Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ze zijn beiden 4,7 inch groot: Apple’s iPhone 6S en 8. Het zijn vooral de verschillen tussen de iPhone 6S en 8 die een keuze niet gemakkelijk maken. We zetten alle verschillen, overeenkomsten en voor- en nadelen van deze twee smartphones op een rij. Welk model past het beste bij jou?

Over deze twee iPhone’s

Leg deze twee toestellen naast elkaar en ontdek dat er uiterlijk weinig verschil is. Kijken we onder de motorkap, dan komen de verschillen sterk naar boven. De Apple iPhone 6s is uitgebracht in september 2015. Dit model is de opvolger van iPhone 6. De Apple iPhone 8 dateert van september 2017. Binnen de 8-serie vinden we ook nog de 8 Plus.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Opsomming van de overeenkomsten tussen de iPhone 6S en de iPhone 8

Omdat deze smartphones op het eerste oog sterk op elkaar lijken, beginnen we dan ook gelijk met de overeenkomsten.

Behuizing en schermspecificaties

Met een aluminium frame en IPS lcd-scherm zijn deze toestellen uitstekend beschermd tegen krassen en stoten. Ze zijn 4,7 inch groot en hebben een schermverhouding van 65%.

IOS besturingssysteem

Hoewel de 6S oorspronkelijk op iOS 9 draait en iPhone 8 op iOS 11, zijn beiden upgradebaar naar iOS 12. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd van het nieuwste besturingssysteem en beveiligingsupdates.

Werkgeheugen en intern geheugen

Zowel de iPhone 6S als iPhone 8 processoren worden ondersteund door 2 GB werkgeheugen. Met betrekking tot intern geheugen zijn er wél verschillen. De overeenkomst is dat deze iPhones geen kaartsleuf hebben. Hiermee is het interne geheugen niet uitbreidbaar.

12 mp hoofdcamera

Alleen de hoofdcamera’s vertonen overeenkomsten. De resolutie is 12 mp en wordt ondersteund door een dual-tone flitser.

Overige overeenkomsten

Op beide iPhones vinden we een vingerafdruksensor, html5 browser en Siri spraakopdrachten.

En dan nu de verschillen tussen de iPhone 6S en 8

Moeilijk om een keuze te maken? Laten we dan maar snel doorgaan naar de verschillen tussen de iPhone 6S en 8:

Uiterlijk en display

Alleen aan de achterkant zien we uiterlijke verschillen tussen deze smartphones. De achterkant van een iPhone 8 is voorzien van glazen design, iets dat bij de 6S ontbreekt. De iPhone 8 beschikt over een breed kleurendisplay. Ook met betrekking tot bescherming tegen stof en water is het 8-model verbeterd. Dit toestel is ip67 certificeert en kan tot 1 meter diepte gedurende 30 minuten onder water blijven.

Processor

Het belangrijkste aspect is de processor. Bij de Apple iPhone 6S vinden we een dual-core Apple A9 processor. De iPhone 8 is uitgerust met een hexa-core Apple A11 Bionic processor. Deze laatste is in ieder geval 25% sneller dan de A10 en scoort 2,5 keer beter dan de A9 processor.

Selfiecamera en kenmerken

De achterste camera is voor beide toestellen hetzelfde. Het verschil zit hem in de selfiecamera. Bij de iPhone 6S heeft deze een resolutie van 5 mp en bij iPhone 8 een resolutie van 7 mp. De fotokwaliteit van het 8-model is zeker beter.

Verschillen in luidspreker en geluidskwaliteit

De 6S heeft een enkele luidspreker, waar de 8 is uitgerust met stereo luidsprekers. Nog een verschil: de aanwezigheid van een 3,5 mm jackaansluiting. Deze ontbreekt bij de iPhone 8. De luidsprekerkwaliteit is bij iPhone 8 hoorbaar verbeterd.

Accu en batterijduur

Oudere toestellen presteren vaak beter op het gebied van batterijduur. Dit heeft vooral te maken met een hogere energievraag van de nieuwste smartphones. De 6S is uitgerust met een 1715 mAh batterij met een stand-by tijd tot 240 uur. De Apple 8 heeft een 1821 mAh batterij met een iets kortere stand-by tijd. Snel opladen en Qi draadloos opladen is alleen mogelijk bij de Apple iPhone 8.

Verkrijgbare kleuren en prijs

Apple heeft bij de iPhone 6S gekozen voor de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roze goud. De iPhone 8 is verkrijgbaar in spacegrijs, zilver, goud en rood. Het prijsverschil tussen beide toestellen bedraagt ongeveer €200 tot €300, afhankelijk van het gekozen interne geheugen.

Wordt het voor jou de iPhone 6S of de iPhone 8, of juist een heel ander model?

Heb je momenteel een ouder model van 2015 of eerder in bezit, dan raden we zeker de iPhone 6S aan. Dit is niet alleen een verbetering ten opzichte van je oude toestel maar ook nog eens een voordelige keus. De Apple iPhone 8 presteert een stuk beter maar is dan ook wat duurder. Omdat dit toestel nog niet zo oud is, heb je in ieder geval de garantie dat de iPhone 8 nog een aantal jaar meegaat.

Toch liever een andere vergelijkbare iPhone? De iPhone 7 uit 2016 of de iPhone X uit 2017 zijn uitstekende alternatieven. Kijk ook eens naar de nieuwste modellen uit 2018.

> Vergelijk abonnementen met iPhone 8

> Vergelijk abonnementen met iPhone 6S

> Vergelijk losse iPhone 8 toestellen

> Vergelijk losse iPhone 6S toestellen

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer