Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple is in Amerika een samenwerking aangegaan met de startup Rapid SOS. Hierbij zullen iPhones de locatie snel met hulpdiensten delen. Dit gebeurt alleen bij het bellen van het alarmnummer 911. Het is onbekend of deze nieuwe functie dit jaar ook in Europa beschikbaar komt.

Door het delen van de locatie met alarmdiensten kunnen jaarlijks vele levens gered worden. Geschat wordt dat alleen al in Amerika ruim 10.000 levens bespaard worden. De nieuwe functie zit in het besturingssysteem iOS 12. Deze software update verschijnt later in 2018.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gegevens Rapid SOS en Apple gescheiden

Locatiegegevens worden alleen gedeeld wanneer de gebruiker belt met het alarmnummer. In alle andere gevallen blijven de locatiegegevens privé. Rapid SOS verzorgt de verzending van deze gegevens. Hierbij blijven mobiele providers buiten beschouwing. Dit betekent dat de privacy van gebruikers altijd gewaarborgd is.

Tip: iPhone los kopen - vergelijken alle prijzen

Locatiegegevens naar Nederlandse meldkamer

Nederlandse hulpdiensten gaan vanaf 2018 gebruik maken van Adventured Mobile Location. Deze technologie traceert de locatie en geeft het direct door aan de hulpdiensten. Eerder werkte dit binnen Europa alleen op Android-toestellen. Nu moet het ook beschikbaar worden voor alle iPhones. Nederlanders kunnen ook gebruik maken van de speciale 112 app. Wie deze app gebruikt om politie, brandweer of ambulance te bereiken, stuurt automatisch zijn locatie mee. De app geeft bovendien extra informatie over de beller, waarmee hulpdiensten direct aan de slag kunnen.

Hulpdiensten altijd bereikbaar, ook zonder simkaart

Snel handelen vanuit hulpdiensten kan levens redden. Daarom moeten deze altijd bereikbaar zijn. Het algemeen alarmnummer 112 is vanaf mobiele telefoon onbeperkt bereikbaar, zelfs wanneer het toestel geen simkaart bevat. De centralist kan alleen niet terug bellen wanneer er geen simkaart in het toestel zit.

112 is ook altijd te bellen zonder het toestel van zijn vergrendeling te halen. Dit is dan ook het enige nummer dat altijd en overal gebeld kan worden.

Voorkom misbruik van het alarmnummer. Programmeer het nummer niet in het telefoongeheugen. Dit voorkomt dat het per ongeluk wordt gebeld. Let op met kinderen die met de telefoon spelen. Ook het kind kan zonder beltegoed of simkaart het alarmnummer (per ongeluk) bellen. Bij onjuist gebruik van 112 ontvangt de iPhone eigenaar een waarschuwende sms of voicemail.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.