Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Maak jij al gebruik van Instagram story’s? Ruim 4,8 miljoen Nederlanders maken in 2019 gebruik van Instagram. Hiermee stijgt dit social media platform het hardst, terwijl Facebook afneemt. Met Instagram story’s vertel je een verhaal: jouw verhaal. Lees de vijf belangrijkste tips en zet stories effectief in.

Dit zijn Instagram story’s

Hoe werkt dat nou, Instagram story’s? Dit is een verhaal dat je aan de hand van foto’s of video’s maakt. De afbeeldingen wisselen elkaar af, waardoor er een soort story ontstaat. Instagram story’s blijven 24 uur lang zichtbaar, daarna verdwijnen ze automatisch.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tip 1: Instagram story maken

Een Instagram story maak je vanaf het beginscherm van Instagram. Klik op je profielfoto waar je verhaal onder staat. Het camerascherm opent zich. Maak een foto of video of upload er een vanaf je smartphone. Aan de onderkant zie je nu de optie om de foto of video op je verhaal (story) te plaatsen. Je kunt deze ook rechtstreeks naar iemand verzenden.

Het maken en plaatsen van een Instagram story is zeer eenvoudig, maar er zijn wel nog wat andere dingen waar je goed op moet letten.

Tip 2: niet teveel tekst

Veel Instagram gebruikers voegen tekst aan hun afbeeldingen toe. Dit is handig, want hiermee verduidelijk je wat je bedoelt. Toch moet je bij het maken van een Instagram story niet te veel tekst toevoegen. De afbeeldingen wisselen elkaar vrij snel af. Staat er veel tekst op een afbeelding, dan hebben anderen te weinig tijd om dit te lezen.

Gelukkig kun je een Instagram story pauzeren. Dit doe je door op het beeld te tikken en vast te houden. Het beeld blijft dan stilstaan. Omdat niet iedereen van deze functie op de hoogte is, blijf je hier rekening mee houden en voeg je niet teveel tekst toe.

Tip 3: selecteer een mediaformaat

Met Instagram story’s komen je creatieve uitspattingen tot leven. Gebruik de live functie en laat zien wat je op dat moment doet. De normale functie is bedoeld voor het opladen van een foto of video die tot 15 seconden lang zichtbaar blijft.

Boomerang is ook een leuk mediaformaat. Hiermee maak je een GIF oftewel een bewegend plaatje. Selecteer tekst om een gepersonaliseerd bericht te maken. Hierbij heb je ook nog eens de keuze uit verschillende lettertypen en kleuren.

Wil je echt opvallen? Gebruik dan de rewind functie. Hiermee laat je video’s achter uitspelen, dat is weer eens wat anders. Verder heb je nog de functie superzoom en focus. Gewoon uitproberen, zo ontdek je alle functies van Instagram Story’s.

Tip 4: gebruikt de juiste hashtags

Vaak plaatsen mensen een Instagram post of Instagram story zonder hashtags. Zonde, want hiermee loop je een hoop bezoekers mis. Voeg altijd hashtags aan al je posts toe. Binnen Instagram Story’s doe je dit zo:

 • Maak een foto of video (of upload er een)
 • Klik rechtsboven op het Aa-icoon
 • Tik op het #-symbool
 • Schrijf een hashtag
 • Alternatief: gebruik een hashtag sticker

Tip 5: gebruik stickers

Ooit begonnen binnen MSN en Hyves, nu een algemeen begrip: stickers. Met een sticker voeg je iets vrolijks aan de story toe. Vaak verhoogt dit de betrokkenheid van je volgers of geïnteresseerden, waardoor ze vaker terugkomen. Zo voeg je een sticker aan je story toe:

 • Maak een foto of video (of upload er een)
 • Tik op het smiley icoontje dat er opgevouwen uitziet
 • Selecteer een sticker
 • Pas eventueel de grootte aan
 • Je kunt een locatie aan de sticker toevoegen (of aanpassen)
 • Plaats je Instagram story

Maak je binnen je Instagram story gebruik van een video? Selecteer een sticker en tik hier wat langer op. Je hebt nu de mogelijkheid om de sticker vast te zetten, zodat deze niet met de video meebeweegt. Een aanrader, omdat de sticker anders erg storend werkt.

Wist je dat je ook stickers aan selfies kunt toevoegen? Maak eerst een foto van jezelf en selecteer een sticker. Delen en klaar.

Instagram story’s gebruiken - nieuwe functies

Houd er rekening mee dat Instagram regelmatig functies aanpast. Hiermee verbeteren ze de gebruikservaring. Het is dus vaak een kwestie van kijken en uitproberen wat mogelijk is. Misschien werkt een van bovenstaande functies niet meer maar is hier iets anders voor in de plaats gekomen. Leuk toch? Instagram blijft je verrassen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer