Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

We stellen steeds hogere eisen aan de nieuwste iPhone toestellen. Omdat er nogal wat ongelukjes mee gebeuren, waarderen we het wanneer de iPhone waterdicht is. Vanaf de iPhone 7 zijn deze toestellen getestop dit vlak. Maar waterdichtheid betekent niet altijd dat je met je toestel kunt gaan zwemmen...

De iPhone 7 beschikt over ip67 certificering. IP-codering wordt gebruikt voor elektrische apparaten en geeft de mate van beveiliging tegen schade aan. De ip-codering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer, in dit geval een 6, betekent dat het toestel volledige bescherming tegen stof biedt. Het tweede cijfer, de 7, staat voor dompeldicht. In dit geval kun je het toestel gedurende 30 minuten lang op 1 meter diepte onderdompelen, zonder dat er water binnendringt.

Kun je er dan mee gaan zwemmen? Nee, hiervoor heb je een toestel met ip68 of ip69 nodig. Spring dan ook niet zomaar in het zwembad, de kans dat de iPhone waterschade oploopt is redelijk aanwezig.

iPhone getest op waterdichtheid

De iPhone 7 en 7 Plus zijn diverse keren onderworpen aan een zogenaamde waterproof test. Hierbij wordt het toestel in een glas water gedompeld. Uit deze testen blijkt dat de iPhone 7 ook in het water gewoon blijft werken. Het kan oproepen en berichten ontvangen en vertoont geen afwijkingen. Zelfs bij morsen van koffie, wijn of andere dranken blijft het toestel gewoon werken. Dit heeft de iPhone 7 te danken aan de vacuüm afsluiting van het scherm.

De iPhone 8 doet het op watergebied hetzelfde. Ook het iPhone 8 toestel is voorzien van bestendigheidsnorm ip67. Als laatste de iPhone X, die ook voorzien is van ip67 certificering. Hiermee ga je rustig in bad of maakt een wandeling door de regen. Enig nadeel van water is dat het aanraakscherm mogelijk minder goed werkt.

Zijn oudere iPhone toestellen ook waterdicht?

Wie een iPhone 6 of lager in zijn bezit heeft, moet toch wat voorzichtiger omspringen met water of vocht. Apple belooft niet dat de iPhone 6 waterdicht is, toch blijkt uit testen dat deze een onderdompeling overleeft. Nog oudere iPhone toestellen zijn absoluut niet waterdicht! Houd deze dan ook ver uit de buurt van het afwaswater, de badkuip of een regenbui.

Heeft je iPhone waterschade? De iPhone is voorzien van water- en vochtindicatoren, die je bij de simkaartopening vindt. Bekijk op de website van Apple hoe je de iPhone kan controleren op waterschade. Schakel het toestel bij waterschade direct uit en laat hem enkele dagen in een bak rijst liggen. Hiermee is er een grotere kans dat het oppervlakkige vocht verdwijnt. Is er echt geen redden meer aan, ga dan langs een Apple Store. Mogelijk kunnen deze de schade repareren. Als je toch al toe was aan een nieuw toestel, ga dan voor een van de nieuwste modellen met uitgebreide functies.

Bekijk ook: alle iPhone toestellen vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer