Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In 2020 zijn de iPhone 12 en iPhone 12 Pro uitgebracht. Het loont de moeite om verschillen tussen de iPhone 12 en 12 Pro te vergelijken. Apple heeft weer een knap staaltje werk verricht, het gaat hier namelijk om twee uitstekende toestellen. De processor is krachtig en snel, de camera’s maken de mooiste foto’s. Ook de accu’s zijn uitstekend. In dit artikel vind je de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Zo weet je beter welke keuze je moet maken als je voor de aanschaf van een nieuwe smartphone staat.

Over de Apple iPhone 12 serie

Elk najaar brengt Apple een aantal nieuwe toestellen op de markt. In het najaar van 2020 was het tijd voor de iPhone 12 serie. Dit betrof niet alleen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro maar ook de 12 Pro Max en de 12 Mini. Deze laatste is ontwikkeld voor mensen die behoefte hebben aan een klein toestel.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Verschil iPhone 12 en iPhone 12 Pro

Kijk je naar deze twee toestellen dan vallen direct een aantal verschillen op. Bijvoorbeeld de schermgrootte, de hoofdcamera maar ook de accuduur. Bekijk de belangrijkste verschillen tussen iPhone 12 en iPhone 12 Pro.

Een modern design

Natuurlijk zijn deze twee toestellen uitgerust met een modern design. Het gaat om schermvullende smartphones. Dit betekent dat het scherm bijna de hele smartphone beslaat. Alleen aan de bovenkant is er een inkeping voor de selfiecamera aanwezig.

De behuizing is van stevig aluminium en IP68 gecertificeerd. Dit betekent dat beide toestellen onder water kunnen. Niet om ermee te gaan zwemmen maar wanneer je toestel per ongeluk in het water valt. Ze kunnen beide gedurende 30 minuten tot een diepte van 6 meter onder water.

Uiteraard zijn de toestellen voorzien van beschermend Gorilla glass, zowel aan de voorzijde als de achterzijde. Dit glas beschermt tegen krassen, stoten of vallen. Wel is het beter om nog een extra smartphonehoesje of screenprotector te gebruiken.

De grootte van het scherm

Zoek je een kleine of een grote smartphone? De iPhone 12 heeft een 6,1 inch Super Retina XDR OLED scherm, dit staat voor een uitstekende kwaliteit. Het scherm van de iPhone 12 Pro is ook 6,1 inch groot. Zoek je een groter toestel, dan kom je bij de iPhone 12 Pro Max uit (6,7 inch).

De processor en het werkgeheugen

Apple heeft in de gehele iPhone 12 serie de nieuwste A14 processor ingebracht. Deze processors staan garant voor een snelle verwerkingstijd waarbij ze meerdere taken tegelijkertijd aankunnen. In de GeekBench scoren beide toestellen goed:

  • IPhone 12: score van 4067
  • IPhone 12 Pro: score van 4056

Ter vergelijking, de Samsung S10 scoort in dezelfde test 4078 punten. De processor van deze iPhones is dus helemaal niet verkeerd. De processor vindt ondersteuning van het werkgeheugen dat bij de iPhone 12 een mooie 4 GB groot is en bij de 12 Pro 6 GB.

Opslagcapaciteit

Kijk ook eens naar de opslagcapaciteit, dit maakt toch het verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Je koopt de iPhone 12 met een opslagcapaciteit van 64 GB, 128 GB of 256 GB. Bij de iPhone 12 Pro heb je keuze uit een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB of maar liefst 512 GB. Houd er rekening mee dat de interne opslagruimte niet uitbreidbaar is voor smartphones van Apple.

Accu van deze iPhones

Hoe zit het met de accu en de verschillen tussen iPhone 12 en iPhone 12 Pro? De accucapaciteit zegt wel iets over de levensduur. Dit zijn de accuspecificaties:

  • IPhone 12: 2815 mAh
  • IPhone 12 Pro Max: 2815 mAh

Je ziet dat er geen verschil tussen de actiecapaciteit zit. Toch zit er wel verschil in de levensduur van de accu. Beide toestellen zijn getest wanneer het om 3G gesprekstijd gaat. De accu van de iPhone 12 gaat in 3G gesprekstijd ongeveer 19½ uur mee. De accu van de iPhone 12 Pro houdt het in dezelfde situatie gedurende 18 uur vol. Dit is anderhalf uur korter dan de iPhone 12.

Hoe kan dit soort verschillen ontstaan? Dit heeft niet alleen met de accu maar ook met de wisselwerking tussen accu en processor te maken. De processor van de iPhone 12 Pro gaat  iets minder zuinig met de accu om.

Het opladen van de accu’s

Er zit geen verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro wanneer het op opladen van de accu aankomt. Je kunt de normale oplader gebruiken, snelladen maar ook draadloos opladen. Beide toestellen ondersteunen dit. Het is aan te raden om de accustatus niet onder de 50% te laten komen. Opladen doe je tot maximaal 99%, hierna haal je de smartphone van de lader af. Zo houd je de accu lang gezond.

Fotocamera’s (hoofdcamera en selfiecamera)

Gebruik je de smartphone voor het maken van de mooiste foto’s en video’s? Dan zit je bij deze twee toestellen goed. De iPhone 12 is uitgerust met een dubbele hoofdcamera. Er zijn twee lenzen aanwezig waardoor je foto’s met scherptediepte maakt. Ook de selfiecamera heeft twee lenzen waarvan één bedoeld is voor het ontgrendelen van het toestel middels gezichtsherkenning.

Aan de achterzijde van de iPhone 12 Pro tref je een camera met vier lenzen aan. Een van deze lenzen beschikt over 2x optische zoom. Verder is er ook een telelens aanwezig, ideaal voor het fotograferen vanaf grotere afstand. De selfiecamera van de 12 Pro heeft dezelfde specificaties als de iPhone 12.

Maak gebruik van HDR, dual led fliters, dolby-Vision en nog veel meer. Foto’s kun je dankzij het bijbehorende programma direct naar vrienden sturen of op social media plaatsen.

Conclusie: moet je kiezen voor iPhone 12 of iPhone 12 Pro?

Kies bij de iPhone 12 uit de kleuren zwart of wit, blauw, paars, rood of groen. De iPhone 12 Pro is uitgebracht in de kleuren grafiet, goud, zilver en oceaanblauw. De iPhone 12 Pro is wat duurder geprijsd dan de iPhone 12.

Voor welke van deze twee toestellen moet je kiezen? Op het gebied van processor en accu zijn er niet hele grote verschillen. Gaat het je om de camera’s dan moet je zeker voor de iPhone 12 Pro kiezen. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen kan je digitale of analoge fotocamera aan de kant. Voor een kleiner budget schaf je de nog steeds uitstekende iPhone 12 aan. Eventueel in combinatie met een mobiel telefoonabonnement.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer