Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ze kosten nagenoeg hetzelfde, toch zijn er grote verschillen tussen de iPhone 6 en de iPhone SE. We kunnen ons voorstellen dat je geen keuze kunt maken tussen deze twee. Er zijn niet alleen verschillen maar ook een aantal kleine overeenkomsten. We zetten deze twee toestellen tegenover elkaar. Wie wint de strijd en komt als beste smartphone naar voren?

IPhone 6 versus Special Edition

De iPhone 6 is de opvolger van de 5-serie. In september 2014 kwam de Apple iPhone 6 op de markt. De SE is, zoals de afkorting al verraad, een Special Edition. Het gaat hier om een smartphone in een speciale uitvoering. De SE dateert van 2016. Er doen geruchten de ronde dat Apple aan de SE2 werkt. Laten we eerst maar eens de iPhone 6 met de SE uit 2016 vergelijken.

Vergelijk zelf:

iPhone SE - losse toestellen vergelijken

iPhone 6 - losse toestellen vergelijken

iPhone SE met abonnement vergelijken

iPhone 6 met abonnement vergelijken

IPhone 6 en iPhone SE, welke verschillen zijn er?

Wanneer je de verschillen tussen iPhone 6 en iPhone SE weet, kun je ook sneller een keuze maken. Laten we daarom eens alle verschillen op een rij zetten:

  • Schermgrootte

Welk belang hecht je aan de schermgrootte? De Apple iPhone 6 mag er wezen met zijn 4,7 inch. De schermresolutie bedraagt dan ook 750 x 1334 pixels, en dat is helemaal niet verkeerd. De iPhone SE is compacter, 4 inch groot en heeft een schermresolutie van 640 x 1136 pixels. Eigenlijk een heel handzaam formaat, het kan wel storend zijn dat het beeld wat kleiner is.

  • Processor en werkgeheugen

Dat de ES nieuwer is, zie je terug aan de processor. De iPhone 6 wordt aangedreven door een Apple A8 dual core processor en de SE door een Apple A9 dual core processor. Het verschil? In ieder geval een hogere kloksnelheid, een kleinere omvang en snellere grafische verwerking. De A9 processor is ruim 70% sneller dan de A8 processor. Bovendien gaat hij ook nog eens zuiniger met de batterij om. De iPhone 6 heeft 1GB RAM geheugen en de SE maar liefst 2GB RAM.

  • Besturingssysteem

Laat het verouderde besturingssysteem maar zitten, kies gelijk voor een upgrade naar iOS 11. De iPhone 6 draait oorspronkelijk op iOS 8 en de iPhone SE op iOS 9.

  • Camera

Niks mis met de camera van de iPhone 6. Met een 8 MP hoofdcamera en 1,2 MP selfiecamera maak je de mooiste foto's. De dual LED dual tone flitser ondersteunt dit nog eens. Heb je echter behoefte aan nog betere foto's, dan kom je uit bij Apple’s SE. Deze heeft een 12 MP hoofdcamera met gezichtsdetectie en panorama. Video’s maken doe je in 4k kwaliteit,  bij de iPhone 6 in Full HD.

  • Bluetooth

Nog een verschil tussen de iPhone 6 en de iPhone SE: de bluetoothverbinding. Deze is bij de SE een stuk nieuwer. Met Bluetooth 4.2 kun je rekenen op een snellere en veiligere verbinding.

  • Batterij

Om te beginnen met de iPhone 6: deze heeft een 1810 mAh batterij. De SE is uitgerust met een 1624 mAh batterij. Dit is kleiner, maar presteert absoluut niet minder. Zowel de standbytijd als gesprekstijd zijn nagenoeg gelijk. Dit heeft te maken met de werking van de processor, die bij de iPhone SE zeker beter is.

De meest belangrijke overeenkomsten tussen de iPhone SE en 6

Het model SE is net zo snel als de iPhone 6. Er zijn meerdere overeenkomsten tussen deze twee toestellen. Wordt het hierdoor lastiger om een keuze te maken? Nee hoor, niet als je weet wat de echte overeenkomsten zijn:

  • Behuizing

Apple heeft bij deze twee toestellen gekozen voor een aluminium behuizing. Dit geeft een uitstekende bescherming tegen krassen en stoten én heeft ook nog eens strak design.

  • Opslagruimte

Je kunt kiezen uit een toestel met een intern geheugen van 16 tot 128GB. Dit geheugen is niet uitbreidbaar.

  • Near Field Communication

Deze Smartphones zijn uitgerust met NFC oftewel Near Field Communication. Hiermee kun je op een maximum afstand van 10 centimeter gegevens uitwisselen. Betaal met je smartphone door middel van Apple Pay. Let op: beide smartphones zijn alleen geschikt voor Apple Pay.

  • Kleuren

Zowel de iPhone SE als iPhone 6 zijn verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Enig klein verschil is dat de SE ook nog eens in rozegoud te krijgen is.

Verschillen tussen de iPhone 6 en SE en de nieuwere iPhone modellen

In 2017 kwam Apple met vlaggenschip iPhone X op de markt. Ook iPhone 8 en 8 Plus zijn van dat jaar. In 2018 wordt de iPhone XS gelanceerd. Je kunt je voorstellen dat er duidelijke verschillen tussen de iPhone 6 en SE en deze nieuwere modellen zijn.

Zo beschikt de 8 Plus over een Apple A11 Bionic chip en is stof- en waterdicht. De 8 Plus kenmerkt zich door een 12 MP dual camera en stereoluidsprekers. De iPhone X doet hier nog een schepje bovenop en is voorzien van krasbestendig glas en het bekende face ID. Allemaal dingen waar de 6 en SE niet tegenop kunnen, maar dit zie je ook in de prijs terug.

De Apple iPhone SE werd voor ongeveer €300 op de markt gebracht, het modelletje 6 moest rond de €360 kosten. Voor Apple’s model X tast je met €1000 wel heel diep in de buidel. Voor die prijs heb je echter het neusje van de zalm. Het is dus maar net waar je voorkeur ligt. Voor alle modellen geldt dat ze ook als refurbished toestel te krijgen zijn. Dit scheelt best in de aanschafkosten, terwijl het toestel nog in prima staat is. Nog een tip: een nieuwe smartphone in combinatie met een abonnement biedt het beste van twee werelden: maandelijks bellen én je telefoon (gedeeltelijk) afbetalen.

Vergelijk zelf:

iPhone SE - losse toestellen vergelijken

iPhone 6 - losse toestellen vergelijken

iPhone SE met abonnement vergelijken

iPhone 6 met abonnement vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer