Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Er zijn een aantal interessante verschillen tussen de iPhone 6s en de iPhone SE, die vooral 'onder de behuizing' plaatsvinden. We hebben deze verschillen hier voor je besproken zodat je beter een keuze kan maken.

iPhone SE en iPhone 6s verschillen

Het eerste verschil dat natuurlijk direct duidelijk is bevindt zich in de prijs: de nieuwe iPhone SE heeft namelijk een advies prijs vanaf € 489, waar de iPhone 6s een adviesprijs heeft vanaf € 749. Een verschil van zo'n € 260.

Natuurlijk weten we dat deze adviesprijzen nooit volledig nagestreeft worden en er vaak een verschil van zo'n 7% aanwezig is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

De duidelijke verschillen

Natuurlijk zijn er een groot aantal duidelijke verschillen aanwezig zoals de schermgrootte (4,7 inch versus 4 inch), de 3D Touch ondersteuning (niet aanwezig op iPhone SE) en het verschil in design. Natuurlijk is de iPhone SE ook 'alleen' verkrijgbaar in 16GB en 64GB. We gaan in dit artikel verder in op een aantal verschillen die wel aanwezig maar nog vrij onbekend zijn.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de iPhone SE is minder goed dan dat van de iPhone 6s. Kleuren zijn bleker door de lagere contrastverhouding (800:1 in plaats van 1300:1). Er kunnen op het beeldscherm simpelweg minder kleuren weergegeven worden. 

Daarnaast zijn de op de iPhone SE geen dual domain pixels aanwezig. Met deze pixels, die wel op de iPhone 6s gebruikt worden, is een grotere kijkhoek mogelijk. 

Selfiecamera

Hoewel de iPhone SE eenzelfde camera heeft als de iPhone 6s is de 'selfiecamera' (front camera) toch duidelijk verschillend. Qua specificaties komt deze camera op de iPhone SE meer overeen met de iPhone 6. Het gaat hier namelijk om een 1,2 Megapixel camera. Daarnaast is het diafragma ƒ/2.2 in plaats van ƒ/2.4 op de iPhone 6s. Dit houdt in dat foto's op de iPhone SE met de selfiecamera dus een stuk minder scherp zijn dan op de iPhone 6s.

Optische beeldstabilisatie

Op de iPhone 6s Plus is ook optische beeldstabilisatie aanwezig, waarmee video-opnamen gestabiliseerd worden tijdens het filmen. Voor de iPhone SE en 6s is deze optie niet aanwezig. 

Touch ID 2.0

De iPhone 6s beschikt over een verbeterde versie van Apple's vingerafdruksensor: Touch ID 2.0. De iPhone SE gebruikt nog Touch ID 1, een 'verouderde' versie. Naar onze mening is het verschil tussen deze sensors relatief klein en werkt Touch ID 1 (die ook wordt gebruikt op de iPhone 6) erg goed.

Internetten in het buitenland

Op de iPhone 6s is ondersteuning aanwezig voor meer LTE banden dan op de iPhone SE. Dit houdt in dat internetten in het buitenland op de iPhone 6s mogelijk iets beter is dan op de iPhone SE.

Batterij

Er zijn kleine verschillen aanwezig tussen de batterij van de iPhone SE en de iPhone 6s. Zo is onlangs gebleken dat de batterij van de iPhone SE iets langer mee gaat dan van zijn grotere broer, de 6s. De Plus modellen beschikken over grotere batterijen en gaan daarom 'altijd' langer mee.

Conclusie

De iPhone SE is een enorme interessante keuze en het perfecte toestel om over te stappen van een oudere iPhone of als eerste Apple smartphone. Er zijn echter wel significante verschillen aanwezig die het overwegen waard zijn, zoals onder andere in het beeldscherm en de selfiecamera. Natuurlijk speelt ook de grootte van het toestel een rol bij veel gebruikers. 

Wil jij dus het beste van het beste en speelt toestelgrootte bij jou geen rol dan is de iPhone 6s nog steeds de beste keuze! Vergelijk hier de beste abonnementen of zoek het goedkoopste losse iPhone 6s toestel.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer