Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Uit een analyse van researchbedrijf IHS blijkt dat het fabriceren van het 16GB model van de iPhone SE Apple zo'n $ 160 aan materiaal kost, met een verkoopprijs van $ 399. Bij de 6s Plus gaat het hier om $ 236, terwijl dit model een verkoopprijs van $ 749 heeft. Dit maakt de iPhone SE Apple's minst winstgevende iPhone.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Lage prijs, hoge verkopen

Met de iPhone SE wil Apple een nieuwe markt aanboren en dat lukt al aardig. In Nederland is het toestel zelfs al uitverkocht. De verkoopprijs van de iPhone SE ligt zo'n € 200 lager dan die van zijn grote broer (6s) en € 300 lager dan de iPhone 6s Plus. Het procentuele verschil tussen de 'inkoopprijs' en verkoopprijs is bij de iPhone 6s (Plus) veel groter dan bij de iPhone SE. 

In de onderstaande grafiek afkomstig van Statista worden de verschillen tussen de inkoop- en verkoopprijzen van beide toestellen weergegeven.

Infographic: The Economics Behind the iPhone SE | Statista

Natuurlijk moeten we ook nog rekening houden met diverse personeels-, import- en overheadkosten. In Nederland wordt ook nog 21% BTW berekend.

Met de iPhone SE spreekt Apple een nieuwe doelgroep aan, de doelgroep die niet voor een 'oudere' iPhone 5s wil kiezen en die de iPhone 6s te duur vindt. Dat Apple minder winst op dit toestel maakt zal waarschijnlijk gecompenseerd worden met de hoge verkoopcijfers. Of dit in de werkelijkheid gaat gebeuren zal binnenkort blijken!

 

 

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer