Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoe moet je een app afsluiten op een iPhone? Taakbeheer op een iPhone is een goede manier om je apps af te sluiten. Al is dat eigenlijk alleen nodig voor als je app compleet is vastgelopen op je telefoon. Het is niet nodig om je apps te sluiten om bijvoorbeeld batterij te besparen. Volgens Apple is de functie daar niet voor ontworpen. Apple heeft namelijk een slim systeem ontwikkeld die er zelf voor zorgt dat je batterij zo goed mogelijk gebruikt worden. Je apps geforceerd afsluiten is op je iPhone of iPad dus niet nodig. Maar als je het geheugen van een app wilt wissen, is geforceerd afsluiten de enige manier om dit te doen. Maar hoe sluit je gemakkelijk een app op je iPhone?

Apps afsluiten op je iPhone

Het kan best lastig zijn om onderscheid te maken tussen ‘apps afsluiten’ en ‘apps geforceerd sluiten.’ Er zit wel degelijk een verschil tussen deze manieren van apps beheren. Als je namelijk in een app zit en deze graag niet meer wilt zien en terug wilt keren naar het beginscherm, hoef je de app niet helemaal af te sluiten. Bij de meeste iPhones kun je op de thuisknop (homebutton) klikken om terug te keren naar het beginscherm. Op de nieuwste iPhones vanaf de iPhone X is dit niet meer mogelijk, want het toestel heeft geen thuisknop meer. We leggen je per toestel uit hoe je een app af kunt sluiten.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

App afsluiten op een iPhone X of hoger

De iPhone X of hoger heeft geen homebutton meer. Maar het afsluiten van je app en terugkeren is niet erg lastig op dit toestel. Je hoeft alleen maar te weten hoe gebaren werken. Als je app geopend is, kun je vanaf de onderkant van het scherm op de horizontale balk naar boven swipen. Daarna is de app weg en kun je terugkeren naar het beginscherm. Als je vanaf het beginscherm nog een keer rustig naar boven swipet, zie je een overzicht van alle apps die nu geopend zijn en kun je gemakkelijk kiezen naar welke app je terug wilt keren.

Oudere toestellen

Heb je nog een toestel met een ronde thuisknop? Dat zijn toestellen zoals de iPhone 8, de iPhone SE 2020 en de iPhone 7, 6S, 6, 6S en nog oudere modellen. De oplossing is daarvoor heel simpel. Als je eenmaal de app hebt geopend, kun je op de ronde thuisknop klikken om de app weer af te sluiten. Je ziet dan het beginscherm en kunt weer andere apps kiezen.

Terugkeren met Assistive Touch

Werkt je homebutton niet meer of wil je deze liever niet gebruiken? Er is nog een handige manier om terug te keren naar je beginscherm aan de hand van Assistive Touch. Met dit handige bedieningspaneel op je iPhone pas je het volume aan, vergrendel je je scherm of druk je de thuisknop in. Wil je deze inschakelen? Ga dan naar je Instellingen en klik op Toegankelijkheid. Kies vervolgens voor ‘Aanraken’ en schakel ‘Assistive Touch’ in.

Je kunt eventueel ook Siri vragen om deze functie in te schakelen. Aan de hand van Assistive Touch kun je nu ook terugkeren vanuit verschillende apps. Je hoeft alleen maar op de thuisknop te drukken, net zoals je bij de oudere iPhones gewend bent.

Apps geforceerd sluiten

Het afsluiten van de apps doe je dus het gemakkelijkst door naar je beginscherm terug te keren. De apps blijven op de achtergrond wel gewoon actief. Op die manier kun je meteen weer verder waar je gebleven bent. Daardoor gaan er geen gegevens verloren. Toch kan het nuttig zijn om je apps geforceerd af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de app is vastgelopen. Dit is dan ook de enige reden die we kunnen verzinnen waarom je dit zou willen. Andere redenen zijn geen goede redenen om apps geforceerd af te sluiten. Met name gebruikers van Android zijn gewend om na afloop de app meteen geforceerd te sluiten. Dat is niet nodig op de iPhone.

Vaak wordt gedacht dat je een app op iOS moet sluiten om batterij te besparen of om bijvoorbeeld te voorkomen dat je iPhone traag wordt. Je iPhone kan inderdaad traag worden, maar dat gebeurt vooral doordat de app vastloopt. In zo’n geval kun je je app geforceerd sluiten. Apps sluiten in verband met batterijbesparing is volgens Apple dan ook niet nodig. Als je apps op een normale manier afsluit, blijft het recente geheugen van de app actief. Daardoor is de app meteen klaar voor gebruik als je deze weer opent. Wil je dat niet, omdat de app is vastgelopen? Dan kun je deze geforceerd stoppen. Apple raadt alleen om dat alleen te doen als de app niet meer goed werkt. Als je de apps afsluit op deze manier uit gewoonte, kun je daar beter mee stoppen. Het kost juist extra stroom om je app zomaar geforceerd te sluiten.

Toch een app geforceerd sluiten?

In sommige gevallen ontkom je er niet aan om een app geforceerd te sluiten. Dit hoef je alleen te doen als de app volledig is vastgelopen. Je kunt op geen enkele knop meer klikken en je kunt alleen nog terug naar het beginscherm. Wanneer je vanuit het beginscherm weer op de app klikt, kom je uit op hetzelfde vastgelopen scherm. Je telefoon opnieuw opstarten is een optie, maar Apple heeft een speciale functie gebouwd om vastgelopen apps weer te laten werken.

Het sluiten van een app doe je door langzaam vanaf beneden het scherm naar boven te vegen. Halverwege het scherm laat je dan los. Op deze manier zie je een overzicht van al je apps die nu geopend zijn. Daarna veeg je de app die je geforceerd af wilt sluiten omhoog. De app verdwijnt dan en is geforceerd afgesloten. Wil je meerdere apps tegelijkertijd stoppen? Dat raden we niet aan, maar het is mogelijk door meerdere vingers tegelijkertijd te gebruiken bij het omhoog swipen. Op oudere iPhones kun je twee keer snel op de thuisknop klikken. Je ziet dan hetzelfde appoverzicht. Als je de app die je wilt afsluiten omhoog swipet, is de app geforceerd afgesloten en kun je deze weer opnieuw starten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer