Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met de Apple iPhone 8 uit 2017 heb je geen verkeerd toestel in handen. Toch kan het zijn dat je over wilt stappen op de iPhone XS (2018). Wil je de iPhone 8 en XS vergelijken? In dit artikel de belangrijkste verschillen op een rij.

Dit moet je over iPhones weten

Apple brengt smartphones onder de naam iPhone uit, dit doen ze sinds 2018. Er zijn verschillende modellen iPhones verkrijgbaar. Van eenvoudige budget smartphones tot vlaggenschepen met alles erop en eraan: er is voldoende keuze.

De iPhone 8 is samen met de 8 Plus in september 2017 uitgebracht. Een jaar later, in september 2018, kwam de iPhone Xs op de markt. Dit gebeurde dus samen met de XS Max en XR. De Apple XS is een stuk duurder dan de iPhone 8, maar is deze ook beter? Dit ontdek je in onderstaande vergelijking, met de belangrijkste specificaties en verschillen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het design en scherm

Uiterlijk zie je al direct verschillen tussen iPhone 8 en XS. De Apple iPhone 8 heeft een 4,7 inch scherm, die van de iPhone XS is 5,8 inch groot. Toch is de Apple XS in zijn totaliteit niet veel groter: dit scheelt slechts 5 cm. Dit komt omdat de XS schermvullend is, terwijl het 8- model brede schermranden heeft. Het design van de iPhone XS is veel moderner en strakker.

Beide smartphones zijn waterdicht. De Apple 8 is ip67 gecertificeerd, de Apple XS heeft ip68 codering. Dit model kan dus net wat langer en dieper onder water. Voor de iPhone 8 heeft Apple gekozen voor een aluminium frame. De XS is voorzien van een stainless steel frame.

Kijk je naar het scherm, dan heeft de 8 een lcd-scherm met een pixeldichtheid van 326 ppi. De XS is een stuk beter, deze is namelijk uitgerust met oled scherm met 458 pixeldichtheid. De beelden zien er veel scherper en kleurrijker uit.

Specificaties processor en prestaties

Er is nog veel meer om de Apple iPhone en XS te vergelijken: de processor. Onder de motorkap van de Apple 8 een A11 Bionic processor met 2 GB RAM geheugen. De iPhone XS wordt aangedreven door een A12 Bionic chip met 4 GB RAM geheugen. Qua prestaties is de XS stukken beter, sneller en efficiënter.

Ook met betrekking tot het besturingssysteem is er een duidelijk verschil. De 8 draait oorspronkelijk op iOS 11 en de XS op iOS 12. Dit is in 2019 en 2020 upgradable naar het nieuwste besturingssysteem.

Filmen en fotograferen met deze smartphones

Maak je de mooiste foto's met je smartphone camera? De Apple iPhone 8 is uitgerust met een 12 mp hoofdcamera en een 7 mp selfiecamera. De specificaties zijn niet heel bijzonder. Hoe ziet dit er bij de iPhone XS uit? Deze heeft een dual hoofdcamera met telelens en 2x optische zoom. De 7 mp selfiecamera heeft twee lenzen, voorzien van TOF 3D camera. Filmen kan bij beide toestellen in full HD of Ultra HD kwaliteit. Met betrekking tot geluid zijn deze smartphones uitgerust met stereo luidsprekers. Er is geen 3,5 mm audio aansluiting aanwezig, dit ontbreekt overigens bij alle iPhones.

Intern geheugen (opslagruimte)

Media, audio en andere bestanden: waar laat je ze? Hiervoor vertrouw je op het interne geheugen. Bij deze smartphones kies je uit een model met 64 of 256 GB opslagruimte. Alleen de iPhone XS is ook verkrijgbaar met 512 GB opslagruimte. Helaas kun je geen gebruik maken van een sd-kaart. Hierdoor is het geheugen niet uitbreidbaar. Belangrijk om te weten voordat je één van deze toestellen aanschaft.

Accu en opladen van de iPhones

Een iPhone met een grote accu capaciteit is onmisbaar. Je wil tenslotte niet meerdere malen per dag moeten opladen. De Apple 8 heeft een 1821 mAh batterij. Deze gaat in 3G gesprekstijd ongeveer 12 uur mee. Dit is naar moderne maatstaven zeer weinig. De iPhone XS heeft een grotere 2658 mAh batterij, in 3G gesprekstijd kan deze 14 uur mee. Toch zijn er modellen die nóg beter scoren. Zo gaat de batterij van de iPhone Xr 15 uur mee en die van de XS Max 16 uur.

Kunnen deze toestellen snelladen en draadloos laden? Ja, dit kan bij beide smartphones. Dat is dan weer een absoluut pluspunt.

Verkrijgbaarheid iPhone 8 en iPhone XS

Deze modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor de iPhone 8 is dit spacegrijs, zilver, goud en rood. Bij de iPhone XS kies je uit de kleuren spacegrijs of zilver en goud. Vind je deze kleuren niet zo leuk? Met een smartphonehoesje personaliseer jij jouw iPhone. Bovendien blijft je toestel beter beschermd tegen krassen of andere beschadigingen.

Prijs: dit moeten ze kosten

De iPhone 8 werd uitgegeven voor een prijs van ongeveer €700. In 2019 ligt de prijs tussen €650 en €750. De XS werd voor ongeveer €1150 uitgebracht. In 2019 moet dit toestel tussen de €1050 en €1250 kosten.

Is de iPhone XS beter dan de iPhone 8?

Heb je nog een iPhone 8 in bezit, dan kun je beter overstappen naar de iPhone XS. Deze heeft een snellere processor, betere camera’s en ook nog eens een langere accuduur. Bovendien ziet dit toestel er een stuk stijlvoller uit. Het loont dus zeker om de oudere iPhone 8 achter je te laten. Wat overigens niet wil zeggen dat een iPhone 8 niet meer mee kan draaien. Die keuze moet je uiteraard zelf maken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer