Back to Top

Bestel de iPhone 14 of een van de andere nieuwe iPhones!

WWil jij als één van de eersten pronken met de nieuwe iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max? Bestel deze dan nu met abonnement bij KPN, tijdens de pre-order fase!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Er zijn verschillende redenen om je telefoon terug te zetten naar de standaardwaarden. Omdat hij helemaal is vastgelopen omdat hij te vol zit bijvoorbeeld, omdat je per ongeluk een scammersapp hebt gedownload of gewoon omdat je helemaal ‘fris’ wilt beginnen en je telefoon weer naar eigen inzicht wilt opbouwen met nieuwe apps en instellingen.

Als jij je iPhone-instellingen wilt wissen maar je wilt geen gegevens kwijtraken, moet je een reservekopie maken. Deze kan je later terugzetten om je telefoon zodat je niets kwijt bent. We beginnen met een uitleg over hoe je een reservekopie maakt, daarna gaan we dieper in op het wissen van je iPhone-instellingen.

Hoe maak je een reservekopie van de gegevens op je iPhone?

Een reservekopie maken kan je doen via iCloud of met behulp van je computer. Dat is handig als je de instellingen van je iPhone wist en de inhoud van je telefoon wilt bewaren of als je een nieuwe telefoon hebt gekocht en alle gegevens van je oude telefoon daar op wilt zetten. Een reservekopie komt ook van pas als je een probleem probeert op te lossen door de instellingen te wissen en dit niet blijkt te werken. Je kan dan je telefoon gewoon weer terug zetten naar de oude instellingen door de reservekopie te downloaden.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Een reservekopie maken via iCloud

  • Ga naar 'Instellingen'
  • Tik op je naam
  • Kies ‘iCloud’
  • Kies ‘iCloud reservekopie’
  • Schakel ‘iCloud reservekopie’ in

Iedere dag maakt iCloud een reservekopie van je iPhone als je telefoon op een stopcontact aangesloten is, is vergrendeld en verbonden is met een wifinetwerk. Heb je een model met ondersteuning voor 5G? Dan is het soms ook mogelijk om via het mobiele netwerk een reservekopie van je iPhone te maken. Dat doe je aan de hand van onderstaande instructies.

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Tik op je naam
  • Kies ‘iCloud’
  • Kies ‘iCloud reservekopie’
  • Schakel ‘iCloud reservekopie via mobiel netwerk’ in.
  • Via dezelfde weg kan je het maken van een reservekopie via een mobiel netwerk ook uitschakelen.

Wil je handmatig een reservekopie maken? Tik dan op ‘Maak nu reservekopie’ onder ‘iCloud reservekopie’. Dan weet je heel zeker dat alles op je telefoon tot dat moment meegaat met de reservekopie. Je reserve kopieën kan je bekijken onder ‘iCloud’, ‘Beheer opslag’, ‘Reserve kopieën’. Deze kan je ook verwijderen door op een kopie te tikken en te kiezen voor ‘verwijder reservekopie’.

Een reservekopie maken op je iMac

  • Sluit je iPhone aan via een kabel op de computer

Of

  • Sluit je iPhone draadloos aan als je synchronisatie via wifi configureert
  • Selecteer de iPhone in de navigatie kolom van de Finder op de computer
  • Klik op ‘Algemeen’
  • Selecteer ‘Maak op deze Mac een reservekopie van alle gegevens op je iPhone’
  • Om de gegevens te versleutelen en met een wachtwoord te beveiligen kies je ‘;versleutel lokale reserve kopieën’
  • Kies ‘Maak nu een reservekopie’

De instellingen van je iPhone wissen

Er zijn twee opties als je de instellingen van je iPhone wilt wissen.

Let op! Als je ‘Wis alle inhoud en instellingen’ kiest dan wordt alle inhoud verwijderd. Als je geen reservekopie hebt ben je dus alle gegevens, apps en andere data kwijt.

  • Herstel alle instellingen. Bij deze optie worden alle instellingen, waaronder de netwerkinstellingen, het toetsenbordwoordenboek, de indeling van het beginscherm, de locatie instellingen, de privacy instellingen en Apple Pay kaarten verwijderd of terug gezet naar de standaardwaarden. Bij deze optie worden geen gegevens of media gewist.
  • Herstel netwerkinstellingen. Bij deze optie worden alle netwerkinstellingen verwijderd. Ook de apparaat naam, die je vindt onder ‘Instellingen’ wordt gewijzigd in ‘iPhone’. Handmatig vertrouwde certificaten worden gewijzigd in niet-vertrouwde certificaten.

Mogelijk wordt ook de dataroaming via het mobiele netwerk uitgeschakeld. Daarnaast kunnen eerder gebruikte netwerken en VPN instellingen (die niet zijn geïnstalleerd met een configuratieprofiel of Mobile Device Management of MDM) worden verwijderd. Ook zoekt de wifi opnieuw verbinding door uit te schakelen en weer in te schakelen.

VPN-instellingen verwijderen

Wil je de VPN-instellingen verwijderen die met een configuratieprofiel zijn geïnstalleerd? Ga dan naar ‘Algemeen’ en vervolgens ‘Beheer profielen en apparaten’. Hier kan je het profiel selecteren en kiezen voor ‘Verwijder profiel’. Daarmee worden ook alle instellingen en accounts verwijderd die bij dit profiel horen.

Netwerkinstellingen via MDM

Wil je netwerkinstellingen verwijderen die met een MDM zijn geïnstalleerd? Ga dan naar ‘Algemeen’ en vervolgens ‘Beheer profielen en apparaten’. Selecteer het mobielapparaatbeheer en kies voor ‘Verwijder beheer’. Daarmee worden ook alle instellingen en certificaten verwijderd die bij het profiel horen.

Toetsenbordwoordenboek opnieuw instellen

Wil je het toetsenbordwoordenboek terug zetten naar de standaardwaarden en alle woorden die je zelf hebt toegevoegd door correctie-voorstellen te weigeren verwijderen?

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies ‘Algemeen’
  • Scroll naar beneden en kies ‘zet over of stel apparaat opnieuw in
  • Ga naar ‘Stel opnieuw in’
  • Kies ‘Herstel toetsenwoordenboek’

Herstel beginschermindeling

Als je dit opnieuw instelt worden de ingebouwde apps weer op de oorspronkelijke wijze geplaatst op het beginscherm. Ga hiervoor naar 'Instellingen', vervolgens naar 'Algemeen' en kies daarna voor 'Zet over of stel iPhone opnieuw in'. Daar kies je 'Stel opnieuw in' en vervolgens 'Herstel beginschermindeling' en 'herstel beginscherm'.

Hiermee worden alle mappen die je hebt aangemaakt verwijderd en worden de apps die je hebt gedownload in alfabetische volgorde achter de apps gezet die oorspronkelijk op de iPhone stonden.

Herstel locatie en privacy

Als je dit opnieuw instelt worden de locatievoorzieningen en privacyinstellingen terug gezet op de standaardwaarden. Dit doe je door te gaan naar 'Instellingen', te kiezen voor 'Algemeen' en vervolgens voor 'Stel opnieuw in'. Daarna kies je voor 'Herstel locatie en privacy'.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer