Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Zoals het er nu naar uitziet zal de homebutton zoals we die nu kennen, niet meer in de iPhone 8 terugkeren. Toch zal er wel een ronde knop aan het design toegevoegd worden.

Het OLED-scherm van de iPhone 8 zal bijna geen grenzen kennen, waardoor de huidige homeknop het veld zal moeten ruimen. Hierdoor lijkt het erop dat we officieel afscheid zullen moeten nemen van de homeknop. Apple heeft echter een ander plan, met behulp van een digitale homeknop voegt Apple toch de oude vertrouwde cirkelvormige vriend in het design.

Tip: Vergelijk iPhone 8 toestellen op prijs

Ontwikkelaar Steven Troughton Smith ontdekte tijdens zijn speurtocht in de firmware van Apple’s Homepod een aantal leuke feitjes over de nieuwe homebutton van de iPhone 8. Zo ontdekte Troughton Smith bijvoorbeeld dat de digitale homeknop,  in tegenstelling tot de fysieke knop, kan komen en gaan wanneer de iPhone dat maar wil. Ook ontdekte de ontwikkelaar tijdens zijn zoektocht dat het formaat van de digitale homeknop per situatie van vorm en formaat kan veranderen.

Steven Troughton Smith dook nog dieper in de code en kan hierdoor voor ons een reëel beeld van de iPhone schetsen. Onder andere omtrent de extra schermruimte kan de ontwikkelaar een aantal interessante punten benoemen. Zo stelt Troughton Smith dat de iPhone 8 onderaan in beeld een speciaal homeknop-gebied heeft. Hier kan de homeknop verschijnen en verdwijnen in verschillende formaten.

Wanneer je bijvoorbeeld in het vervolg met je iPhone 8 Netflix kijkt, zal de digitale homebutton vanzelf verdwijnen, zodat je van een extra groot scherm kunt genieten. Het verschijnen en verdwijnen van de digitale homeknop zou je kunnen vergelijken met de menubalk van  Safari. Deze balk verdwijnt bijvoorbeeld ook wanneer je naar beneden scrollt of video’s op een groot scherm afspeelt.

Lees ook: iPhone 8 krijgt gezichtsherkenning in plaats van Touch ID

Lees ook: iPhone 8 krijgt dubbele frontcamera

De verdere look van de digitale homeknop lijkt al door Apple te zijn vastgesteld. De ontwikkelaars die de code in doken lijken de kleur van de knop niet aan te kunnen passen. In plaats van een flexibel kleurenpalet kiest Apple voor een knop met een hoog contrast, waardoor de knop goed in het oog springt.  Aangezien de digitale homeknop in de software verschijnt, rest er nog één belangrijke vraag. Hoe gaat Apple dat met de iOS-update doen? Het zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen dat Apple voor de iPhone 8 een aparte iOS-update zal moeten uitbrengen mét de benodigde homebutton code.

Dat er een digitale homebutton in het design zal verschijnen, betekent niet direct dat de vingerafdrukscanner in het scherm  weer in het spel is. Je iPhone 8 ontgrendelen zal naar verluidt gebeuren aan de hand van gezichtsherkenning. Door de dubbele frontcamera zal dit mogelijk worden gemaakt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer