Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De aanschaf van een iPhone is (soms) al duur genoeg, maar wat wanneer het toestel defect is? Is reparatie voordeliger dan een nieuw toestel kopen? Bekijk alle prijzen voor verschillende reparatie mogelijkheden.

IPhone reparaties door Apple

Bij een defecte iPhone heb je twee mogelijkheden: laten repareren of een nieuw exemplaar kopen. Reparatie kan bij Apple, maar ook bij een serviceprovider. Hier is soms prijsverschil tussen, als scheelt het niet veel. Wel is het belangrijk dat de reparatieservice gebruikmaakt van originele iPhone onderdelen. Laat je het toestel door Apple repareren, dan weet je in ieder geval zeker dat er originele onderdelen gebruikt worden.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Garantie of AppleCare+

Mogelijk valt een defect onder de garantie. Ook kan er sprake zijn van AppleCare+. Dit is een verzekering voor de iPhone waarmee je 2 jaar lang kunt rekenen op hardware reparaties en ondersteuning. Het mooie aan AppleCare+ is dat ze maximaal 2 schadevoorvallen vergoeden. Elk voorval heeft een eigen risico, dat €29 (scherm) of €99 (overige) bedraagt. Of je gebruik wilt maken van AppleCare+, hangt voornamelijk van je eigen wensen af. Het is in ieder geval geen verplichting. Ook zonder AppleCare+ heb je recht op de wettelijke garantie.

Soms ontstaat er een defect buiten de garantieperiode om. Mogelijk heb je dan wel recht op vergoeding wanneer dit onder de consumentenwetgeving valt.

Overzicht iPhone reparatie (prijs)

Sommige reparaties zijn niet zo goedkoop. Wil je het scherm van een iPhone Xs Max vervangen (schermreparatie), dan ben je al snel €361 kwijt. Hoe ouder het toestel, hoe goedkoper de schermreparatie. Dit geldt ook voor andere reparaties. Hieronder een aantal populaire iPhone modellen met de bijbehorende reparatiekosten.

IPhone SE, iPhone 5S en iPhone 5C

Deze drie toestellen zijn kleine en oude modellen van Apple uit de periode 2013 - 2016. Dit zijn de kosten voor reparatie:

  • Schermreparatie: €151,10
  • Overige schade: €291,10

Gezien de hoge kosten voor reparatie kan het soms verstandiger zijn om over te stappen op een nieuwere iPhone. Vooral omdat de oude modellen amper verkrijgbaar zijn. Bovendien werken deze toestellen niet zo snel als de nieuwere modellen.

IPhone 6 tot en met iPhone 8.

Tussen 2014 en 2017 zijn de iPhone 6 t/m 8 uitgebracht. Elk toestel heeft zijn eigen specificaties. De een heeft een goede camera, de ander is goed beschermd tegen binnendringend water en stof. De prijs voor schermreparatie of overige schade wisselt, maar ligt toch redelijk dichtbij elkaar. Dit kost het wanneer je een iPhone 6, 7 of 8 laat repareren:

  • Schermreparatie: tussen €171 en €191
  • Overige schade: tussen €361 en €431

Het is belangrijk om op te merken dat overige schade aan de iPhone 8 Plus het duurst is: hier betaal je €431 voor. Voor de iPhone 7 Plus en iPhone 8 betaal je €381. De iPhone 6 is met €331 het goedkoopst.

IPhone X- modellen

Eerst was er de iPhone X (2017). Dit werd in 2018 opgevolgd door maar liefst drie modellen: de XR, XS en XS Max. De prijs van reparatie voor de iPhone X- modellen ligt hoog, vooral wanneer je dit met oudere smartphones vergelijkt. Dit komt omdat er bij de nieuwe modellen gebruik is gemaakt van innovatieve technieken. Je kunt je voorstellen dat aan de nieuwste techniek ook een hoger prijskaartje hangt. Dit betekent duurdere onderdelen en dus ook hogere reparatiekosten. Voor reparatie van het scherm of het toestel zelf betaal je ongeveer:

  • Schermreparatie: tussen €221 en €361
  • Overige schade: tussen €431 en €641

De kosten voor reparatie van de iPhone Xr zijn het goedkoopst. Hierna volgen iPhone X en XS. De XS Max is de duurste op het gebied van reparatiekosten.

Een nieuwe iPhone laten repareren

Het heeft vaak geen zin om een zeer oud toestel te laten repareren. Leg je namelijk iets bij, dan heb je een nieuwer toestel. Hoe zit het met het laten repareren van een gloednieuwe iPhone? Is het toestel nog geen jaar oud en niet door jouw toedoen defect? Dan ben je zeker van de garantie. Heb je de iPhone zelf laten vallen of kapot gemaakt, dan moet je de kosten voor reparatie zelf betalen.

Buiten de garantieperiode of AppleCare+ zijn alle kosten voor jezelf. Zo is te zien dat overige schade aan een iPhone Xs Max maar liefst €641 kost. Koop je een nieuwe iPhone XS Max, dan kost deze in 2019 rond de €1000. Stel dat je toestel al 2 jaar oud is. Voor €460 extra heb je een nieuwe iPhone XS Max. Dit kan interessant zijn, vooral wanneer je ook nog eens voor een nieuwer model gaat. In alle andere gevallen is het beter om je iPhone te laten repareren, hoe duur het ook is.

Smartphoneverzekering afsluiten

Veel consumenten sluiten een smartphone verzekering af. Dekt een smartphoneverzekering reparatiekosten? Houd er rekening mee dat een telefoonverzekering een magere dekking biedt. Bij een barst in het scherm waarbij het toestel nog goed werkt, krijg je niks uitgekeerd. Ook bij verlies van je iPhone keert de verzekeraar zelden uit. Daarnaast krijg je te maken met een eigen risico. Alleen bij een uitgebreide verzekering krijg je meer vergoed.

Een dure smartphoneverzekering is niet altijd voordeliger dan de reparatie zelf regelen. Tel maar eens alle jaren die je aan premie betaalt bij elkaar op. Zet hier tegenover de keren dat je gebruik moet maken van reparatie service. In veel gevallen ben je met een verzekering duurder uit. Dit geldt al helemaal wanneer je ook nog eens te maken krijgt met een eigen risico.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer