Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je zoekt een budget iPhone met uitstekende specificaties. Ken je de verschillen tussen de iPhone 5S en iPhone SE? Dit zijn de twee best geprijsde smartphones. Met een stevige aluminium behuizing, tot 12 mp hoofdcamera en een vingerafdruksensor zijn de iPhone 5S en SE een uitstekende keuze. Je moet wel de verschillen tussen deze twee toestellen kennen. Je leest het allemaal in dit artikel.

IPhone 5S of SE kopen?

Wil je een compacte smartphone, dan kom je direct bij de Apple iPhone 5S of SE uit. Ze zijn misschien klein, maar ook zeer krachtig. Hiermee doen ze niet onder voor andere grote merken. Een kleine smartphone met grote prestaties, anders kunnen we het niet noemen. De iPhone 5S is uitgebracht in september 2013. Bijna 3 jaar later werd de Apple SE geboren. Deze is vanaf maart 2016 verkrijgbaar. Heeft Apple verbeteringen in het nieuwere toestel aangebracht? Er zijn zeker verschillen, maar ook overeenkomsten aanwezig. Wil je een iPhone 5S of SE kopen? Hier komen de belangrijkste verschillen, overeenkomsten en de aanschafprijs aan bod.

Vergelijk zelf (tekst vervolgt onder de links):

iPhone 5S - losse toestellen vergelijken

iPhone SE - losse toestellen vergelijken

iPhone 5S met abonnement vergelijken

iPhone SE met abonnement vergelijken

Andere iPhones met abonnement vergelijken

De belangrijkste verschillen tussen de iPhone 5S en de iPhone SE

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze Apple smartphones. Dit zijn onder andere de processor, het besturingssysteem en de accu. We bespreken tot in detail de belangrijkste verschillen.

  • Releasedatum

De technische ontwikkelingen verlopen razendsnel. Wat vandaag nog nieuw is, wordt morgen alweer verder ontwikkeld. De Apple iPhone 5S dateert van september 2013. Hierdoor ontbreekt het aan een aantal moderne functies. De iPhone SE is wat nieuwer en in maart 2016 uitgebracht. Hierdoor scoort de SE op het gebied van prestaties een stuk beter.

  • Processor en werkgeheugen

Het verschil zit hem ook in de processor. Het model uit 2013 wordt aangedreven door een Apple A7 dual core processor. De SE mag het doen met een Apple A9 dual core processor. Daarnaast heeft deze laatste een 2x groter werkgeheugen. Dit betekent een twee keer snellere systeemprocessor en drie keer snellere grafische processor dan de 5S, en dát merk je!

  • IOS besturingssysteem

Op alle Apple smartphones vind je een iOS besturingssysteem. Van oorsprong draait de 5S op iOS 7 en de SE op iOS 9.3.2. Voor beide smartphones geldt dat dit upgradebaar is naar het nieuwste besturingssysteem. Het is aan te raden om dit altijd te doen.

  • Foto en video

De fotocamera vinden wij een van de belangrijkere verschillen tussen deze iPhones. Bij het 2013 model vind je aan de achterzijde een 8 mp camera met dual ledflitser. De selfiecamera stelt niet veel voor en heeft een resolutie van slechts 1,2 mp. De SE heeft aan de achterzijde een 12 mp camera, ook nu weer met dual ledflitser. De selfiecamera is hetzelfde als bij de S5. Toch is de selfiecamera van de iPhone SE beter, omdat het scherm hierbij als flitser dienstdoet. Deze smartphone is in staat om in 4k videokwaliteit te filmen.

 

  • Wifi en Bluetooth

De smartphone moet een goede verbinding met wifi maken. Beide toestellen staan hiervoor garant. Kijken we naar bluetooth, dan is de iPhone SE iets moderner dankzij Bluetooth 4.2. Dit is een snellere en veiligere verbinding dan de bluetooth 4.0 van de Apple iPhone 5S.

  • Batterijduur

Hoe lang gaat de batterij van je smartphone mee? De 5S heeft een niet verwijderbare 1560 mAh batterij. Deze heeft een stand-by tijd tot 250 uur. De gesprekstijd (3G) bedraagt maximaal 10 uur. Op het gebied van maximale batterijduur scoort de Apple SE een stuk beter. De stand-by tijd is iets korter, de gesprekstijd ruim 4 uur langer. Ook tijdens muziek afspelen houdt de batterij van de SE het een stuk langer vol.

 

Welke overeenkomsten zijn er tussen de iPhone 5S en SE?

Het ontwerp van deze twee toestellen lijkt sterk op elkaar. Er zijn nog meer overeenkomsten tussen de iPhone 5S en SE:

  • Schermgrootte en resolutie

Natuurlijk is de schermgrootte van 4 inch de belangrijkste overeenkomst tussen deze twee telefoons. Het IPS LCD scherm heeft een resolutie van 640 x 1136 pixels.

  • Intern geheugen

Het intern geheugen is je opslagplaats voor alle media en overige bestanden. Beide smartphones zijn verkrijgbaar met een intern geheugen van 16, 32 of 64 GB. Alleen de SE iPhone heeft nog een model met 128 GB geheugen. Het geheugen uitbreiden middels een sd-kaart? Helaas is dit niet mogelijk.

  • Ringtones en luidspreker

Er zijn nog veel meer overeenkomsten tussen deze twee smartphones. Zo beschikken ze beiden over eigen ringtones en trillingen. Een luidspreker en 3,5 mm jack aansluiting zijn aanwezig. Een radio zit tegenwoordig niet meer standaard op een smartphone, dus zing gerust je eigen lied. Met betrekking tot geluidskwaliteit en audio uitvoer zijn er grote overeenkomsten tussen de S5 en SE.

 

Kleuren en prijs iPhone 5S en iPhone SE

Van plan om een en deze smartphones te kopen? Nieuw zijn ze nauwelijks nog verkrijgbaar. Kijk daarom eens uit naar een refurbished toestel. Dit zijn smartphones die om een bepaalde reden opnieuw worden verkocht. Denk maar eens aan overtollige voorraad, een inruilactie of een klein defect. Je koopt de 5S in spacegrijs, wit, zilver en goud. De SE is ook nog eens in rozegoud verkrijgbaar. De nieuwprijs van deze toestellen lag tussen de €300 en €350. Als refurbished of tweedehands toestel betaal je uiteraard een stuk minder.

Vergelijk zelf (tekst vervolgt onder de links):

iPhone 5S - losse toestellen vergelijken

iPhone SE - losse toestellen vergelijken

iPhone 5S met abonnement vergelijken

iPhone SE met abonnement vergelijken

Andere iPhones met abonnement vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer