Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Als je je iPhone kwijt bent, is dat knap vervelend. Zeker als je deze in bijvoorbeeld een bar of club bent kwijtgeraakt. De kans is dan aanwezig dat iemand anders je iPhone per ongeluk heeft meegenomen of hem heeft gestolen. Daardoor kan het terugvinden van je iPhone best een onderneming worden. Heb je je iPhone laatst nog thuis gebruikt, maar weet je niet meer waar het toestel precies ligt? Dan kan het maar zo zijn dat hij ergens onder een kussen op de bank ligt. Maar wat gebeurt er als je iPhone honderden kilometers verderop ligt? Kun je je iPhone dan nog wel traceren?

iPhone locatie traceren

Als je geen idee hebt waar je iPhone is gebleven, is dat heel vervelend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te traceren waar je toestel gebleven is. In het slechtste geval kan je iPhone zijn gestolen. Daarom heeft Apple ‘Zoek mijn iPhone’ ontwikkeld. Zo weet je tot een paar meter nauwkeurig waar je iPhone ongeveer gebleven is. Zelfs als iemand de iPhone vindt en deze uitzet, kun je alsnog de locatie blijven achterhalen. Er zijn ook andere manieren om je iPhone terug te vinden. Bijvoorbeeld door zogenaamde traceerapps te gebruiken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zoek mijn iPhone

Apple is maar wat vaak geconfronteerd met gebruikers van de iPhone die geen flauw idee hebben waar hun iPhone is gebleven. Het is dan ook niet gek dat veel gebruikers gevraagd hebben om een functie om je iPhone terug te vinden. Die functie kwam er ook en het is ontwikkeld door Apple zelf. Deze functie heet ‘Zoek mijn iPhone.’ Dit is een dienst van Apple voor het terugvinden van al je Apple spullen. Anders dan de naam doet vermoeden, kun je er dus ook je iPad, AirPods of MacBook mee terugvinden. Apple schakelt deze instelling standaard in als je een nieuwe iPhone koopt of de software hebt hersteld.

Vervolgens wordt de locatie doorgestuurd naar de website van iCloud, waarop je op elke computer – dus ook op Windows of een Android smartphone – je verloren iPhone terug kunt vinden. Log daarvoor in op iCloud en klik op ‘Zoek mijn iPhone.’ Vervolgens verschijnt er een kaartje met je locaties. Het rode stipje geeft precies aan waar je iPhone zich op dit moment bevindt. Als je iPhone nog verbinding heeft, zie je het adres, hoeveel batterij het toestel nog over heeft en kun je er zelfs naar navigeren. Ben je je iPhone thuis kwijtgeraakt? Dan is de kans groot dat deze ergens onder je kussen ligt. Je kunt dan geluid af laten spelen. Op die manier vind je snel je iPhone weer terug.

Als je iPhone is verloren

Niet iedereen heeft zoveel geluk dat hij zijn iPhone thuis is kwijtgeraakt. Want wat gebeurt er als je het toestel in de kleedkamer van een sportvereniging hebt achtergelaten en iemand het toestel zomaar meeneemt? Dan is het verstandig om je toestel meteen als verloren op te geven. Ook dit kun je instellen via iCloud. Druk op ‘Geef op als verloren’ en klik vervolgens op ‘Activeer.’ Je iPhone wordt dan op afstand vergrendeld. Anderen kunnen geen toegangscodes meer invoeren en daarmee is je iPhone voor hen compleet nutteloos geworden.

Er verschijnt dan ook een melding op de iPhone dat het toestel is opgegeven als verloren. Je kunt er je eigen oproep in kwijt. Bijvoorbeeld door je telefoonnummer in de melding achter de laten. De eerlijke vinder kan je dan meteen bellen. Blijkt dat je iPhone is gestolen en inmiddels duizenden kilometers verderop in Oost-Europa ligt? Geen probleem. Je kunt je toestel op afstand wissen. Zo kun je voorkomen dat anderen in je telefoon rondneuzen en gevoelige gegevens buitmaken.

Jezelf bellen

Als je zeker weet dat je je iPhone thuis hebt verloren, maar het versturen van een geluidssignaal via iCloud niet werkt, is er nog een andere manier om uit te vinden waar je je iPhone ook alweer hebt gelaten. Dit trucje werkt niet alleen op je iPhone, maar ook op elke andere willekeurige smartphone. Probeer jezelf eens te bellen. Het is een simpele oplossing die er al vaak toe geleid heeft dat je je smartphone terug kunt vinden. Uiteraard is het wel belangrijk dat je het geluid op de iPhone aan had staan. Deze truc is handig als je Zoek mijn iPhone per ongeluk hebt uitgeschakeld.

Als je het toestel gevonden hebt, doe je er goed aan Zoek mijn iPhone alsnog in te schakelen. Dat is een stuk gemakkelijker om het toestel zo terug te vinden.

Traceerapps

Werkt om een of andere reden iCloud niet? Dan kun je ook gebruikmaken van een traceerapp. Je moet die app uiteraard wel van tevoren – voordat je je iPhone kwijtraakte – al geïnstalleerd hebben. Een goed alternatief voor Zoek mijn iPhone is Prey. Deze app houdt nauwkeurig bij waar je apparaten zich bevinden aan de hand van gps-signalen. Vaak zijn die signalen nog iets nauwkeuriger dan van iCloud. Op deze manier kun je de app gebruiken als back-up of als alternatief voor Zoek mijn iPhone. Wij raden het gebruik van beide apps aan.

Want Prey heeft ook een handige functie die je iPhone niet heeft. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf afstand je camera inschakelen. Op die manier kun je gemakkelijk – zonder dat de gebruiker dat weet – foto’s maken. Handig als je toestel gestolen is, want zo kun je meteen foto’s maken van degene die jouw toestel op dat moment in handen heeft. Daarnaast kun je een luid signaal afgeven. Als je iPhone thuis ligt, kun je met dat luide signaal je iPhone gemakkelijk terugvinden. De ontwikkelaar achter Prey heeft de app ook voor je MacBook beschikbaar gesteld, zodat je altijd gemakkelijk je iPhone terug kunt vinden.

Medisch ID: wie ben ik?

Niet echt een tracker, maar wel handig is je Medische ID. Die is eigenlijk bedoeld voor hulpverleners, maar het is ook een handige manier om je contactgegevens achter te laten. Zo kan de eerlijke vinder van je iPhone snel weer contact met je opnemen. Je Medische ID instellen kun je doen vanuit de Gezondheidsapp op je iPhone. Klik op ‘Medische details’ en vervolgens ‘Medische ID’ om je eigen ID aan te maken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer