Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De processor van een iPhone, je komt dan altijd bij een Apple chipset uit. Apple komt jaarlijks met nieuwe processors. Hierbij zijn ook de nieuwste iPhones voorzien van de allerlaatste chipset. Hoe goed is de processor van een iPhone? Dit hangt niet alleen van het model maar ook van de concurrentie af.

Mobiele processor

In een iPhone of welke andere smartphone dan ook zit altijd een mobiele processor. Dit soort processors zijn anders dan die je in een laptop of desktop PC tegenkomt.

Hoe werkt een smartphone processor? Wat je ook doet op het toestel, alles is een handeling. Deze handeling ontvangt de processor en slaat dit op in het geheugen. De processor vertaalt de handeling naar cijfertjes. Nu begrijpt de smartphone wat je bedoelt. De cijfertjes worden uitgezonden en omgezet in actie. Dit gaat allemaal zo razendsnel, daar merk je niets van.

De instructies slaat de processor in het registergeheugen op. Hierna start de processor opnieuw. Hoe meer processorkernen hoe sneller de processor werkt. Ook de kloksnelheid speelt mee.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Processor iPhone SE: het kleinste toestel

Apple heeft naast een aantal grote modellen ook een klein toestel uitgebracht. Dit zijn de iPhone SE uit 2016 en de iPhone SE uit 2020. Het verschil tussen beiden: de SE 2020 is 0,7 inch groter en heeft een betere processor. Het model uit 2013 wordt aangedreven door een Apple A9 chipset. De iPhone SE uit 2020 is voorzien van een Apple A13 Bionic chipset.

iPhone SE - losse toestellen vergelijken

iPhone SE abonnementen vergelijken

Snelheid en prestaties van de processor wordt altijd getest en in punten weergegeven. Het gaat hier om de Basemark OS test of de Geekbench test.

Kijk je naar de iPhone SE 2016 dan behaalt deze in de Basemark OS II 2.0 test 2163 punten. De iPhone SE 2020 behaalt in de vergelijkbare Geekbench test maar liefst 3237 punten. Hieraan is te zien dat de processor van de iPhone SE 2020 een stuk sneller en effectiever is.

Processor iPhone 11

In 2020 brengt Apple de iPhone 11 op de markt. Natuurlijk is deze voorzien van de allernieuwste Apple processor. Je kunt vertrouwen op de Apple A13 Bionic chipset met 4 GB ram geheugen. In de Geekbench test scoort de processor van de iPhone 11 maar liefst 13.882 punten.

Nu kun je hier vraagtekens bij zetten want de iPhone SE uit 2020 heeft dezelfde processor en scoort veel minder punten. Hoe kan dit? Dit heeft met verschillende factoren te maken. Niet alleen de processor maar ook het werkgeheugen (die is bij de iPhone SE 3 GB), het aantal kernen, de componenten die zijn samengevoegd en de samenwerking met programma’s speelt mee.

Daarnaast wordt bij de puntentelling ook gekeken naar vergelijkbare toestellen. Scoort de processor beter of slechter dan andere smartphones? Aan de hand hiervan ontstaat er een puntenscore.

Processor iPhone 12 (Pro Max)

Vanaf november 2020 is de iPhone 12 verkrijgbaar. De iPhone 12 Pro Max is het grootste toestel uit deze serie. Hij heeft een scherm van 6,7 inch, een roestvrijstalen behuizing en kan tot 4 meter gedurende 30 minuten onder water.

Ondanks dat de iPhone 12 Pro Max net als de iPhone 11 uit 2020 komt is deze wel voorzien van een nieuwere processor. Het betreft hier de iPhone processor Apple A14. Deze processor is uitgebreid getest waarbij de prestaties overeenkomen met het nieuwste MacBook.

Het toestel heeft een werkgeheugen van 6 GB. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de processor veel sneller kan werken en switchen tussen verschillende taken.

IPhone met de beste processor

Welke Apple smartphone heeft nu de beste processor? Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven. De processor bepaalt namelijk niet alleen de snelheid van het toestel maar heeft ook invloed op de prestaties van de camera’s. Hierbij is het wel belangrijk dat de camera’s goede lenzen hebben, anders kan de processor nog niet veel.

Kortweg gezegd zijn de iPhone 11 serie en de iPhone 12 serie altijd een goede keuze (in 2020). Maar in 2021 zou dit zomaar de iPhone 13 kunnen zijn, die dan ook weer een nieuwere processor heeft. Kijk vooral naar je eigen wensen en wat je van het toestel verwacht. Ook het budget speelt mee, met een lager budget kun je natuurlijk niet de allerbeste iPhone verwachten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer