Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ben jij benieuwd hoe de iPhone SE zich verhoudt tot de iPhone 5s, 6 (Plus) en 6s (Plus)? We hebben een overzicht van de verschillen gemaakt.

Beeldscherm

Het scherm van de nieuwe iPhone SE heeft géén dual-domain pixels waardoor een grotere kijkhoek niet ondersteund wordt. Bij de iPhone 6 (Plus) en 6s (Plus) is dit wel het geval. Het scherm van de iPhone 6 Plus en 6s Plus heeft bovendien een hogere contrastverhouding (1400:1) dan de iPhone 6 en 6s (1300:1). Bij de nieuwe iPhone SE is deze contrastverhouding nog lager (800:1). De contrastverhouding geeft aan hoeveel tinten kleur er tussen wit en zwart zijn. Hoe hoger de ratio, hoe meer kleurmogelijkheden. Dit houdt in dat op de iPhone SE de kleuren minder vol zijn, hoewel een verhouding van 800 tot 1 naar onze mening nog ‘prima’ is. Ook heeft het scherm van de Plus modellen een hogere pixeldichtheid: 401 pixels per inch in vergelijking met 326 pixels per inch.

Daarnaast is er natuurlijk nog sprake van 3D Touch mogelijkheden op de iPhone 6s (Plus), een mogelijkheid die niet aangeboden wordt op de oude iPhone 6 en de nieuwe iPhone SE.

3D Touch

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Prestaties

Het wordt interessant als we de prestaties van de toestellen onder de loep nemen: de iPhone SE is namelijk even snel als de 6s (Plus) met de ingebouwde A9 processor. Daarnaast is Siri altijd toegankelijk dankzij de M9 chip. De iPhone 6 maakt gebruik van een A8 processor, die een stuk langzamer is. Bovendien is er geen ‘Hey Siri’ functie.

Camera

Een enorm verschil tussen de iPhone 6, 6s (Plus) en de nieuwe SE heeft betrekking op de camera. Dit nieuwe model heeft dezelfde camera als de 6s met 12 Megapixels, f/2.2 diafragma en geweldige kleurweergave. De iPhone 6 heeft ‘slechts’ 8 megapixels. Ook de panorama’s op de iPhone 6s en SE zijn beter: met 63 Megapixels versus 43 Megapixels. De Plus modellen beschikken bovendien nog over optische afbeeldingsstabilisatie.

Vingerafdrukscanner

Alle modellen die op dit moment op de markt zijn (inclusief de iPhone 5s) hebben een vingerafdrukscanner. De iPhone SE heeft dezelfde Touch ID scanner als de iPhone 6 en 6 Plus, die naar onze mening zijn taken al extreem goed uitvoert. De iPhone 6s (Plus) heeft Touch ID 2.0.

iPhone SE Touch ID

Design

We hadden het niet verwacht, maar de iPhone SE heeft het design van de oude iPhone 5s overgenomen. De iPhone 6 en 6s (Plus) hebben een design met iets rondere hoeken en bovendien plattere, langwerpige volumeknoppen. Daarnaast is de aan/uit knop bij deze modellen aan de zijkant geplaatst.

Als je van roségoud houdt, dan is de keuze voor de iPhone 6s (Plus) of SE een no-brainer. De iPhone 6 is namelijk niet in deze stijlvolle uitvoering beschikbaar.

Opslagruimte

In opslagruimte is nog een klein verschil, waarbij de iPhone SE alleen in 16GB en 64GB te koop is. Alle iPhone 6(s) modellen zijn te koop in 128GB, een enorme opslagcapaciteit.

Batterij

De batterijen van de iPhone Plus modellen zijn altijd beter dan die van de reguliere modellen. Theoretisch gezien is de batterij van de iPhone SE iets beter dan die van de iPhone 6s, maar deze verschillen zijn eigenlijk minimaal.

Prijs

Natuurlijk speelt de prijs ook een grote rol. De iPhone 6 is al verkrijgbaar vanaf € 589 waar het Plus model € 766 kost. De iPhone SE is vriendelijker geprijsd: € 489 voor het 16GB model en € 588 voor het 64GB model. De iPhone 6s is verkrijgbaar vanaf € 695. De iPhone 6s Plus kost zo'n € 766. Met een abonnement is de iPhone SE ook stukken goedkoper. Vergelijk hier de iPhone SE abonnementen.

Samenvattend

De iPhone SE is een geweldige keus voor elke iPhone gebruiker die over wil stappen vanaf de iPhone 6, 5s of een ouder toestel. Overstappen vanaf een 6s is niet gebruikelijk, maar dit zal ongetwijfeld gebeuren. De iPhone SE is een interessante keuze als je het toestel minder in je broekzak én portemonnee wilt voelen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer