Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het geheugen van je iPhone vol? iPhones krijgen steeds meer opslagruimte. Dat betekent tegelijkertijd ook dat oudere iPhones met minder opslagruimte steeds minder ruimte over zullen hebben om bijvoorbeeld te updaten. Door het downloaden van steeds meer apps en games verbruik je meer opslagruimte op je toestel. Bovendien is er een trend gaande; steeds meer apps worden steeds groter. Daardoor is de kans dat het geheugen op een gegeven moment vol is ook groter. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je weer wat ruimte vrij hebt.

Manieren om je iPhone geheugen vrij te maken

Het geheugen van je iPhone vrijmaken is eigenlijk hetzelfde als je kast met al je oude kleren opruimen. Er zijn kleren bij die je nog steeds mooi vindt, maar sommige voorwerpen kunnen wel weg. Dat geldt ook bij apps op je IPhone. Heb je wel alle apps echt nodig? Vroeg of laat loop je tegen de beperkingen van de opslagruimte op je iPhone aan. Dan is het tijd om afscheid te nemen van apps die je niet meer gaat gebruiken. Maar je hoeft niet meteen al je kostbare foto’s en video’s te verwijderen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Heb ik die app wel nodig?

Niet alle apps op je iPhone zijn even nuttig. Bijvoorbeeld als je eens een app hebt geïnstalleerd om deze te proberen, maar deze toch tegenviel. Die app staat nog wel op je toestel, maar open je eigenlijk nooit en voegt niets toe. Dat is zonde van de ruimte. Er zijn bovendien apps waarmee je meerdere functies kunt bundelen. Zo kun je bijvoorbeeld in Stocard al je klantenkaarten toevoegen en hoef je daar dus niet meer tien verschillende apps voor te installeren. Vooral apps worden steeds groter en nemen om die reden ook meer ruimte in.

Daar heeft Apple sinds iOS 11 ook iets op gevonden; je apps kunnen automatisch verwijderd worden als je die langere tijd niet meer gebruikt. Mis je een app omdat deze automatisch verwijderd is? Dan kun je deze gewoon weer via de App Store downloaden. Je kunt de instelling via de volgende manier aan- of uitzetten:

  1. Ga naar de instellingen van je iPhone;
  2. Klik op Algemeen;
  3. Kies voor iPhone-app;
  4. Tik op de apps die je niet gebruikt;
  5. Klik op ‘ruim op’ om apps die niet meer nodig zijn op te ruimen.

Welke app neemt zoveel ruimte in?

Niet alle apps zijn even groot. Sommige apps nemen maar een klein deel van de opslagruimte van je iPhone in. Bijvoorbeeld 5MB. Maar andere apps kunnen wel 2GB groot zijn. Dan is het goed om te achterhalen welke grote apps al die ruimte innemen. Ook dit kun je via je instellingen doen. Ga vervolgens naar Algemeen en klik op ‘iPhone-opslag’. Je ziet dan meteen welke apps veel ruimte gebruiken. Door die apps aan te klikken kun je ze ook meteen verwijderen.

Maar het zijn niet altijd apps die zoveel ruimte innemen. Soms kan het ook gaan om foto’s en video’s. Denk bijvoorbeeld aan alle media van WhatsApp-gesprekken. Als je deze chats verwijdert, krijg je weer meer ruimte vrij.

Bestanden overzetten op iCloud

Niet alle bestanden hoef je op je telefoon te bewaren. Bij aanschaf van een iPhone krijg je namelijk toegang tot iCloud. De eerste 5GB is gratis, daarna dien je ervoor te betalen. Toch liggen de prijzen van iCloud-abonnementen relatief laag en krijg je er veel voor terug. Met iCloud kun je onder meer je favoriete muziek, apps en foto’s bewaren ‘in de cloud’ van Apple. Daarom kun je deze bestanden opslaan op je iPhone. Als je deze ruimte inderdaad gebruikt, heb je dus al snel 5GB meer opslag. Dat is handig op iPhones waar je maar zeer beperkt de ruimte hebt.

De kans is groot dat je daardoor meer opslaggeheugen in iCloud nodig hebt. Daarvoor betaal je ongeveer een euro per maand, maar krijg je veel meer opslagruimte. In de cloud kun je ook meteen je reservekopie bewaren, mocht je eens besluiten om je iPhone opnieuw in te stellen.

Geheugen van apps

Als je iPhone opslag vol is, komt dat waarschijnlijk door het geheugen van apps. In veel gevallen had je die app helemaal niet hoeven verwijderen, maar gaat het om het tijdelijk geheugen van een app dat veel ruimte in neemt. We noemen dit geheugen ‘cache’. Vrijwel elke app maakt hier gebruik van. Een dergelijke app neemt daardoor veel ruimte in. Allerlei herinneringen worden door de app in zijn eigen brein opgeslagen. Maar niet alle informatie is even nuttig.

Denk bijvoorbeeld aan een browser zoals Google Chrome. Zo’n app kan allerlei zaken onthouden; foto’s op een website, cookies en andere tijdelijke bestanden. Daardoor kunnen de opgeslagen gegevens behoorlijk oplopen. Ga naar de Instellingen, klik op ‘Algemeen’ en dan ‘iPhone-opslag’. Klik op Google Chrome en klik daarna op ‘websitedata’. Daarna kun je alle de late verwijderen. Let op: het duurt even totdat alle data echt weg is. Lukt het niet? Dan kun je de app opnieuw installeren.

Overbodige berichten verwijderen

Ten slotte ben je natuurlijk erg gehecht aan foto’s die waardevol voor je zijn. Maar heb je echt dat plaatje van je buurvrouw nodig die je een fijne dag wenst? Veel foto’s en video’s die je binnenkrijgt op bijvoorbeeld WhatsApp worden meteen op je iPhone opgeslagen. Zulke berichtjes kunnen vaak gemakkelijk verwijderd worden. Op die manier maak je meer geheugen vrij. Kijk dus eens goed welke video’s en foto’s niet meer op je telefoon thuishoren. Eventueel kun je eerst een backup (reservekopie) via iCloud maken, mocht je spijt krijgen van een verwijderde foto of video. Deze kun je dan weer gemakkelijk terugzetten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer