Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apples besturingssysteem iOS 13 is vanaf 19 september 2019 beschikbaar. iOS 13.1 draait vanaf 30 september. Mis deze belangrijke update niet. In dit artikel lees je alles over iOS 13 installeren en wat dit voor jou iPhone betekent.

Dit is nieuw in iOS 13.0

Let op: Apple brengt twee grote updates uit. Dit zijn iOS 13.0 en iOS 13.1. Wat is nieuw? Apple heeft diverse nieuwe functies toegevoegd. Zo is er een dark modus (zwarte variant), dat in de avonduren een stuk rustgevender voor de ogen is. Overigens schakel je van het witte menu naar de donkere modus met slechts één op druk op de knop over. IOS 13 is ook een stuk sneller dan zijn voorganger. Zo reageert Face ID beter en starten applicaties sneller op.

Apple heeft ook aan een nieuwe volumeregelaar gedacht, iets dat al langer op de planning stond. Verder kun je bij Facebook of Google nu ook inloggen met je Apple ID. de Siri assistent heeft ook een aantal verbeteringen te pakken. Siri kan nu inkomende berichten voorlezen zonder dat je de iPhone hoeft vast te pakken.

Overigens zijn een aantal nieuwe functies pas in iOS 13. Een beschikbaar. Daarom is het vaak beter om tot de uitgifte van iOS 13. Een te wachten: Dit scheelt een dubbele update.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Welke iPhones krijgen de nieuwste iOS versie?

Niet alle toestellen met iOS 12 worden bijgewerkt naar iOS 13 of 13.1. Dit geldt alleen voor de iPhone 6s en 6S Plus, de 7 en 7 Plus en de iPhone 8 en 8 Plus. Ook alle iPhones uit de X-serie krijgen deze nieuwste update. Zelfs aan de iPhone SE is gedacht! Uiteraard zijn de nieuwste iPhones uit 2019 al voorzien van dit besturingssysteem.

IOS 13 installeren: de voorbereiding

Voordat je iOS 13 installeert is het belangrijk de iPhone goed voor te bereiden. Werk je iPhone naar besturingssysteem iOS 12.4.1 bij. In veel gevallen heeft je iPhone deze update al gedownload, maar nog niet geïnstalleerd.  Zorg dat versie 12.4.1 geïnstalleerd is. Doe je dit niet, en dan houdt de iOS 12 update ruimte bezet, dat eigenlijk nodig is voor het downloaden van iOS 13. Mogelijk loop je hierdoor deze belangrijke mis. Dus: maak ruimte vrij en installeer iOS 12.4.1!

Ben je bang met je ruimte tekort komt voor de iOS 13 installatie? Zorg dat je 2 - 3 GB ruimte vrijhoudt. Dit moet voldoende zijn voor iOS 13.0. De 13.1 update is wat minder groot, hoewel het bij deze ook verstandig is om 2 GB ruimte vrij te laten.

Maak een back-up van je iPhone

Bij het downloaden en installeren van iOS 13 kan het weleens mis gaan. Hierbij raak je al je instellingen en gegevens kwijt. Dit is natuurlijk zonde, maak daarom een back-up. Dit doe je via de iCloud of iTunes. Maak bij voorkeur bij beiden een reservekopie, zodat je altijd iets achter de hand hebt.

Het is sowieso nooit verkeerd om regelmatig een back-up te maken, ook wanneer er geen iOS update op de planning staat. Kies voor handmatige of automatische back-ups: jij bepaalt. Zorg wel dat je de inloggegevens van je iCloud onthoudt. Onthoud ook de toegangscode van je iPhone, nodig voor het ontgrendelen van het toestel. Gebruik je normaal Touch ID of Face ID? Bij een update wordt dit tijdelijk uitgeschakeld. Hierdoor moet je gebruik maken van de ouderwetse toegangscode.

Apple apps bijwerken

Niet alle apps zijn goed voorbereid op de komst van iOS 13. Het is in ieder geval belangrijk om je applicaties alvast voor te bereiden. Dit doe je door apps bij te werken. Ga naar de App Store en bekijk beschikbare app updates. Werk alle apps een voor een bij. Heb je een verouderde app? Soms is hier geen update voor beschikbaar. Het is best mogelijk dat deze app in iOS 13 niet meer goed functioneert. Bedenk daarom of je wel gebruik wilt blijven maken van deze applicatie. Zoek eventueel naar een goed alternatief en vervang de oude app.

IOS 13 installeren lukt niet

Heeft je apparaat iOS 13 gedownload? Installatie gebeurt vaak automatisch, maar het kan ook zijn dat je dit zelf even moet instellen, je toestel vraagt om toestemming voor deze update: ga hiermee akkoord.

Soms ervaar je iOS 13 installatieproblemen. Dit kan door grote drukte bij Apple ontstaan, vooral wanneer iedereen tegelijkertijd iOS 13 wil downloaden. Controleer tevens je internetverbinding, vooral wanneer het downloaden traag gaat.

Krijg je de melding er is een fout opgetreden of de update kan niet worden geïnstalleerd? Herstart je iPhone en wijzig eventueel je DNS instellingen. Kijk ook eens naar je netwerkinstellingen: kloppen deze nog? Soms helpt het om wifi uit te schakelen, alhoewel dit laatste ook niet altijd werkt.

Lukt het downloaden en installeren nog steeds niet, sluit de iPhone op de computer aan en start iTunes. Download en update iOS 13 via iTunes: in veel gevallen lukt het zo wel.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer