Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Vanaf oktober 2019 zijn de iPhone 11 en iPhone 11 Pro verkrijgbaar. Er is nog een derde in deze serie: de iPhone 11 Pro Max. Zoek je een iPhone met goede camera, dan hebben deze modellen heel wat te bieden. Bekijk wat er nieuw is ten opzichte van de iPhones uit 2018.

Cameraspecificaties iPhone 11 en 11 Pro

In dit artikel bespreken we de cameraspecificaties van de Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Omdat de 11 Pro Max dezelfde specificaties als de 11 Pro heeft, heeft het geen zin om de 11 Pro Max ook te bespreken. Overal waar iPhone 11 Pro staat kun je ook iPhone 11 Pro Max lezen.

Losse iPhone 11 toestellen vergelijken

Abonnementen met iPhone 11 vergelijken

Dual en triple camera

De toestellen uit 2018 (iPhone XR, XS en XS Max) zijn voorzien van een enkele of dual camera. De XR heeft de minst interessante cameraspecificaties: een enkele 12mp camera. Bij de XS en XS Max vind je aan de achterzijde een dual camera. Vanaf 2019 brengt Apple smartphones met triple camera op de markt.

Het grootste verschil tussen een dual en triple camera is het aantal lenzen. Een dubbele camera heeft twee lenzen waarvan eentje een telelens betreft. Een triple camera heeft drie lenzen waarvan een telelens en een ultrawide.

Een ultrawide lens heet ook wel een ultra groothoeklens. De brandpuntsafstand is korter, waardoor er een grotere scherptediepte bereikt wordt. Zo kan de fotograaf een hele scène scherp op beeld krijgen. Een telelens heeft een groter brandpuntsafstand met een kleine beeldhoek. Hierdoor kun je objecten op verre afstand beeldvullend vastleggen.

IPhone 11 camera

Laten we eens gaan kijken naar de iPhone 11 camera. Dit model is net als de iPhone Xs en XS Max uitgerust met een dual hoofdcamera. Met betrekking tot de resolutie is er niets veranderd: Apple heeft vastgehouden aan 12mp megapixels. Wel gaat het om iets andere lenzen wanneer je naar de modellen uit 2018 kijkt.

De XS en XS Max hebben een normale lens en telelens. Bij de iPhone 11 camera vind je een normale en ultra groothoeklens. Het nadeel van een groothoeklens is dat je meer vervorming ziet. Hierdoor is de groothoeklens minder geschikt voor het maken van portretfoto’s. Aan de andere kant kun je met dit soort lenzen enorm veel in beeld te brengen, zodat je de sfeer goed vastlegt.

Het is niet te zeggen of een groothoeklens of een telelens beter is. Dit hangt helemaal van het doel af. Is fotograferen het eerste dat je met je smartphone doet, dan moet je goed kiezen of je voor de iPhone XS (Max) met telelens of voor de iPhone 11 met groothoeklens gaat.

IPhone 11 Pro (Max) cameraspecificaties

De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max hebben een triple hoofdcamera. Hierbij hoef je niet te kiezen tussen telelens of groothoeklens: het is beiden aanwezig. De 3 lenzen hebben een resolutie van 12mp. Je maakt gebruik van 2 x optische zoom. Hiermee pas je de brandpuntsafstand aan. Dankzij de optische zoom ervaar je geen kwaliteitsverlies.

Ten opzichte van de iPhone 11 of de iPhone XS (Max) heeft de iPhone 11 Pro (Max) de beste hoofdcamera.

Losse iPhone 11 toestellen vergelijken

Abonnementen met iPhone 11 vergelijken

Vergelijking van de selfiecamera

We maken heel wat selfies voor het plaatsen op social media. Juist daarom zijn de specificaties van de selfiecamera net zo belangrijk. Eerst even terug naar de iPhone XS en XS Max uit 2018. Deze hebben een dual selfiecamera (2 lenzen). De ene lens heeft een resolutie van 7mp en de andere lens betreft een TOF 3D camera. Mocht je nog niet weten wat dit is: met een Time Of Flight 3D camera maak je razendsnel 3D beelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van infrarood licht. Dit soort technologie is ook geschikt voor Face-id: schermontgrendeling met gezichtsscanner.

Hebben de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) een betere selfiecamera? Jazeker! Voor welke van de drie iPhones uit 2019 je ook kiest, ze hebben alle drie een dual selfiecamera met een lens van 12mp. Uiteraard zit hier ook een TOF 3D camera bij. De specificaties zijn bijna hetzelfde, alleen de resolutie is hoger geworden.

Wat merk je hiervan? Een hogere resolutie of meer megapixels betekent ook meer lichtgevoelige cellen. Hierdoor zie je meer detail in de foto. Dit is vooral belangrijk wanneer je de foto wilt afdrukken of uitvergroten. Het is bij een grotere resolutie (meer megapixels) wel belangrijk dat de ISO-waarde niet te hoog staat. Met een hoge ISO-waarde lopen de pixels sneller vol met licht, waardoor er ruis ontstaat. Nu zal dit bij smartphone camera's niet zo snel gebeuren, maar toch iets om rekening mee te houden. Je weet immers maar nooit hoeveel megapixels de camera van de iPhone 12 of iPhone 13 heeft.

Welke iPhone met camera is beter?

De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zijn absolute toppers op het gebied van smartphone camera's. Toch halen ze het nog niet bij sommige Samsung- of Huawei modellen. Deze merken richten zich al langer op smartphonecamera’s met vier of vijf lenzen.

Aan de andere kant maakt Apple gebruik van zeer krachtige en goede processors, die ook invloed hebben op de fotokwaliteit. Met de iPhone 11 Pro en pro Max zit je op het gebied van fotograferen altijd goed.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer