Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de iPhone 11 en 12, en deze iPhones met elkaar vergelijken? Lees dan even verder. Een iPhone uit 2019 of 2020, het scheelt maar een jaar. Toch zijn er wat verschillen tussen de iPhone 11 en iPhone 12. Niet alleen met betrekking tot de releasedatum, ook wanneer je naar het design en onder de motorkap kijkt. In dit artikel vind je de belangrijkste verschillen tussen deze twee Apple smartphones. Kijk ook eens naar onze toestelvergelijker, dan zet je de twee iPhones goed naast elkaar.

Elk jaar een nieuwe iPhone

Apple brengt jaarlijks minimaal één nieuwe iPhone op de markt, vaak zijn dit meerdere modellen. Wel gaat het om een en dezelfde serie. De iPhone 11 is in 2019 uitgebracht. In diezelfde serie kwam de iPhone 11 Pro aan de Pro Max uit.

Een jaar later, in 2020, was het tijd voor de iPhone 12. Tegelijkertijd bracht Apple ook de 12 Pro, de Pro Max en de 12 Mini uit. Het is echt niet zo dat je jaarlijks een nieuwe iPhone moet aanschaffen. Een smartphone gaat gemiddeld 3-5 jaar lang mee. Een en ander is ook afhankelijk van de specificaties en natuurlijk je eigen budget.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Verschil tussen de iPhone 11 en iPhone 12

Waarom zou je voor de duurdere iPhone 12 kiezen wanneer de andere versie ook goed is? Wanneer je de verschillen ontdekt weet je ook welk toestel beter presteert. Bekijk alles over de processor, werkgeheugen, camera’s, accu en nog veel meer.

Het design (uiterlijk)

Allereerst naar het design want het oog wil natuurlijk ook wat. De iPhone 11 is een schermvullend mooi toestel met een 6,1 inch scherm. Het betreft hier een Liquid Retina IPS LCD scherm dat ook nog eens waterdicht is. Uiteraard is er beschermend glas aangebracht, zowel aan de voor- als achterkant.

De iPhone 12 heeft eenzelfde afmeting met betrekking dat het scherm. Het toestel zelf is 4 mm kleiner dan de iPhone 11. Dit keer is gekozen voor een Super Retina XDR OLED en dat is ontzettend goed. Het scherm heeft namelijk een mooie, heldere en kleurrijke weergave. Overigens ervaar je dit ook bij de iPhone 11 maar net iets minder. Toch blijft het verschil klein.

Ook de iPhone 12 is geheel waterdicht. Apple heeft er een IP 68 certificering aan meegegeven. Dit toestel kan gedurende 30 minuten onder water, tot een diepte van wel 6 meter. Let op want de iPhone 11 kan maximaal 2 meter onder water. Hoe dieper het toestel zakt, hoe hoger de waterdruk. De iPhone 11 kan je minder goed mee omgaan.

Zo krachtig is de processor

Voor elke smartphone is de processor het belangrijkste. De processor bepaalt namelijk hoe snel en effectief het toestel werkt. Zou Apple een slechte processor in de smartphone bouwen dan heb je eigenlijk helemaal niks aan het toestel. De Apple iPhone 11 wordt aangedreven door een Apple A13 Bionic processor met een werkgeheugen van 4 GB. Uit verschillende testen blijkt dat de iPhone 11 voor zijn doen ontzettend krachtig is. Al helemaal wanneer je dit vergelijkt met andere toestellen die in 2019 zijn uitgebracht.

Dan over naar de iPhone 12. Deze is in het bezit van een Apple A14 Bionic, ook weer met 4 GB werkgeheugen. Opvallend is dat deze processor kleiner is dan zijn voorganger maar wel veel krachtiger. Op zich wel logisch, Apple blijft aan de ontwikkelingen van mobiele processors werken. Hierdoor komen er elk jaar weer betere varianten op de markt.

Aan de slag met de fotocamera’s

Nog een belangrijk verschil tussen de iPhone 11 en iPhone 12: het gebruik van de fotocamera’s. Beide toestellen hebben zowel een hoofdcamera aan de achterzijde en een selfiecamera aan de voorzijde. Het gaat om een 12 MP dubbele hoofdcamera en een 12 MP dubbele selfiecamera. Met betrekking tot specificaties zit er dus geen verschil tussen deze twee smartphones.

Toch heb je net kunnen lezen dat er wel een verschil is, hoe zit het dan? Dit heeft alles met de processor te maken. De processor van de iPhone 12 werkt nauwer samen met de cameralenzen. Hierdoor krijg je veel betere foto’s en ook het videomateriaal ziet er een stuk beter uit.

Nog even opladen

Een belangrijk aandachtspunt is de accu. Steeds meer consumenten ervaren dat de accu van de smartphone snel leegloopt. Dit heeft natuurlijk niet alleen met de accu te maken maar ook met het telefoongebruik. Surfen over het internet maar vooral het gebruik van zware applicaties zorgt ervoor dat de accu snel leegloopt. Daarnaast spelen het besturingssysteem en de instellingen mee, dat kan ook veel van de accu vragen.

Hoe meer capaciteit de accu, hoe beter dit is. Maar ook nu weer is de processor medebepalend. Je kunt je voorstellen dat een nieuwere processor efficiënter met de accu omgaat. Op dat gebied zal de iPhone 12 het van de iPhone 11 winnen. Aan de andere kant heeft de accu van de Apple iPhone 12 minder capaciteit, dus wat is nu de beste keuze?

Gelukkig zijn je verschillende tests voor. Hierbij worden de verschillende onderdelen aan bepaalde situaties blootgesteld. Uit deze test blijkt dat de accu van de iPhone 11 in 3G gesprekstijd ongeveer 17,5 uren meegaat. De accu van de iPhone 12 houdt het in diezelfde situatie een dikke 19,5 uren vol. Een absolute prestatie voor de iPhone 12.

Het verschil in prijs

Natuurlijk wil je niet te veel voor een nieuwe iPhone betalen. Toch is het een feit dat iPhones steeds duurder worden. Meer dan € 1000 voor een smartphone neertellen is tegenwoordig heel normaal. Op zich is het wel zo dat oudere smartphones steeds goedkoper worden. Kosten ze bij het uitbrengen van het toestel € 1000, een jaar later betaal je nog maar € 800. En twee jaar later misschien nog maar € 600.

Met dit in je achterhoofd begrijp je dat de iPhone 11 voordeliger is in aanschaf. Aan de andere kant is de iPhone 12 veel krachtiger, maar je betaalt er nu eenmaal meer voor.

Conclusie: dit is de beste keuze

Wanneer je dit artikel goed hebt doorgelezen dan kun je maar één conclusie trekken: de iPhone 12 is krachtiger. Dit geldt op alle gebieden, zowel in design, waterdichtheid, snelheid, accuduur en het maken van foto’s en video’s. Heb je het budget ervoor dan is het zeker aan te raden om voor de iPhone 12 te gaan. Maar wanneer je nog een hele oude smartphone in je bezit hebt dan is de iPhone 11 zeker geen verkeerde keuze.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer