tijd om te kijken hoe de applicatie werkt en wat je er allemaal mee kunt.

Dit is TikTok

Facebook, Instagram en WhatsApp vallen allemaal onder het bedrijf Facebook Inc. Met TikTok heeft Facebook een serieuze concurrent. Via deze social media app deel je korte muziekvideo’s. Vaak worden deze video’s voorzien van speciale effecten of stickers.

TikTok was eerst vooral onder jongeren populair maar ook steeds meer 30-plussers laten zich tot deze social media app verleiden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Facebook straks helemaal leegloopt: Instagram, Pinterest en TikTok zijn het helemaal.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hoe werkt TikTok?

Het downloaden en installeren van de TikTok app is een koud kunstje, maar hoe werkt TikTok? Wanneer je hier niet bekend mee bent dan is het even zoeken naar alle mogelijkheden en functionaliteiten.

Het eerste wat je moet weten is dat TikTok alleen bedoeld is voor het delen van video’s. Op Facebook deel je video’s, foto’s, berichten en linkjes. Op Instagram heb je minder mogelijkheden en deel je alleen foto’s en video’s. TikTok doet nog een stapje terug: alleen video’s dus.

Leeftijdsgrens van deze app

Wanneer je TikTok wil gebruiken moet je minimaal 13 jaar oud zijn. Maar, en dan komt nu de grote maar, er zitten ook heel veel kinderen jonger dan 13 jaar op. Ze vullen dan gewoon een andere geboortedatum in waarna ze alsnog toegang tot de applicatie krijgen.

Privacy en online veiligheid

Met zoveel kinderen op TikTok en net zoveel video’s van deze kinderen trekt deze applicatie helaas ook wat ongure types aan. Deze verzamelen video’s van kinderen. Dit doen ze door valse profielen aan te maken en contact te leggen met jonge kids. Zit je kind op TikTok, waak er dan voor dat het niet zomaar wat (pikante) video’s deelt.

De video app moest eerder een recordboete van $ 5,7 miljoen betalen. Dit kwam doordat TikTok privégegevens van minderjarige kinderen verzamelde zonder hier toestemming van de ouders voor te hebben.

Zo maak je een video via TikTok

Goed, je hebt de TikTok app geïnstalleerd en bent helemaal klaar voor het maken en publiceren van je allereerste video. Begin met het uitkiezen van een liedje of geluid. Dit doe je door bovenin op “geluid toevoegen” te tikken. Nu ben je klaar om de video op te nemen. Dit kan in één keer maar ook in gedeeltes. Je hebt de mogelijkheid om de film te stoppen of pauzeren en hierna weer door te gaan.

Voordeel hiervan is dat de TikTok app zelf de afzonderlijke gedeeltes aan elkaar plakt. Vervolgens wordt hier de muziek bijgezet.

Vind je het vervelend om vooraf een liedje te kiezen, bijvoorbeeld omdat je nog niet weet hoe de video eruit komt te zien? Je kunt natuurlijk ook achteraf een liedje toevoegen, aan jou de keuze.

Speciale filters

Een video ziet er veel leuker uit wanneer je gebruik maakt van een van de speciale filters. Bijvoorbeeld slow motion, waarbij alles vertraagd wordt afgespeeld. Natuurlijk zijn er nog veel meer filters beschikbaar, zoals achterstevoren spelen of een beauty filter waarmee je er ineens een stuk beter uitziet.

Wees creatief, kies de filter die bij de video past. Het is overigens geen verplichting om een filter toe te passen, hoewel veel TikTok gebruikers dit wél doen.

Stickers aan je video toevoegen

Nog een leuke functie binnen TikTok: stickers aan je video toevoegen. Heel handig om iets duidelijk te maken maar ook om je video interessanter uit te laten zien. Naast stickers kun je ook voor een onderschrift kiezen. Er zit dus heel wat creativiteit in de TikTok app.

Hoe zit het met auteursrecht?

Wanneer je een video op TikTok plaatst dan ben jij de maker (auteur). In principe heb je hier dan ook het auteursrecht over. Dit betekent dat anderen jouw video niet mogen gebruiken of delen. Maar hoe zit het met het auteursrecht over de muziek/de liedjes?

Een interessante vraag, want in 2020 dreigt er een flinke boete voor TikTok. Het schijnt namelijk dat ruim de helft van de muziek die op TikTok wordt gepubliceerd niet over de juiste licentie beschikt. TikTok zelf zegt dat het duizenden licenties heeft, je zou dus denken dat er geen probleem moet zijn. Een rechtszaak moet dit uitwijzen.

Ben je strafbaar wanneer je een video met een stukje muziek zonder licentie op TikTok plaatst? Nee, TikTok is de aanbieder van deze muziek en moet hier zelf een licentie voor verkrijgen. Jij als gebruiker hebt hier niks mee te maken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer