Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De iPhone 5 en 5S lijken sterk op elkaar, zowel qua uiterlijk als functies. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de iPhone 5 en 5S. Misschien ben je van plan om een van deze twee toestellen (refurbished of tweedehands) aan te schaffen, of wil je gewoon weten wat nu de échte verschillen zijn. De verschillen en overeenkomsten: je leest het allemaal in dit artikel.

Over iPhone 5 en 5S

Deze smartphones zijn niet de nieuwste modellen. De Apple iPhone 5 is in september 2012 uitgebracht. De iPhone 5S kwam in september 2013 op de markt. Apple’s iPhone 5 was in ieder geval het eerste toestel met een resolutie van 1136 X 640 pixels. Het S-model is voorzien van verbeterde hardware en nieuwe functies. Bij de 5S staat de s voor security, wat aangeeft dat het toestel van een betere beveiliging is voorzien.

Vergelijk zelf:

iPhone 5S - losse toestellen vergelijken

iPhone 5 - losse toestellen vergelijken

iPhone 5S met abonnement vergelijken

Andere iPhones met abonnement vergelijken

IPhone 5 en 5S, welke verschillen zijn er?

De grootste verschillen tussen deze twee smartphones zijn de processor en camera. Vooral de processor speelt een belangrijke rol. Zo is de 5S uitgerust met een nieuwere en krachtigere chipset, en dat merk je. Ben je fan van diverse camerafuncties, ook dan ben je met de iPhone 5S beter uit. We zetten de belangrijkste verschillen voor jou op een rij:

 • Besturingssysteem

Apple gebruikt voor haar smartphones altijd het eigen besturingssysteem iOS. De 5-iPhone draait oorspronkelijk op iOS 6, terwijl de 5S op iOS 7 draait. Je kunt je voorstellen dat deze besturingssystemen sterk verouderd zijn. De Apple iPhone 5 is daarom upgradebaar naar iOS 10.3.3. Een hogere ondersteuning biedt Apple niet. De iPhone 5S kun je optreden naar iOS 11.4.1.

 • Processor en prestaties

De processor is het hart van de smartphone. Binnen de iPhone 5 vinden we de Apple A6 processor. De 5S is vernieuwd met een Apple A7 processor. Deze laatste ondersteunt een 64 bit besturingssysteem. De kloksnelheid ligt bijna twee keer zo hoog als bij de A6 processor. Dit verbetert de prestaties aanzienlijk.

 • Camera

Welk model je ook kiest, bij beiden vind je aan de achterzijde een 8mp camera. Het verschil zit hem in het diafragma en het brandpuntsafstand van de lens. Met de iPhone 5S maak je zichtbaar betere foto’s. Dit wordt mede veroorzaakt door de dual led flitser, die bij de iPhone 5 ontbreekt. De camera app is bij dit model uitgebreid met gezichtsdetectie, Facetime en een aantal andere functies. Met betrekking tot video opnames maak je gebruik van slow motion video en beeldstabilisatie. Let op: deze functies zijn niet op de iPhone 5 aanwezig.

 • Accu

De iPhone 5 haalt zijn voeding uit een 1440 mAh batterij. De accu van de iPhone 5S is wat groter en heeft een capaciteit van 1570 mAh. Dankzij de energiezuinige processor gaat de accu van de iPhone 5S iets langer mee.

 • Vingerafdrukscanner

Bij de iPhone 5S vinden we een vingerafdrukscanner, iets dat bij de iPhone 5 niet aanwezig is. Wat heb je nu precies aan deze vingerafdrukscanner? Nou, het zogenaamde touch-id is best een belangrijke functie. Het biedt de mogelijkheid tot het veilig ontgrendelen van de iPhone, zonder dat hier een lang wachtwoord voor nodig is. Hiermee biedt het extra bescherming bij gebruik van bepaalde apps zoals de bankieren app.

 

Op een rij gezet: de overeenkomsten tussen de iPhone 5 en 5S

Dan komen we nu aan bij de overeenkomsten tussen de iPhone 5 en 5S. Dit maakt deze smartphones hetzelfde:

 • Schermgrootte en resolutie

Deze twee iPhone toestellen zijn beide 4 inch groot. Dit betekent dat het beeldscherm een resolutie van 640 x 1136 pixels heeft. De beeldschermverhouding bedraagt 16: 9. De dpi is voor beiden hetzelfde, waardoor ook de beeldkwaliteit hetzelfde blijft.

 • Behuizing en bescherming

Met een aluminium behuizing en een bescherming van Corning Gorilla Glass is de smartphone goed bestand tegen krassen en stoten. Heb je een van deze twee modellen in bezit, gebruik bij voorkeur dan wel een smartphonehoesje. Dit houdt de smartphone langer in een mooie staat.

 • Intern geheugen en kaartsleuf

Je hebt bij deze toestellen de keuze uit een intern geheugen van 16, 32 of 64 GB. Maak hier een weloverwogen keuze in, er is immers geen kaartsleuf aanwezig. Hierdoor kun je het geheugen niet uitbreiden.

 • Luidspreker en audio aansluiting

Met een enkele luidspreker kun je rekenen op een prima geluid. Maak je gebruik van een hoofdtelefoon, dan zit je met de iPhones 5 en 5S zeker goed. Deze beschikken over een 3,5 mm jack aansluiting. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van de nieuwere lightning naar 3,5 mm adapter.

 • Connectiviteit

Op het gebied van collectiviteit zijn er veel overeenkomsten. Blijf verbonden met het internet via wifi, dual-band en hotspot. Daarnaast maak je gebruik van bluetooth 4.0 of navigeert via GPS.

 • Kleuren en aanschafprijs

De iPhone 5 is verkrijgbaar in de kleuren zwart/leisteen en wit/ zilver. Bij de 5S heb je keuze uit de kleuren spacegrijs, wit/zilver en goud. Nieuw moesten de toestellen tussen de €330 en €380 kosten. Tweedehands betaal je tegenwoordig veel minder. Koop je een gebruikt toestel, reken dan op een aanschafprijs van €100 tot €200. Bij voorkeur ga je voor een refurbished toestel, waarbij je ook nog garantie ontvangt. Hierbij liggen de prijzen tussen de €120 en €230.

 

Verschillen tussen de iPhone 5 en nieuwe iPhones als de iPhone 7 en 8

Kijken we naar de Apple 5 en de nieuwste toestellen, dan is er een wereld van verschil. Apple blijft aan nieuwe ontwikkelingen werken zoals een snellere processor, nieuw besturingssysteem en aangepaste software en applicaties. De verschillen tussen de iPhone 5 en nieuwe smartphones als de iPhone 7 en 8 zijn dan ook best groot.

Kijken we naar de Apple 7, dan heeft deze een ip67 certificering en is hiermee stof- en waterdicht. Het beeldscherm heeft een hogere resolutie en de 12mp camera is duidelijk verbeterd. De smartphone uit de 8-serie is uitgerust met stereoluidsprekers en een Apple A11 Bionic chipset. Je betaalt dan wel wat meer: je krijgt er heel veel voor terug. Mocht je budget toereikend genoeg zijn, kijk dan zeker eens naar een van deze nieuwere toestellen.

Vergelijk zelf:

iPhone 5S - losse toestellen vergelijken

iPhone 5 - losse toestellen vergelijken

iPhone 5S met abonnement vergelijken

Andere iPhones met abonnement vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer