Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil je iPhone niet meer opladen? De oplossing is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt. Lees hieronder de tips die wij voor je uiteengezet hebben om deze problemen te verhelpen. Lukt het niet linksom, dan rechtsom!

Andere kabel of lader gebruiken

Soms werkt de oplaadkabel niet meer helemaal zoals je mag verwachten. De oplaadkabels van de iPhones zijn doorgaans nogal fragiel en breken soms af bij de overgang van de aansluiting naar de kabel. Apple heeft dat opgelost door een kleine trekontlaster toe te voegen, maar vaak is dit juist de plek waar de kabel niet meer goed werkt. De kabels van Apple zijn de afgelopen jaren flink verbeterd en gaan daardoor langer mee. Het voordeel daarvan is dat ze best tegen een stootje kunnen. Maar doordat je regelmatig de kabel in- en uit de iPhone haalt, zal deze op den duur wel slijten. Daardoor kan het zijn dat je kabel stuk is. Daarom is het verstandig om altijd de meegeleverde kabel en adapter van Apple zelf te gebruiken.

Vermijd het gebruik van kabels en opladers die niet van Apple zijn. Dit zorgt regelmatig voor problemen. Zo is het zelfs mogelijk dat kabels van derde partijen die niet door Apple gecertificeerd zijn helemaal niet werken. Daarom kun je beter kiezen voor een Lightning-kabel van Apple zelf. Bekijk goed of de kabel niet beschadigd is of vuil. Zit er veel stof op? Dan kun je dit met een microvezeldoekje en eventueel met wat alcohol weghalen. Werkt de kabel goed, maar de oplader niet? Dan kun je proberen een nieuwe oplader te bestellen. Dit kun je uitsluiten door de kabel eens aan te sluiten op een computer of Mac. Gebruik je altijd je Mac om op te laden? Dan kan het ook zijn dat je USB-poort stuk is.

iPhone volledig opnieuw opstarten

De iPhone draait volledig op software. Zeker als je beta-versies gebruikt is het mogelijk dat je iPhone niet meer goed oplaadt door een softwarefout. Gebruik je de normale versies, dan komt het niet vaak voor dat dit de reden is waarom je batterij niet op wil laden. Toch kun je het proberen; het opnieuw opstarten van je iPhone is erg eenvoudig en duurt hooguit een paar minuten. Soms gebeurt het wel eens dat een deel van de software niet correct werkt, waardoor bepaalde functies uitvallen. Daarom kun je voor de zekerheid je toestel eens opnieuw opstarten.

Op de iPhone 8, iPhone X en nieuwer en de iPhone SE 2022 kun je een handig stappenplan gebruiken om de iPhone geforceerd opnieuw op te stappen. Dit werkt erg eenvoudig:

  • Druk op de volume-omhoog knop. Laat deze daarna kort los;
  • Druk op de volume-omlaag knop Laat deze kort los;
  • Houd de zijknop ingedrukt en laat deze pas los als je het Apple logo ziet. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet proberen. Oefening baart kunst.

Bij een iPhone 6 of ouder is het stoppenplan iets anders: houd de aan-uitknop en de thuisknop tegelijkertijd een aantal seconden vast. Bij de iPhone 7 houd je de volume-omlaagknop en de uitknop tegelijkertijd ingedrukt. Pas als je het Apple logo ziet laat je weer los.

Problemen uitsluiten door draadloos opladen

Het is ook mogelijk dat de Lightning-poort van je iPhone kapot is. Soms hoef je daar niet eens iets aan te zien. De Lightning-kabel maakt geen goed contact met de poort, waardoor je iPhone uiteindelijk niet kan opladen. Gelukkig kun je dit met de nieuwste iPhones gemakkelijk controleren. Vanaf de iPhone 8 heeft dit toestel namelijk de mogelijkheid om draadloos op te laden. Ook met de nieuwe iPhone SE en andere modellen zoals de iPhone X, iPhone 12 en iPhone 13 kun je draadloos opladen. Dit geldt voor alle modellen van na 2017.

Je kunt daardoor gemakkelijk testen of de Lightning-poort de boosdoener is. Leg je toestel op de draadloze oplaadpad. Zie je dat de accu weer vol loopt? Dan weet je zeker dat het tijd is voor een reparatie bij Apple of een APR. Als je nog geen draadloze oplader hebt, kun je proberen de oplader van een vriend te gebruiken of deze zelf te bestellen. Alle opladers met ondersteuning voor Qi-technologie worden door Apple ondersteund. Je kunt dus er dus ook de draadloze oplader van een Android-toestel voor gebruiken.

Kalibreer je accu

Accu’s kunnen zeker weleens de weg kwijt zijn. Bijvoorbeeld als je iPhone niet de juiste accudekking doorgeeft aan de software. Daardoor lijkt het alsof je batterij helemaal niet meer oplaadt of juist snel leegloopt, terwijl dat niet het geval is. Dat betekent meestal dat de accu eens gekalibreerd moet worden. Gelukkig hoef je daarvoor het toestel niet open te maken of een batterij te vervangen. In zo’n geval hoef je alleen de iPhone aan te sluiten op het stopcontact aan de hand van een Lightning-kabel.

Daarna zet je de telefoon met een ‘harde reset’ uit en aan. Dit werkt aan de hand van de methode die we hierboven beschreven hebben. Daarna laad je de iPhone op tot 100 procent. Om de accu te kalibreren, is het verstandig nog anderhalf uur door te gaan met laden, ook als de iPhone al vol is. Op die manier wordt de accu weer gekalibreerd.

Als niets werkt

Werkt niets en heb je echt alles al geprobeerd om je iPhone op te laden? Dan kun je het best even naar de Apple Store gaan. Deze Stores vind je in de Randstad en hebben een eigen Genius Bar waar je snel verder geholpen wordt. Zo kan het mogelijk zijn dat de Lightningpoort moet worden gerepareerd of de batterij worden vervangen. Woon je niet in de buurt van een Apple Store? Geen paniek, je kunt ook naar de dichtstbijzijnde APR zoals Amac, Card Services of Xando stappen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer