Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wat denk jij, zijn smartphones de afgelopen jaren zwaarder of lichter geworden ten opzichte van het jaar 2000? Na het opduiken van onze oude Nokia’s, kwamen we bij iPhone.nl al snel tot de conclusie dat onze nieuwste iPhone zwaarder is geworden. Komt dit misschien door het steeds groter wordende scherm? De website GSMArena geeft hier antwoord op.

Volume blijft stabiel, gewicht neemt toe

De website vergeleek het volume en het gewicht van de 50 populairste mobiele telefoons van de afgelopen zeventien jaar. Uit dit kleine onderzoek rolde onderstaande grafiek. In deze grafiek wordt in één oogopslag duidelijk dat het totale volume van de onderzochte toestellen sinds 2006 niet of nauwelijks is toegenomen. Het gewicht neemt daarentegen wel een flinke spurt. In tien jaar tijd neemt het gewicht bijna met 60 gram toe, terwijl het volume tussen de 80 en 90 kubieke centimeter blijft schommelen.

Lees ook: 3 geheime iPhone functies die iedereen zou moeten kennen

Allemaal leuk en aardig die cijfertjes, maar welke conclusies kunnen we nu trekken? Waarom neemt het volume niet toe in tegenstelling tot het gewicht?

iPhones worden steeds dunner

De reden dat het volume van smartphones nauwelijks is toegenomen ondanks dat de schermen van mobiele telefoons steeds groter worden, is eenvoudig te achterhalen. Naast het feit dat schermen steeds groter worden, zijn de toestellen namelijk ook een stuk dunner geworden. Hierdoor blijft de som (van lengte x breedte x hoogte) rond hetzelfde getal steken.

Lees ook: Zo houdt Apple nieuwe iPhones geheim voor de buitenwereld

Apple kiest voor metaal en glas

En de toename van het gewicht dan? De verklaring van dit verschijnsel is te vinden bij Apple. De smartphone gigant heeft de afgelopen tijd steeds vaker voor luxere materialen gekozen. Plastic maakte plaats voor metaal en glas. Andere smartphone fabrikanten volgende al snel Apple’s voorbeeld. Hoewel plastic erg licht is, en hierdoor zeker kan bijdragen aan het gebruiksgemak, heeft het materiaal ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde ‘bendgate’ waar Apple en andere fabrikanten mee te maken kregen. Metaal is daarentegen een stuk steviger en vorm vaster. Zo zorgt het stalen frame van de iPhone X voor veel stevigheid en bescherming van het verder glazen toestel.

Bekijk ook: iPhone toestellen vergelijken

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer